BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Koruyucu besin "anne sütü"

Koruyucu besin "anne sütü"

Bebeğinizi ilk 4-6 ay arasında vereceğiniz anne sütüyle tüm hastalıklardan koruduğunuzu biliyor muydunuz? Bebeğinizi doğumun ardından ilk 10 dakika içinde vereceğiniz anne sütüyle bronşit, ishal, alerjik ve bağırsak hastalıkları, anemi, solunum yetersizliği hatta aşırı şişmanlık olarak bilinen obeziteden koruyabilirsiniz.



Bebeklerin hayata iyi bir başlangıç yapmasında anne sütünü tavsiye eden uzmanlar, ihtiyaç duyulan tüm besin maddelerinin anne sütünde mevcut olduğunu belirtiyor. Emzirme sırasında anne-bebek yakınlaşmasının bebekte uyandırdığı güven hissi, sütün en steril şartlarda sunulması, içerdiği bazı maddelerle bebeği bulaşıcı hastalıklardan koruması, anne sütünü eşsiz bir besin maddesi yapıyor. Bebek ölümleri, anne sütüyle beslenmenin önemi, anne ölümleri, 5 yaş altı çocuk ölümleri konularının ele alındığı Çocuk Vakfı’ndaki toplantıda konuşan Şişli Etfal Hastanesi Çocuk Kliniği şefi Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, tüm olumsuzlukları yok eden anne sütünün mucizevi bir besin olduğunu söyledi. Çocuğun büyümesini etkileyen en önemli faktörün beslenme olduğunu dile getiren Nuhoğlu, “Anne eğer yeterli besleniyorsa, ilk 4-6 ay bebeğe vitamin ve su bile vermeden sadece anne sütü verebilir. Anne sütü alan bebekler Türkiye’de ve tüm dünyada normal bir büyüme ve gelişme gösteriyor” dedi. Her annenin sütünün kendi bebeği için en uygun ve yeterli besin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nuhoğlu şöyle devam etti: “Anne sütü protein, yağ, karbonhidrat ve mineral içermesinin yanı sıra bileşimindeki enzimleri ve üstün fiziko-kimyasal özellikleriyle bebeğin en iyi şekilde yararlanmasına imkan sağlar. Anne sütü, mikropsuz ortamda dünyaya gelen bebeğin, dış ortama da adaptasyonunda rol oynar ve onu enfeksiyonlardan, kansızlıktan, alerjiden korur. Yağ ve protein yapısındaki üstün özellikleri nedeniyle beyin miyelizasyonu çok iyidir. Bebeğin uygun şekilde büyüme ve gelişimini sağlar. Bebeği beslenme yetersizliğinden koruduğu gibi aşırı şişmanlıktan da korur. Anneyle bebek arasında psikolojik yakınlaşmayı sağlar. Bu şekilde bebek psikolojik doyuma ulaşır.” ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ Hiçbir sanayi mamasının veya diğer gıdaların anne sütü ile kıyaslanamayacağını vurgulayan Nuhoğlu, anne sütünün başlıca özelliklerini ise şöyle sıraladı: “İnek sütünde bulunmayan ‘sistin’ ve ‘taurin’ anne sütünde yeterli miktarda vardır. Proteinleri 60/40 oranında olmak üzere ideal şekilde verir. Çinko için özel taşıyıcı bir protein içerir. İçerdiği enzimler sayesinde sindirim sistemi kapasitesine uygunluk gösterir ve bebek anne sütünü diğer besinlerden daha kolay sindirir. Bebeğe verilen kalorinin yüzde 7’si protein, yüzde 55’i yağ, yüzde 38’i de karbonhidrattan oluşur.” İNEK SÜTÜNÜN SAKINCALARI Bütün bunlara karşılık anne sütünün yerine çeşitli nedenlerle verilen inek sütünün sakıncalarına da işaret eden Nuhoğlu, inek sütünün bebekler için uygun besin olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “İnek sütünde, böbrek solüt yükü, protein ve kazein içeriği fazladır. Anne sütünde ideal olan oran inek sütünde tersine çevrilmiştir. Süt proteini alerjisi söz konusu olabilir, demir ve bakır içeriği yetersizdir. Eğer uygun şekilde yerine konulmazsa inek sütü verilen bebeklerde C ve D vitamini eksikliği, raşitizm, bakır eksikliği ve demir eksikliğine bağlı anemi görülmesi kaçınılmazdır. Ayrıca inek sütünün mikropları öldürmek için kaynatma işlemine tabi tutulması gerekir. İnek sütünün sindirimi de bebek için zordur.” Mecbur kalınırsa Prof. Dr. Nuhoğlu, anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ya da ailenin maddi imkansızlıkları sebebiyle mamaların yerine inek sütü kullanılmak zorunda kalındığında yapılması gerekenleri ise şöyle açıklıyor: 1- İnek sütünün kaynama derecesinin üzerinde 2-3 derece kaynatılmalı. 2- İlk 4-5 aylarda uygun olarak sulandırılmalı. İlk ay yarı yarıya, 3. ayda üç kısım süt bir kısım su, 4. ayda dört kısım süt bir kısım su. Daha sonraki dönemlerde ise sulandırılmadan verilebilir. 3- 100 cc (santilitre) süte veya sulandırılmış süte bir çay kaşığı toz şeker katılır. 4- 100 cc süte bir kaç damla limon damlatılabilir. 5- 100 cc süte yarım çay kaşığı bitkisel yağ katılabilir.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT