Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Güney Kore Devlet Başkanı Park'ın yetkileri Başbakan'a devredildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Güney Kore Devlet Başkanı Park'ın yetkileri Başbakan'a devredildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Güney Kore Devlet Başkanı Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredildi.

Güney Kore'de parlamento, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin hakkında, eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğu ve yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle soruşturma açılmasına karar verdi. Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergede 300 milletvekilinden 234'ünün Park aleyhinde oy kullandığı bildirildi.

Park aleyhinde soruşturma açılması kararının ardından, Devlet Başkanı'nın yetkileri Başbakan Hwang'a devredildi.

Anayasa Mahkemesi'nin 180 gün içinde oylama sonucuyla ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

Mahkemenin 2004'teki eski Başkan Roh Moo-hyun aleyhindeki temyiz mahkemesi kararını reddetmesi 63 gün sürmüştü.

Mahkeme Park'ın aleyhine karar verirse ülkede 2017'nin aralık ayında yapılması planlanan seçim için yeni bir tarih belirlenmesi gerekecek.

Genel seçimlerin 60 gün içinde yapılması gerekiyor

Yasa gereğince, genel seçimlerin bir cumhurbaşkanının istifa etmesinden veya görevden alınmasından sonraki 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti, Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergeyi meclise sunmakta geç kalınca, geçen hafta cuma günü yapılması beklenen oylama bugüne ertelenmişti.

Park'ın istifasını isteyen protestocular, bir ayı aşkındır her cumartesi Seul'de gösteri düzenliyor.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 4'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...