Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Darbeci sivillerin uçuş kayıtlarında eşleşen isimler inceleniyor

Düzenleyen:
Darbeci sivillerin uçuş kayıtlarında eşleşen isimler inceleniyor

GÜNDEM Haberleri

FETÖ'nün darbe girişiminin "kilit ismi" firari Adil Öksüz ile "eşbaşkanı" olarak nitelenen Kemal Batmaz'ın, yurt dışı uçuş kayıtlarının analizi yapılıyor. Öksüz'ün 30, Batmaz'ın ise 16 uçuşuna ilişkin analizde, Öksüz ve Batmaz'ın iki kez aynı uçakla seyahat ettikleri belirlenirken, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 124 yolcuyla birden fazla eşleşmeleri dikkati çekti. Soruşturmayı yürüten savcılık, Öksüz ve Batmaz ile birden fazla aynı uçakla seyahat eden yabancı uyruklular da dahil tüm yolcuların örgüt ile bir bağının olup olmadığını araştırıyor. Soruşturmada, darbe zanlısı 68 subayın da yurt dışı uçuş kayıtlarını incelemeye alan savcılık, 68 subayın ABD içindeki uçuş kayıtlarını isteyecek.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15  Temmuz darbe girişiminde Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alınan ve serbest  bırakıldıktan sonra sırra kadem basan Adil Öksüz ile yine aynı yerde yakalanan  Kemal Batmaz'ın, yurt dışı uçuş kayıtlarındaki eşleşmeler inceleniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin  ardından başlatılan soruşturmada, darbe girişiminin "kilit ismi" Adil Öksüz'ün  uçuş kayıtlarının analiz edilmesi sonucu, darbe girişiminin "eşbaşkanı" olarak  nitelenen ve bir dönem Kaynak Holding'te Kaynak Kağıt Genel Müdürlüğünü yapan  Kemal Batmaz ismine ulaştı. Başsavcılık, darbe gecesi Akıncı Üssü'nde bulunan  Adil Öksüz ile Kemal Batmaz'ın, uçuş kayıtlarını araştırıyor.

Araştırma kapsamında, uçuş kayıtlarına ilişkin yapılan analizde,  şüpheliler Öksüz ve Batmaz'ın, 11 ve 12 Temmuz'da aynı uçakla ABD'ye gidip  geldikleri tespit edilirken, şüphelilerin diğer yurt dışına giriş çıkış uçuşları  da incelendi.

Kemal Batmaz'ın, 2011-2016 yılları arasına ait 16 ayrı yurt dışı uçuş  kaydı incelendiğinde, Batmaz'ın aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 48  kişiyle birden fazla olmak üzere yurt dışına seyahat ettiği belirlendi. Söz  konusu kişiler ile şüpheli Batmaz arasında irtibat olup olmadığı ve FETÖ ile  ilişkisi bulunup bulunmadığı araştırılıyor.

Adil Öksüz'ün 29 ayrı yurt dışı uçuşuna ilişkin kayıtlarda ise yine  aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 76 kişiyle birden fazla olmak üzere  seyahat ettiği belli oldu.

- Birden fazla kez aynı uçakta olanlar araştırılıyor

Soruşturmayı yürüten savcı Ramazan Dinç, bu analizler üzerine, söz  konusu yabancı uyruklular da dahil toplam 124 kişinin, Öksüz ve Batmaz ile  ilişkisinin olup olmadığını, ayrıca örgüt ile bir iltisak veya irtibatlarının  bulunup bulunmadığını araştırmaya başladı.

Başsavcılık ayrıca, darbe girişimi şüphelilerden ve en alt rütbelisi  yarbay olan 68 subayın da yurt dışına çıkış kayıtlarını ve örgüt ile  bağlantılarını incelemeye aldı. ABD makamları ile ilişki kuran başsavcılık, 68  subayın ABD içindeki uçuş kayıtlarını da isteyeceği öğrenildi.

Örgütün "sivil imamlarından'' şüpheli Harun Biniş'in, son dönemde yurt  dışına giriş çıkış yapmamasına gerekçe olarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca  yürütülen TİB soruşturmasında aranıyor olması gösterildi.

- Darbeci siviller ABD'de

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı, Akıncı Üssü civarında yakalanan "örgütün sivil imamları"  Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Çorum'da FETÖ dershanesinde bir dönem öğretmenlik  yapan Nurettin Oruç ile Anafartalar Kolejinin sahibi Hakan çiçek'in ocak, mart ve  haziranda, aynı günlerde ABD'de olduklarını belirlemişti. Başsavcılık, örgüt  elebaşı Fetullah Gülen'in "darbe mesajı" olarak değerlendirilen haki cübbeyle  vaaz verdiği görüntülerin yayınlandığı 21 Mart'ta Öksüz, Batmaz, Oruç ve Çiçek'in  de darbe toplantısı için ABD'de olduklarını tespit etmişti.

Başsavcılık bu tespitlerinin ardından darbenin sivil zanlılarının tüm  yurt dışı uçuş kayıtlarını incelemeye almıştı. "Sivil imamların" darbe  hazırlıkları kapsamında değerlendirilen ilk seyahatlerinin Aralık 2015'te  gerçekleştiği belirlenmişti. Hakan Çiçek 28 Aralık, Adil Öksüz ve Nurettin Oruç  31 Aralık 2015'te İstanbul Atatürk Havalimanından yurt dışına çıkmıştı.

Hem 31 Aralık 2015 hem de 1 Ocak 2016'da Atatürk Havalimanından çıkış  kaydı bulunan Kemal Batmaz'ın, 31 Aralık 2015'te çıkış için gümrükten geçtiği,  daha sonra bilinmeyen bir sebeple geri döndüğü ve ertesi gün (1 Ocak 2016) yurt  dışına çıktığı belirlenmişti. Öksüz 4 Ocak, Oruç ve Batmaz 5 Ocak, Çiçek ise 6  Ocak 2016'da yurda dönmüştü. Esenboğa Havalimanından Türkiye'ye giren Oruç  dışındakiler, dönüşte ise Atatürk Havalimanı kullanmıştı.

- Birer gün arayla döndüler

Yine Çiçek 8 Şubat, Oruç 10 Mart, Batmaz 12 Mart, Öksüz ise 17 Mart  2016'da, Atatürk Havalimanından yurt dışına çıkmıştı. Öksüz 21, Oruç 22, Batmaz  23, Çiçek ise 24 Mart 2016'da yurda dönmüştü. Esenboğa Havalimanına inen Oruç  dışındakiler, dönüş için Atatürk Havalimanını tercih etmişti. Hakan Çiçek 21  Nisan 2016'da gittiği değerlendirilen ABD'den, 16 gün sonra 7 Mayıs 2016'da  dönmüştü. Batmaz 30 Mayıs, Çiçek 19 Haziran, Öksüz ve Oruç ise 20 Haziran 2016'da  yurt dışına çıkmıştı. Oruç ve Batmaz 24 Haziran, Çiçek ve Öksüz 25 Haziran'da  Türkiye'ye dönmüştü.

Darbeden önce ABD'ye son seyahati ise Batmaz ve Öksüz  gerçekleştirmişti. Buna göre Atatürk Havalimanından aynı uçakla 11 Temmuz 2016'da  ABD'ye giden Öksüz ve Batmaz, 13 Temmuz 2016'da da yine aynı uçakla Atatürk  Havalimanından Türkiye'ye girmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...