ABD'li para fonu Türkiye'deki yatırımlarını sıfırladı

- Güncelleme:
ABD'li para fonu Türkiye'deki yatırımlarını sıfırladı

Ekonomi Haberleri

Ülke genelinde devam eden Gezi Parkı protestoları, ABD'li para fonu Cumberland Advisors'ın Türkiye yatırımlarını sıfırlamasına sebep oldu.

ABD'li para fonu Cumberland Advisors, Türkiye'deki yatırımlarını sıfırladıklarını açıkladı. Toplamda 2,3 milyar doları yöneten fon, ülkedeki siyasi ayaklanmanın devamı halinde geçen yıl yüzde 2,2 ile halihazırda beklentilerin altında kalan büyümeyi olumsuz etkilemesinden endişe ettiklerini açıkladı. Bir haftadan fazla süredir devam eden eylemler Türkiye'de borsayı da etkilemiş, BIST100 endeksi Pazartesi günü yüzde 10'nun üzerinde son yılların en büyük düşüşüne imza atmıştı.
TÜRKİYE YATIRIMLARINI SIFIRLADI
Cumberland'in Başyatırım Uzmanı David Kotok, ülkede gerilimin devam etmesi durumunda borsada daha fazla düşüş yaşanmasından endişe ettiklerini açıkladı. CNBC'nin e-posta üzerinden gönderdiği soruları yanıtlayan Kotok, "Türkiye yatırımlarımızı sıfıra indirdik. Olayın yayılma riski artıyor" dedi. Fon Türkiye yatırımlarını sıfırlasa da gelişmekte olan ülkelere yatırıma devam ediyor. Cumberland'in Başküresel Ekonomisti Bill Witherell, "Türk ekonomisi ve borsası hâlâ bizim için çekici. Ama öncelikle sıkıntıların ortadan kalkması gerekiyor. Şu aşamada olayın yan etkilerini takip ediyoruz" dedi. Fonun Türkiye'de ne kadar para yönettiğine yönelik net bilgiye ulaşılamadı.
YATIRIMCILARA UYARILAR GİDİYOR
Uzmanlar Cumberland'in 2012 yılında toplam borsa değeri 300 milyar dolara çıkan Türkiye'ye yönelik tavır alan tek fon olmadığı görüşünde.
Standard Bank Gelişmekte Olan Ülkeler Araştırma Müdürü Tim Ash de yatırım tavsiyesi verdiği kurum ve fonlara Türkiye yatırımlarını azaltmaları tavsiyesinde bulundu.
Financial Times gazetesinde yer alan haberde, "Risklere dikkat. Türkiye şu andaki değer kaybını telafi edecek gibi görünmüyor ve yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor" dedi. (cnbce)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...