Çek için ya para basın ya da hapis geri gelsin

- Güncelleme:
Çek için ya para basın ya da hapis geri gelsin

Ekonomi Haberleri

Piyasada kimsenin çek almak istemediğini belirten MÜSİAD Ankara Şubesi Başkanı Ziya Kahraman, 'Hapis cezasının yeniden gelmesinden başka çare yok' dedi.

Çekte hapis cezasının kalkmasının ardından karşılıksız çek sayısı çok hızlı arttı. Bu da çeke güveni azalttı ve piyasayı büyük oranda daralttı. İş dünyası ise çeke eski itibarını kazandıracak düzenleme için hükümetten peş peşe talepte bulunmaya başladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı Ziya Kahraman, çekte hapis cezasının yeniden getirilmesi gerektiğini ifade etti. Kahraman, bu sürpriz çıkışının gerekçesini de "Çeke güven çok bozuldu. Kimse çek almak istemiyor. Piyasada bu yüzden büyük daralma var" dedi. MÜSİAD Başkan Yardımcısı İrfan Güvendi ise, çek yüzünden daralan piyasa için Merkez Bankası'nı göreve çağırdı. Ziya Kahraman, çekte hapis cezasının kaldırılması sonrasında yaşadıkları mağduriyete dikkat çekerek, "Hapis cezası kalktı, çekte tahsilat bitti. Çeke olan güven bozuldu. Vatandaş artık çek almıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın dediği gibi olmadı. Hapis kalktı ama şeffaf kara liste uygulaması bir sene sonra çıktı. Dolayısıyla olumlu sonucunu alamadık" dedi. nbsp;MÜSİAD Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı İrfan Güvendi de çekin kabul görmemesi nedeniyle piyasada ciddi bir nakit açığı olduğunu belirterek, "Şu anda piyasa daralmış durumda. Bu daralma finanse edilmeli. Bu yapı büyümeyi durdurur. Merkez Bankası para bassın o zaman. Çekte eski rakamlara bir daha ulaşılamaz. Mali suça mali ceza deniyor ama hapsin geri gelmesinden başka yolu da yok. Çeki istismar aracı olarak kullanan hapis cezası alsın. Hatta daha da ağır olsun. Dolandırıcılık cezası alsın, hapis 2 yıldan ağır olsun" dedi.Her türlü ödemenin banka üzerinden yapılması kuralına da tepki gösteren Güvendi, "Maliye gibi kurumlar, her türlü işlemin banka üzerinden olması kuralını koydu ama bizleri banka karşısında korumadı. Bizi bankalara mahkum ediyorsan, bankacılık maliyetlerinden de bizi kurtarman lazım. Devletin zorladığı hizmetlerden masraf alınmasın. Çünkü bu işlemler benim irademle olmuyor. Bu masrafları Maliye ödesin" diye konuştu. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...