Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çin’le ticarette milli para adımı

Çin’le ticarette milli para adımı

Ekonomi Haberleri

TCMB ile Çin Merkez Bankası arasında ilk para takası yapıldı. 450 milyonluk işlem iki ülke arasındaki ticarette yerel para kullanımının kapısını açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği dış ticarette milli para kullanımında önemli bir aşamaya geçildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Merkez Bankası ilk para takasını 30 Kasım'da yaptı. Böylece, iki ülke arasındaki ticaretin finansmanının da milli paralarla yapılmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu. Rusya ve İran'la da milli para kullanımı konusunda adım atılabileceği ifade ediliyor.

450 MİLYONLUK KULLANIM
Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin gelişmesine yönelik merkez bankaları arasında yapılan anlaşmayı hayata geçiren ilk kurum Tekstilbank'ın çoğunluk hisselerini devralan ICBC Turkey oldu. Çinli banka 450 milyon TL büyüklüğünde kullanım gerçekleştirdi. Bankanın, söz konusu fonu, kredi ve yatırım olarak Türkiye ekonomisinin kullanımına tahsis edeceği öğrenildi. ICBC Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler, dış ticarette milli para kullanımını çok isabetli ve doğru bulduğunu söyledi. Öte yandan Turkcell'in de Çinli tedarikçilerine ödemelerini yuan ile yapmaya başlayacağı öğrenildi.

TL KARŞILIĞI İHRACAT ARTIYOR
Türkiye, 10 ayda 117 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleşti. TL karşılığında yapılan ihracat yüzde 20.4 arttı.

PTT DOLARLARI SATTI
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, 15 Temmuz itibarıyla şirket hesabındaki yaklaşık 172 milyon dolar ile 20 milyon euroyu Türk Lirası'na dönüştürdüklerini açıkladı. Bozgeyik, "Şirketimiz, dövizlerin TL'ye dönüştürülmesinde herhangi bir komisyon almamaktadır. Döviz bozduracak müşterilerimize yüzde 10 kargo indirimi yapılıyor dedi.

KARDEMİR TL'YE GEÇTİ
Kardemir satışlarında Türk Lirası'na dönme kararı aldı. Şirket açıklamasında, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetimizin, döviz yerine Türk Lirası kullanımına yönelik yaptığı çağrı doğrultusunda, satışlarımızda Türk Lirası'na dönme kararı alınmıştır. 9 Aralık tarihinden itibaren satışlarımız Türk Lirası üzerinden yapılacak" bilgilerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...