Yunus Emre Oratoryosu'na ayakta alkış

/ Kaynak: CHA
Yunus Emre Oratoryosu'na ayakta alkış

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / CHA

Türk müziğinin ilk oratoryosu olan 'Yunus Emre Oratoryosu', Washington ve New York konserlerinin ardından Türkiye'de sanatseverlerle buluştu

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir, birbirinden değişik etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Türk müziğinin ilk oratoryosu olan 'Yunus Emre Oratoryosu', Washington ve New York konserlerinin ardından Türkiye'de ilk kez 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de sanatseverlerle buluştu. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Cemal Reşit Rey orkestrasının eşliğinde Jonathan Griffith korosunun seslendirdiği Yunus Emre Oratoryasu Eskişehirlilere bir konser verdi. Türk Müziğinin ilk oratoryosu, Washington ve New York konserlerinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cemal Reşit Rey Orkestrası ve Amerikalı Jonathan Griffith Korosu eşliğinde Türkçe olarak Türkiye'de ilk kez Eskişehir'de sergilendi. ABD'nin farklı eyaletlerinden Yunus Emre Oratoryosu için bir araya gelen Amerikalılardan oluşan 100 kişilik Jonathan Griffith Singers Korosu'nun Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde sahne aldığı konser, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü AKM Opera ve Bale Salonunda gerçekleşti.
Eseri Türkçe seslendirmek için haftalarca çalışan Jonathan Griffith Singers Korosu, gerek konser öncesinde gerekse sonrasında Türkçeye, Türkiye'ye ve özellik Yunus Emre'ye dair pek çok şey öğrendi. Türkiye'de gerçekleştirilecek olan turne için oldukça heyecanlı olan koro üyelerinin birçoğu Yunus Emre Oratoryosu konserleri sayesinde Türkiye'yi ilk kez ziyaret etti. Koronun şefliğini Jonathan Griffith yaptığı koro sanat sevenlere unutulmaz dakikalar yaşattı.
Ahmet Adnan Saygun'un Türk müziğinin bu alandaki ilk ve en görkemli eseri olan Yunus Emre Oratoryosu, 1946'da ilk kez Ankara'da, bir yıl sonra iki kez Paris'te, 1958 yılında ise Birleşmiş Milletler'in kuruluş yıldönümü münasebetiyle New York'da, ünlü şef Leopold Stokowski yönetiminde seslendirildi.

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...