'Keçi'ye teşvik geldi sanayici çiftliğe girdi

- Güncelleme:
'Keçi'ye teşvik geldi sanayici çiftliğe girdi

Ekonomi Haberleri

Anne sütüne en yakın süt kabul edilen ve en kaliteli dondurmalara tadını veren keçi sütüne olan rağbet kredi desteğinin ardından arttı. Sanayiciler keçi çiftliği kurmaya başladı

Keçi sütünün anne sütüne en yakın özellikte olması ve Tarım Bakanlığı'nın keçi üretimine açıkladığı son destek, sanayicileri keçi çiftliği kurmaya yöneltti. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin bile hobi olarak keçi yetiştirmesinin yanı sıra en iyi dondurmanın nbsp;keçi sütünden üretilmesi Mado'nun ardından Ülker'i de nbsp;sektöre çekerken, inşaattan mobilyaya kadar bir çok sektörden firma keçi üretimine giriyor. nbsp;Başta Saanen cinsi olmak üzere sayıları hızla azalan önemli keçi ırklarına daha fazla destek veren bakanlık, geçtiğimiz yıl kademeli bir sistem ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yatırım ve işletme kredisini 3 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkardı. Yatırım ve işletme kredilerinde de yüzde 100 faiz indirimine gidildi. Besilicilikte ise üst sınır 1.5 milyon TL oldu. Bu alanda alınacak yatırım kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi desteği verilirken bakanlık 2013 yılında nbsp;anaç küçük hayvan başına 20 lira, ürettiği tiftiği Tiftikbirlik ve kooperatiflere satan üreticiye de tiftik başına 17 lira ödeme yapacak. Ayrıca manda, koyun ve keçi sütü için litre başına 0.2 lira destek verilecek. Destek için aile işletmeleri için 50 baş, sanayiciler için 500 baş şartı bulunuyor.Özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayvan başına verdiği desteği artırması, keçi sütünün inek sütüne göre besin değerinin ve kârın daha yüksek olması ve nbsp;talebin artması ile bir çok firma da keçi çiftlikleri kurmaya başladı. Mado'nun ardından Ülker Bursa Karacabey bin tane keçiden oluşan "Golf Keçi Çiftliği" kurdu. Keçi sütü ihtiyacının tamamını burudan karşılamayı planlayan Glof, sütü nbsp;Maraş usulü dondurmalarında kullanacak. Ayrıca keçi üretiminde Bolca-Hindi, Sezer Grup gibi markalar dışında pek çok küçük bireysel girişimci bu sektöre önemli yatırımlar yapıyor. Saray Halı, Alfemo Mobilya'nın sahipleri, Vestel CEO'su Ömer Yüngül, TÜDEM Dershaneleri'nin sahibi İsa Aykanat, Rahmi Çınar, Trek Turizm, Dülger İnşaat, Mustafa Çetmen ve Pelin Omuroğlu Balcıoğlu nbsp;bu alana yatırım yapan diğer isimler arasında bulunuyor. Ortalama bir çiftlik kurmanın maliyeti ise keçinin cinsine göre değişiyor. Türkiye'de bin -bin 500 TL arasında satılan ve yatırımların ağırlıklı yapıldığı nbsp;Saanen ırkından bir çiftlik kurmak için 10 milyon ile 60 milyon TL yatırım gerekiyor.

1000 nbsp;keçili tesis nbsp;kurmak nbsp;10 milyon nbsp;lira
YILDA 1 MİLYAR LİRALIK ÜRETİM
Keçi üretimine verilen destekle keçi sütünün toplam süt sektöründeki payı yüzde 5'in üzerine çıkarak, 400 bin ton civarındaki üretimle 1 milyar liralık bir ciroya yaklaştı.

Hobi olarak keçi besliyor
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, bankadaki genel müdürlük görevinden ayrıldıktan sonra keçi üreticiliğine giren iş adamlarından. Gazetecilerin "görevinizi bıraktığınızda ne yapacaksınız" sorusuna "keçi çiftliği kuracağım" diyerek cevap veren Özince, Ziraat Odasına üye olsa da bu işi profesyonel anlamda değil hobi olarak yapıyor. Özince'nin hobi olarak yetiştirdiği 4-5 tane keçisi bulunuyor.


Anne nbsp;sütüne nbsp;en yakını nbsp;keçi sütü
Özellikle anne sütüne yakınlığını ile bilinen keçi sütü yeni doğan bebeklerin beslenmesinin yanı sıra bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. İşte keçi sütünün faydaları:

gt; Keçi sütü organizmada iltihaplanmayı önlediği gibi diş ve kemik gelişimi için de iyi bir kalsiyum kaynağı
gt; Doğal homojenize olan sütün, vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süt.
gt; Keçi sütündeki bakteri miktarı ve yağ oranı diğer hayvanlardan daha az. Laktoz oranı bakımından yüksek proteinlerine sahip olması nedeniyle keçi sütü değerli besin öğelerini içeriyor. Yeni doğan bebekler, anne sütü alamadığı dönemlerde ihtiyaç duyacağı besin elementlerini en iyi keçi sütünden alabilir.
gt; Sindirim sistemi rahatsızları ile bazı cilt hastalıkları için tedavi edici özelliği bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...