Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yeni döneme ilk adım

Düzenleyen:
Yeni döneme ilk adım

GÜNDEM Haberleri

AK Parti ile MHP arasında mutabakata varılan Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişikliği teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak, partisi ile bağı sürecek. 2019’a kadar başbakanlık kurumu devam edecek. Yeni sistem bütünüyle 2019’da yürürlüğe girecek.

Yücel KAYAOĞLU

SABAH 04:00'E KADAR MESAİ

Anayasa değişikliği teklifine ilişkin son hafta her iki parti kurmayları da fazla mesai yaptı. Özellikle AK Partili Mustafa Şentop ile Abdülhamit Gül, MHP’den üç gün önce kendilerine sunulan metin üzerinde sabahlara kadar süren bir çalışma yürüttüler. Edinilen bilgilere göre, dün TBMM’ye sunulan teklif üzerindeki son rötuşlar sabah 04.00’e kadar sürdü. 05.00’te evlerine giden AK Parti kurmayları, dün sabah Başbakanın çağrısıyla yeniden Çankaya köşküne geldi. Başbakan Yıldırım, kahvaltıda ağırladığı kurmayları ile teklif üzerinde son bir değerlendirme yaptı. Ardından da Meclis’e sunulacak metin önce MHP’ye ulaştırıldı. Bahçeli’nin onay vermesi ile de düğmeye basıldı ve teklif akşam saatlerinde TBMM Başkanlığına sunuldu.

DDK, TSK'YI DA DENETLEYECEK

HEMEN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK HÜKÜMLER

Cumhurbaşkanının partisiyle bağının devam etmesi, seçilme yaşının 18’e düşürülmesi, HSYK, askeri yargı ve AYM’nin üye sayısının düşürülmesi ve yerel seçimlerle ilgili düzenleme hükümleri 2019 beklenmeden yürürlüğe girecek. Ayrıca seçim dönemlerinde Adalet Bakanı, Ulaştırma ve İçişleri bakanlarının bağımsız olmasını öngören hüküm Anayasadan çıkarılıyor. Bu hüküm de 2019’dan önce yürürlüğe girecek. 

İŞTE ANAYASA TAKVİMİ

Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişikliğinin Meclis’teki görüşme sürecinin en geç Ocak ayının ilk haftasında başlatılması planlanıyor. AK Parti yönetimi, OHAL kararı yürürlükte iken referanduma gidilmesine sıcak bakmıyor. AK Parti kurmayları, OHAL’in üç ay daha uzatılması durumunda sürenin 19 Nisan’da dolacağı hesabından hareketle hazırladıkları anayasa takviminde, teklifin ocak başında Anayasa Komisyonunda görüşülmesi, Şubat ayında da Genel Kurul gündemine indirilmesi öngörülüyor. Teklif, ocak ayının ilk haftasında komisyona gelecek. Şubat ayı içinde Meclis genel kurulu süreci tamamlanacak. OHAL’in süresinin dolacağı 19 Nisan’dan sonraki bir tarihte sandık kurulacak. Bu durumda 30 Nisan veya 7 Mayıs’ta referanduma gidilmesi öngörülüyor. OHAL’in uzatılmaması veya üç ay yerine daha kısa bir süre içinde uzatılması durumunda referandum takvimi de erkene alınacak. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...