Tüm dengeler değişebilir! İki büyük ülke için flaş iddia

Düzenleyen:
Tüm dengeler değişebilir! İki büyük ülke için flaş iddia

DÜNYA Haberleri

Fransız Le Monde gazetesi geçen hafta, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanı Edward Snowden'in kaçırdığı, tüm dünyada dinleme ve izleme çalışmalarının ortaya koyulduğu yeni belgeler yayınlamıştı. Söz konusu belgelerde ABD ve İngiltere'nin 20 Afrika ülkesinin üst düzey yetkililerini dinlediği iddia edilmişti. Ortaya çıkan son belgelerin Afrika'daki küresel dengeleri değiştirebileceği konuşuluyor.

Uzmanlar, Afrika'da casusluk faaliyetleri yürüttükleri  iddia edilen ABD ve İngiltere'nin kıtadaki imajının zedelenebileceğini belirtti. 

Fransız Le Monde gazetesi geçen hafta, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı  (NSA) çalışanı Edward Snowden'in kaçırdığı, tüm dünyada dinleme ve izleme  çalışmalarının ortaya koyulduğu yeni belgeler yayınlamıştı.

Haberdeki söz konusu belgelerde, NSA ve İngiliz hükümetine bağlı  İletişim ve Dijital İstihbarat Kurumunun (GCHQ) bazı faaliyetlerini ortaklaşa  veya benzer metodlar uygulayarak gerçekleştirdiği ve 2009-2010'da yaklaşık 20  Afrika ülkesinde üst düzey yetkilileri dinledikleri ileri sürülüyordu.

AFRİKA, ÇİN VE RUSYA'YA YAKLAŞABİLİR

Paris'teki Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsünden (IRIS)  öğretim görevlisi ve Kamerunlu Araştırmacı Samuel Nguembock, bu iddiaların ABD ve İngiltere'nin kıtadaki imajını  olumsuz etkileyebileceğine dikkati çekti.

Nguembock, özür dilense bile taraflar arasında yıkılan güvenin yeniden  sağlanmasının kolay olmayacağını belirterek "ABD ve İngiltere'ye olan güvenini  yitiren Afrika ülkeleri, Çin ve Rusya gibi diğer önemli güçlere doğru  yönelebilir. Hatta istihbarat konusunda daha büyük bir destek almak için  İsrail'le de iş birliği içine girebilir." ifadelerini kullandı.

Bu belgelerin kendisini şaşırtmadığını dile getiren Nguembock, büyük  güçlerin dünyayı, doğal zenginlikleri kontrol etmek ve rakiplerinin yolunu kesmek  amacıyla istihbarat güçlerini kullandıklarını kaydetti.

Çad'da Emi Koussi Üniversitesinden Uluslararası Hukuk ve siyaset  Bilimi Profesörü Tchang Mbairo, Afrika ülkeleri ile ABD ve İngiltere arasında  daha önce rastlanmayan casusluk olayının Afrika kurumlarında güvenlik zafiyeti  yaşandığını ortaya koyduğunu söyledi.

"TEK AMAÇLARI AFRİKA'NIN YERALTI ZENGİNLİKLERİ"

Çadlı araştırmacı Mustafa Hassan da Batılı ülkelerin tek amacının  Afrika'daki yeraltı zenginliklerini ve finansal akışları kontrol etmek olduğuna  dikkati çekti.

Hassan, "Çin'in kıtada özellikle maden sektöründe yatırımlarını  arttırması Batılı güçleri casusluk yapmaya teşvik etti." ifadelerini kullanarak,  Batılıların bölgedeki maden ve petrol yataklarının rakip güçlerce (Çin-Rusya)  işletilmesini istemediklerini ileri sürdü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...