BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > ÖĞÜN ATLAMAK hastalık habercisi

ÖĞÜN ATLAMAK hastalık habercisi

Öğün atlama ile uzamış açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışı; şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırıyor...



Uzmanlar, vücudun çalışma sistemi gereği, günlük beslenme düzeninin öğünler biçiminde düzenlendiğini söylüyor. Bir çok insanın özellikle kilo vermek ya da kilo almamak amacıyla öğün atladığını ifade eden Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kızlarda öğün atlamanın ergenlikten itibaren evlenene kadar giderek arttığını, bazı kimselerde ise atıştırmanın her yaşta ve cinste yaygın olduğunu söyledi. Araştırmaların şehirlerde yaşayanların daha fazla öğün atladığını gösterdiğini belirten Yorulmaz, en sık atlanan öğünün gençlerde kahvaltı, diğer yaşlarda öğle yemeği olduğunu belirtti. Bir araştırmanın ise kızların yaklaşık yarısının günde iki öğün yemek yediğini ve kadınların dörtte birinin öğün atladığını gösterdiğini anlatan Yorulmaz, şöyle konuştu: “Öğün atlamak için en başta gelen gerekçeler; kilo vermek, kilo almamak, sevdiği yemeğin olmaması, işten, oyundan, bilgisayardan ayrılamamak, erken uyanamamak, yolda araç içinde vakit kaybetmek, zamansızlık, yoğun iş temposu, isteksizlik, aç hissetmemek, abur cuburla geçiştirmek, beslenme konusunda bilgi eksikliği olarak sayılabilmektedir” En sık atlanan öğün kahvaltı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, en sık atlanan öğünün kahvaltı olduğunu belirterek, kahvaltı atlandığında, akşam yemeği yenip uyuduktan sonra öğleye kadar 15-16 saat aç kalındığını söyledi. Bu kadar uzun süre açlığın sağlığı bozduğu gibi, sabahtan öğleye kadar yapılan işte ya da okulda başarısızlığı da getirdiğini ifade eden Yorulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğün atlandığında gün içindeki çalışmamız için gerekli olan besinler, atlanan öğüne göre uzun saatler vücutta bulunmadığından, bu eksikliğe ait problemler ortaya çıkar. Örneğin çocuklarda ve ergenlerde büyüme gelişme geriler, vücudun güç, dayanıklılık, çalışma verimi azalır ve işe, derse konsantrasyon, öğrenme zorlaşır. Tüm bunlara bağlı olarak da kaza yapma ya da kazaya uğrama, söyleneni tam ve doğru anlayamama kolaylaşır, sağlığı koruma güçleşir. Kan şekeri ile su ve tuz kaybına bağlı olarak tansiyon düşer, vücudun ısı dengesini koruması zorlaşır ve hastalıklara direnç azalır. Öğün atlama uzun süre devam ederse; kansızlık, kemik yoğunluğu azalma, kadınlarda adet düzeninde bozulma ve ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Bir öğün atlandığında, genellikle bir sonraki öğünde daha hızlı ve daha fazla besin alınmak zorunda kalınır. Bu da kilo vermeyi güçleştirir hatta tersine kilo alma ile sonuçlanır. Araştırmalar, öğün atlama ile uzamış açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışının şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını göstermektedir. Araştırmalara göre, günde bir öğün beslenme şeker hastalığı riskini önemli ölçüde artırmaktadır.” Püf Noktası... Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır... SİZDEN GELENLER ALİ TURAN & CANER Bursa’dan Yıldırım Ailesi’nin en küçükleri, sevenlerine selam ediyor... Tarifiniz - (...Nermin Hanım’ın lezzet tarifi) KARNABAHAR KIZARTMASI MALZEMELER: * 1 orta boy karnabahar * 2 yumurta * 4 yemek kaşığı un * Yarım su bardağı süt * Tuz * Kızartmak için; sıvı yağ ÜZERİ İÇİN : * 1 kase yoğurt * 2 diş sarımsak * Tuz * Mayonez HAZIRLANIŞI: * Karnabahar köklerinden kesilerek çiçek gibi çıkarılır, yıkanır. Kaynayan tuzlu suda haşlanır fazla yumuşatılmaz. Süzülür biraz soğuduktan sonra diğer tarafta süt yumurta un ve tuz isteğe göre pul biber ya da karabiber eklenir. İyice çırpılır boza kıvamına gelince haşlanmış karnabaharlar teker teker bu bulamaca batırılıp kızdırılmış sıvıyağda nar gibi kızartılır. Üzerine dövülmüş sarmısak ve tuzla hazırlanan yoğurt dökülerek servis yapılır. İstenirse yoğurda mayonez eklenebilir... Afiyet olsun. MESAJINIZ - (...Ayşe Çetin’in kutlama mesajı) SELİN BEYAZ Selin’cim, doğum gününü buradan kutlamak istiyorum... Seni çok seviyorum canım arkadaşım... Nice mutlu yıllara beraber girmek dileğiyle...
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT