Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ruhani'den ABD'ye "nükleer" gözdağı

Düzenleyen:
Ruhani'den ABD'ye "nükleer" gözdağı

DÜNYA Haberleri

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın ABD tarafından ihlal edilmesi durumunda tepki olarak nükleer yakıtlı gemiler konusunda çalışma yapılması talimatı verdi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'ye birer mektup yazan Ruhani, nükleer anlaşmanın ihlal edilmesi halinde teknik ve hukuki konularda gerekli tepkilerin gösterilmesi yönünde talimat verdi.  Ruhani, Salihi'ye hitaben yazdığı mektupta, ABD'nin nükleer anlaşmayı ihlal etme ihtimaline karşılık nükleer enerjiyle çalışan gemiler konusunda araştırmalar yapılmasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanı Zarif'ten de ABD'nin anlaşmayı ihlal etmesi durumunda gerekli hukuki önlemleri almasını istedi.
İran aleyhindeki yaptırımların 10 yıl uzatılmasını içeren yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nin ardından 1 Aralık'ta Senato'da da kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Barack Obama tarafından onaylanması gerekiyor.

Washington yönetimi tarafından İran'ın enerji sektörüne yönelik kısıtlamalar ve yaptırımlar içeren söz konusu yasayla Tahran'ın nükleer silah sahibi olmasının engellenmesi hedefleniyor. 

Tahran yönetimi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te İran'ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye yönelik nükleer programından dolayı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşma imzalanmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani başkanlığında 7 Aralık'ta toplanan Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulu, ABD yönetiminin yaptırımları 10 yıl daha uzatma kararının yasalaşması halinde "nükleer anlaşmanın açık ihlali" olacağını açıklamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...