TANAP'ta en zorlu etap hızla bitiyor, maliyetler düştü inşaatı hızlandı!

Düzenleyen:
TANAP'ta en zorlu etap hızla bitiyor, maliyetler düştü inşaatı hızlandı!

Ekonomi Haberleri

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, kasım sonu itibarıyla yüzde 55’i tamamlanan projenin planlanan takvimin önünde ilerlediğini söyledi

OSMAN ÇOBANOĞLU - Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) çalışmalar son sürat devam ediyor. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol yaklaşık bin 100 metre geçiş uzunluğu ile projenin en zorlu etaplarından biri olan Sakarya Nehri geçişinin tamamlanma aşamasına getirildiğini söyledi. Düzyol, önemli kilometre taşlarından biri olan Sakarya nehir geçişinin 2 ay öncesinden yakalandığını söyledi. Boru hattının Sivas Yıldızeli ilçesinden başlayıp Eskişehir Seyitgazi ilçesinde son bulan 509 kilometrelik Lot 3 bölümünde yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Düzyol “Bugüne kadar sadece Lot 3 çalışma sahasında 26 bin adet borunun kaynağı ve indirmesi tamamlandı. Tek günde hattın 10 km’lik kısmının boru indirme çalışmalarını başarıyla tamamladık. Sakarya Nehri ile birlikte bugüne kadar aralarında nehir, otoyol, demir yolu olmak üzere 19 adet büyük altyapı geçişini tamamlamış olduk” dedi. “Kasım sonu itibarıyla yüzde 55’i tamamlanan proje, planlanan takvimin önünde ilerliyor” diyen Düzyol, yüzde 58 hissesinin SOCAR’a, yüzde 30 hissesinin BOTAŞ’a ve yüzde 12 hissesinin de BP’ye ait olduğu TANAP’ın yatırım bedelinin düştüğünü belirtti. Düzyol “TANAP’ın 11,7 milyar dolar olarak belirlediğimiz ilk yatırım bedelini, şu anda 8,5 milyar dolara düşürdük. Gerek uyguladığımız proje yönetim sistemi gerekse petrol fiyatlarına bağlı olarak dünyada emtia fiyatlarının düşmesiyle yatırım bedeli bu seviyeye düşmüş durumda” diye konuştu.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
İlk gazın BOTAŞ’a Eskişehir’de 2018 yılının Haziran ayında, TAP’a ise Yunanistan sınırında 2019 yılının Haziran ayında teslim edilmesinin planlandığını aktaran Düzyol, TANAP’ın yatırım ve işletme döneminde oluşturduğu yeni iş ve istihdam imkânlarıyla ekonomiye de önemli katkı sağladığını ifade etti. Yatırım döneminde, boru hattı güzergahının geçtiği 20 ilde yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlandığını belirten Düzyol, TANAP’ın, aynı zamanda bu illerde başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere çok sayıda sınai ve ticari müesseseye yeni iş imkanlarının  kapısını araladığını söyledi. 

20 ilden geçecek
TANAP, Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve Çanakkale Boğazı’ndan oluşan bir güzergâha sahip. Bu noktadan sonra Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak olan TAP Doğalgaz Boru Hattı’na bağlanacak. TANAP’ın 19 kilometresinin Çanakkale Boğazı geçişi olacağını belirten Saltuk Düzyol, proje kapsamında toplam 1.850 kilometrelik ana hat ile 7 adet kompresör istasyonu, 4 adet ölçüm istasyonu, 49 adet blok vana istasyonu ve Eskişehir ile Trakya’da ulusal dağıtım ağına arz sağlayacak 2 adet çıkış istasyonunu olduğunu kaydetti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...