"Trump ABD'ye 9,5 trilyon dolar kaybettirecek"

Düzenleyen:
"Trump ABD'ye 9,5 trilyon dolar kaybettirecek"

Ekonomi Haberleri

New York Şehir Üniversitesi Ekonomi Profesörü Marta Bengao, Trump'ın ekonomi planlarını eleştirdi.

Ocak ayında Obama'dan başkanlık görevini teslim alacak olan Trump, ABD'nin bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Kabine listesi her geçen gün bir parça daha netleşen yeni başkanın vaatlerinin ABD'ye 9,5 trilyon dolar kaybettirebileceği konuşuluyor.

New York Şehir Üniversitesi (CCNY) Ekonomi Profesörü Marta Bengao'ya göre Trump'ın kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 15'e çekmesi 9,5 trilyon dolarlık gelir kaybına neden olacak.

Bengao, Trump'ın ekonomi politikalarının uygulanması halinde ülkenin kamu borcunun artacağı uyarısında da bulundu.

KAMU BORCU 19,5 TRİLYON DOLARI AŞAR

CCNY'de düzenlenen "Trump Döneminde ABD" adlı panelde konuşan Bengoa, Trump'ın altyapı ve vergi alanlarındaki planlarının gerçekleşmesi durumunda ülkenin halihazırdaki 19,5 trilyon dolarlık kamu borcunun artacağını belirtti.

ABD'nin Federal Yönetim ve Bütçe Dairesinin söz konusu artışı 5,3 trilyon dolar olarak öngördüğünü kaydeden Bengoa, kamu borcundaki artışın öncelikle vergi indirimlerinden kaynaklanacağını savundu.

ENFLASYON VE FAİZLER ARTAR

Hükümetin gelir kayıplarını telafi etmek için daha uzun vadeli devlet tahvilleri sunabileceğini bildiren Bengoa, ekonominin canlanmasıyla kişisel gelirlerin ve harcamaların artacağını, bunun da enflasyonda ve faiz oranlarında yükselişe neden olacağını belirtti.

1 TRİLYON DOLAR HARCAMA YETMEZ

Diğer taraftan Bengoa, Trump'ın altyapı harcamaları için planladığı 1 trilyon dolar miktarın da az olduğuna inandığını söyledi.

Bengoa, Çin'in son 10 yılda altyapıya 10 trilyon doların üzerinde harcama yaptığına ve gelecek 3 yılda ulaşım altyapısı projelerine 720 milyar dolar harcama yapmayı planladığına dikkati çekerek, ABD'nin altyapı seviyesinin gelişmiş ülkeler arasında 25'inci sırada geldiğini vurguladı.

Bengoa, seçim kampanyasında Trump'ın yıllık yüzde 3,5 ila 4 arasında ekonomik büyüme yakalamayı vadettiğine işaret ederek, söz konusu büyüme seviyelerinin en son ABD'nin 42'nci Başkanı Bill Clinton döneminde yakalandığı bilgisini paylaştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...