Şirketlerin yüzde 65'i ilk 5 yılda kapanıyor

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Şirketlerin yüzde 65'i ilk 5 yılda kapanıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Türkiye'de şirketlerin yüzde 65'i ilk 5 yılda kapanıyor. Şirketlerin yüzde 25'i 5-10 yıl yaşarken, sadece yüzde 10'u 10 yıldan uzun yaşayabiliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye'deki şirketlerin küresel rekabet baskısına dayanmakta zorlandığını ifade ederek, "Türkiye'de şirketlerin yüzde 65'i ilk 5 yılda kapanıyor. Şirketlerin yüzde 25'i 5-10 yıl yaşarken, sadece yüzde 10'u 10 yıldan uzun yaşayabiliyor" dedi. Altunyaldız, Türkiye'de şirketler ve küresel ticaret konularına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki şirketlerin farklı nedenler sebebiyle küresel rekabet baskısına karşı koymakta zorlandığını ifade eden Altunyaldız, öte yandan Almanya, Fransa, Japonya ve Amerika gibi ülkelerde 100-200 yıllık köklü şirketlerin bulunduğunu kaydetti. Altunyaldız, "Türkiye'de şirketlerin yüzde 65'i ilk 5 yılda kapanıyor. Yüzde 25'i 5-10 yıl yaşarken, sadece yüzde 10'u 10 yıldan uzun yaşayabiliyor" diye konuştu. Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmayı hedeflediğini hatırlatan Altunyaldız, şöyle devam etti:
"Bu hedeflerimize ancak uzun ömürlü finansal ve yönetsel açıdan güçlü, rekabet edebilir ve kurumsallaşmış şirketlerle ulaşabiliriz. Bugün Türkiye, ekonomik büyüklük olarak dünyada 16. sırada. Tekstil ürünleri ticaretinde dünyanın 7., Avrupa'nın 3. büyük ülkesi. Otomotiv üretiminde dünyada 17. sırada, altın-mücevherat üretiminde dünyada ilk 5 ülke arasındayız. Avrupa'nın en büyük 3. demir çelik üreticisi Türkiye.
Bu rakamlara baktığımızda çok ciddi bir sanayimiz ve üretim potansiyelimiz var. Ancak bu potansiyelimizden tam olarak faydalanabildiğimizi maalesef söyleyemiyoruz."
"Dış ticaret için rekabetçi olmak şart"
Ticaretin, ülkeler için çok önemli refah kaynağı olduğunu belirten Altunyaldız, ülkelerin dünya ticaretinden aldığı pay oranında zenginleştiğine dikkati çekti.
Altunyaldız, 2000 yılındaki dünya mal ve hizmet ihracatının 7,9 trilyon dolar seviyesinde olduğunu kaydederek, 2012 yılına gelindiğinde bunun 22,5 trilyon dolara yükseldiğine işaret etti.
Türkiye'nin dünya ihracat hacminden binde 8 pay aldığını belirten Altunyaldız, "Malumunuz, ülkemizin toplam dış ticaret hacmi 2012 yılında 390 milyar dolara ulaştı. 2023'te cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde bu payı yüzde 1,5'e çıkartmayı hedefliyor" diye konuştu.
Dış ticaret hacminin daha da yükselmesi için Türkiye'nin küresel üretim ve ticarete daha fazla entegre olması gerektiğine dikkati çeken Altunyaldız, bunun yanında yerli firmaların da daha fazla rekabetçi olması gerektiğini söyledi.
Altunyaldız, yapılan çalışmaların son 40 yılda 1 ton eşyanın taşınması için yapılan masrafların yüzde 70'ten daha fazla düştüğünü gösterdiğini ifade ederek, "Bu düşüşteki en büyük etkenlerden biri, hiç şüphesiz küresel rekabet baskısıdır" dedi.
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...