Petrol 17 ayın en yüksek seviyesinde!

Düzenleyen:
Petrol 17 ayın en yüksek seviyesinde!

Ekonomi Haberleri

Petrol, Suudi Arabistan ve Rusya`nın arz kısıntısını güçlendirmeye yönelik adımlarının ardından Temmuz 2015`ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol, Suudi Arabistan'ın anlaşması yapılan tarihten önce üretimi kısmaya hazır olduğunu kaydederken, aralarında Rusya'nın da bulunduğu OPEC dışı üreticilerin gelecek yıl daha az üretme taahhüdünde bulunması ve bu gelişmelerin ardından dünyanın en büyük üreticilerin arzı sıkılaştırmaya yönelik taahhütlerinin güçlenmesinin ardından Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 5.8 ve Londra'da yüzde 6.6 kadr yükseldi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı S. Arabistan'ın üretimi geçen ay Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ile anlaşmaya varılanın "kayda değer bir şekilde altında kısacağını" söyledi. Al-Falih'in yorumları, OPEC dışı ülkelerin OPEC'e katılma ve üretimi gelecek yıl günlük 558,000 varil düşürme konusunda anlaşmalarının ardından geldi. Bu, rakipler arasında son 15 yıldaki ilk anlaşmayı işaret ediyor.

Petrol, OPEC'in 30 Kasım'da son sekiz yılda ilk kez üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmasından bu yana yaklaşık yüzde 20 yükseldi. OPEC'in 2014 yılında "istediğin kadar üret" kararına öncülük eden Suudi Arabistan, petrol piyasasının kontrolünün tekrar ele geçirilmesine öncülük ediyor. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretimi kısma planı dünya petrolünün yüzde 60'ını üreten ülkeleri kapsıyor, ancak bu ülkeler arasında ABD, Çin, Kanada, Norveç ve Brezilya gibi önemli üreticiler yer almıyor.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Üreticilerin piyasayı daha yukarıda dengeye kavuşturmak istemesi çok güçlü bir mesaj," dedi ve "Açıklamanın içeriğne bakıldığında, olabildiğince yukarı yönlü olduğu görülüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3.01 dolar yükselerek varil başına 54.51 dolara kadar çıkarak 6 Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Hong Kong saati ile 10:20'de 53.84 dolara geldi. Fiyatlar önceki iki seansta toplam yüzde 3.5 yükselerek Cuma günü 51.50 dolardan kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3.56 dolar yükselerek varil başına 57.89 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.93 dolar primli işlem gördü. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...