Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Metrekareyle ev alma dönemi başlıyor

Düzenleyen:
Metrekareyle ev alma dönemi başlıyor

Ekonomi Haberleri

2017'de başlayacak ilk uygulamayla vatandaş metrekare metrekare ev alabilecek.

Hisse gibi metrekare bazında ev alma dönemi 2017'de başlıyor. Gayrimenkul sertifikalarında ilk ihraç 2017’de geliyor. TOKİ’nin Kayabaşı projesinde başlaması beklenen sistemle, vatandaş metrekare metrekare ev alabilecek.

Uygulamanın inşaat sektörüne finansman açısından banka dışında alternatif sağlaması, tasarrufları az olan vatandaşın da ev sahibi olmasını kolaylaştırması bekleniyor. Metrekare metrekare ev satışının yolunu açacak sertifika sistemi için Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu hazırlıklarda son aşamaya geldi.

Sabah Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre, sistem ilk olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Kayabaşı projesinde başlayacak. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul sertifikasının Borsa İstanbul'da halka arz edilmesi planlanıyor

Yatırım bankacılığı tarafında ise Vakıf Yatırım'ın konuyla ilgili hazırlıklarını tamamladığı, ilk ihracı gerçekleştirecek kurumlardan birisi olabileceği dile getiriliyor.

HİSSE ALIR GİBİ EV NASIL ALINIR?

500 daireli 500 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek inşaat projesini yapan müteahhit projenin belli bir kısmına sertifika çıkaracak. Birer metrekarelik sertifikalar oluşturulacak. Dairelerin yeri, katı, cephesi, şerefiyesi dikkate alınarak proje bitiminde kaç sertifikayla alınacağı belirlenecek. Projenin sertifikalara bölünen kısmı halka arza edilecek. Vatandaşlar birikimlerine göre gidip borsada bu sertifikalardan satın alacak. Proje bittiğinde isteyen yatırımcı yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek. Bunun için istediği daireyi bloke ettirecek. İsterse elindeki sertifikaları borsada satarak oluşan değer artışından istifade edebilecek. Gayrimenkul sertifikası sistemiyle vatandaşlar küçük birikimleriyle büyük inşaat projelerinin getirilerine ortak olabilecek.

Kurumsal yatırımcıların gayrimenkul sertifikası sistemine yoğun ilgi gösterdiği ancak bireysel yatırımcıların önüne geçilmemesi için ilk ihraçlarda belli sınırlamalar getirileceği belirtiliyor. Kurumsal yatırımcılar için de konut değil ticari (ofis) projelerin sertifikalandırılması sistemi üzerinde duruluyor.

ANAPARA GARANTİSİ DE GELİYOR

İhraçta yatırımcıya anapara garantisi ve yıllık getiri de verilecek. Projenin çeşitli nedenlerle tamamlanamaması durumunda dahi yatırımcıya giriş parası ödenebilecek. Ancak sertifika ihraçlarında vatandaşlardan toplanan paraların bir hesapta bloke edileceği, inşaat firmalarına hakediş modelinde peyderpey verileceği, bu nedenle de projenin tamamlanmaması sorununun ortadan kalkacağı söyleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...