Geleneksel el sanatlarımız Balkanlar'da

Geleneksel el sanatlarımız Balkanlar'da

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Balkanlar'da Geleneksel Türk El Sanatlarının İhyası Projesi'nin resmi açılışı, Üsküp'te gerçekleştirildi.

Açılış kurdelesi Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, ve Halk Bankası Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tarafından kesildi. nbsp;Yunus Emre Enstitüsünün, nbsp;Türkiye Halk Bankasının desteğiyle düzenlediği Balkanlar'da Geleneksel Türk El Sanatlarının İhyası Projesi'nin resmi açılışı, Üsküp'te gerçekleştirildi. Kursların resmi açılış kurdelesi, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, nbsp;Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, ve Halk Bankası Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tarafından kesildi. nbsp;Kaybolmaya yüz tutmuş ya da unutulmuş geleneksel Türk el sanatlarının Balkanlar'da tespit edilerek yeniden canlandırılmasını amaçlayan Balkanlar'da Geleneksel Türk El Sanatlarının İhyası Projesi'nin resmi açılışına aralarında sanat ve edebiyat dünyasından pek çok ismin de yer aldığı seçkin bir davetli topluluğu katıldı.
Boşnak, Arnavut, Rumen ve Makedon milletlerini bir araya getirerek geleneksel Türk el sanatlarının yeniden canlandıran projenin görücüye çıktığı serginin açılışına Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir'in de katılması projeye verilen önemi gösterdi. Makedonya'nın üst düzey bürokrasisi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de iştirak ettiği açılışta konuşan Nezir, kendilerinin Türkiye'yi anavatan olarak gördüklerini belirterek Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla gerçekleştirilen kültürel faaliyetlerin de iki kardeş ülke arasındaki ilişkileri daha da sağlamlaştırdığını söyledi.
Halk Bankasının desteğiyle yürütülen geleneksel el sanatları projesiyle unutulmaya yüz tutmuş sanatların tekrar canlandırılıp geleceğe taşınacağını belirten Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ise söz konusu projenin süresi dolsa bile uzatılarak devam etmesini dilediklerini söyledi. Develi şöyle devam etti: ''Burada bu sanatları bilen, uygulayan, geliştiren ve öğretenlerin yetişmesini ve turizm sektörünün talep edeceği değerleri üretebilecek bir ortamın oluşmasını sağlamak en büyük arzumuzdur. Başta Halk Bankası olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.''
Açılışta konuşan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da Halk bankasının halkın daha öncelikli olduğu bir banka olduğunu dolayısıyla halkın temas ettiği, dokunduğu, içinde olduğu her şeyi desteklemeyi ana faaliyet olarak gördüklerini ifade etti. Atilla, bu yüzden Yunus Emre Enstitüsü ile bu projeye başlarken de kendilerinin projeyi, bir sponsorluk ya da finansörlük olarak değil doğrudan ana faaliyet konusu olarak gördüklerini söyledi.
Ustaların yaptığı eserlerden örneklerle öğrencilere ait çalışmaların sergilendiği açılış kokteyli, müzisyen Cengiz İbrahim'in kanun dinletisiyle sona erdi. nbsp; nbsp;
Kurs Kayıtları Kontenjanı Aşıyor
Proje kapsamında Balkanlar bölgesinde Tiran, İşkodra, İpek, Priştine, Prizren, Köstence, Saray Bosna ve Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde usta eğitmenler; Hasan Tabakoğlu, Sabahat Endam, Hüsnü Ünlü, Ebru Zafer, Gözde Kıyıcı, Mehlika Çakan, Songül Karaağaçlı ve Abdulvahap Ertekin tarafından telkâri, kazazlık, sim sırma, tel kırma, ahşap oymacılık ebru ve hat sanatları kursları veriliyor. Bu kurslara katılım ise 800 civarında. Kültür Merkezi yetkilileri talebin, kontenjanlarını aşması nedeniyle yedek gruplar oluşturmak zorunda kaldıklarını, dolayısıyla kurslara dönük ilginin oldukça fazla olduğunu dile getirdiler.
##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...