Piyasadan 1 ayda 10 milyar dolar çıktı

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Piyasadan 1 ayda 10 milyar dolar çıktı

Ekonomi Haberleri  / AA

Uzmanlar son bir ayda yurt içinden 8-10 milyar dolar çıkış olduğunu, Dolar/TL'de 1,89'un üzerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haftanın ilk işlem gününde gezi parkı eylemlerinin etkisi ile 2011 yılı sonundan beri ilk kez 1,9000 seviyesini aşan dolar/TL, dün Başbakan Yardımcısı Vekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarının etkisi ile 1,8700 seviyesine kadar geriledi ve günü 1,8768 seviyesinden kapattı. Bugün bu seviyeden gelen tepki alışlarının etkisi ile 1,8852 seviyesine kadar yükselen dolar/TL şu dakikalarda 1,8787 seviyelerinde işlem görüyor. ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, Dolar/TL'de son bir ayda yaşanan hareketliliğe ve bundan sonraki süreçte doların seyri üzerinde hangi faktörlerin etkili olacağına ilişkin AA muhabirine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Metin, dolar/TL'nin bugün sakin bir seyir izlediğini ve dün yurt içi piyasanın gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi bir performans gösterdiğini söyledi. Hükümet tarafından gelen olumlu açıklamaların etkisinin piyasalara olumlu yansıdığını ifade eden Metin, dolar/TL'nin 1,8700'ye kadar gerilediğini ve o seviyeden yine ciddi bir çıkış görüldüğünü kaydetti.
Yabancı yatırımcının hala döviz düştükçe alım tarafında olduklarının görüldüğüne dikkati çeken Metin, her ne kadar olumlu bir havaya dönülmüş olsa da riskin devam ettiğini ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurda döndükten sonra yapacağı açıklamaların çok önemli olacağını vurgulayan Metin, "Başbakan, piyasayı rahatlatacak bir açıklama yaparsa kurda bir gerileme görülür. Ancak Başbakan geldikten sonra eğer piyasa gerilimin tırmandığını görürse dolar/TL'de 1,89-1,90'a doğru bir hareket görebiliriz ki belki o seviyelerden sonra çok daha hızlanabilir" dedi.
-"Merkez Bankası'nın faiz indirim süreci bitmiştir"
Dolar/TL'de 1,8900'un üstüne piyasa gitmeden çok fazla pozisyon alınması taraftarı olmadığını dile getiren Metin, "Biraz beklenmeli ve izlenmeli piyasa. Çünkü şu an piyasada hareketlilik yüksek ve likidite az. Ben biraz piyasayı izleme taraftarıyım" değerlendirmesini yaptı. "Pazartesi günü enflasyon verisi, dün de reel efektif döviz kurunun açıklanmasının ardından bundan sonra hangi veri dolar/TL üzerinde etkili olur? sorusuna Metin, şu cevabı verdi:
"Cari açık rakamları hala piyasa üzerindeki etkisini koruyor. Piyasa cari açık rakamlarında bir kötüleşme görürse, zaten TL'nin önünde bu bir engel. Dün açıklanan reel efektif döviz kuru geçen ayın son gününe ait. Bu en son yaşanan gezi parkı olaylarının TL üzerindeki yarattığı olumsuz hareket o verinin içinde yok. Dolar/TL'deki 1,9000'a giden hareketi son açıklanan reel efektif döviz kurunda görmüyoruz.
Bu sebeple reel efektif kur çok daha aşağıda. Merkez Bankası'nın aşağıda da bir seviyesi var. 115. Şu anda reel efektif döviz kurunun 117-116,50 olması muhtemel. Şu ana kadar TL bir sıkılaştırma görmedik. Merkez Bankası bekle ve gör tarafında. TL'de değer kaybı devam ederse öncelikle sıkılaştırma ardından bir sözlü müdahalede bulunmak isteyeceklerdir. En nihayetinde ihale yoluyla bir müdahalede bulunabilir. Ben şu anda ihale yöntemini ya da doğrudan müdahale yöntemini çok olası görmüyorum. Yakın zaman için bu pek mümkün değil. Merkez Bankası biraz daha izleme tarafında olacaktır. Merkez Bankası'nın faiz indirim süreci bitmiştir. Önümüzdeki dönemde böyle bir şey görmeyeceğiz."
- "Son bir ayda minimum 8-10 milyar dolarlık bir çıkış oldu"
Son bir ayda piyasadan çıkan para miktarına ilişkin tahminlerini de aktaran Metin, "Tahmini olarak söylersem minimum 8-10 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu düşünüyorum. Minimum nette 8-10 milyar dolarlık bir çıkış oldu" dedi.
Bu son bir aylık dönemi ikiye ayırmak gerektiğini ifade eden Metin, şunları ifade etti:
"Geçtiğimiz cuma gününe kadar piyasalardan olan çıkışı ABD'deki tahvil faizlerinin yükselişi ile oldu. Cuma gününden sonra olan çıkış ise, TL içsel gerilimlerin etkisi ile kötü performans gösteriyor. Geçen hafta ABD tahvilleri yüzde 2,24'e kadar yükseldi. Şu an yüzde 2,15 seviyesinde. Orada da bir gerileme var.
Şu anda yurt içi piyasalar dışarıdaki piyasalardan daha farklı seyrediyor. Yurt dışı piyasalar çok olumlu olsa da biz o kadar olamıyoruz. Yurt içi piyasalar Başbakan'ın açıklamalarını bekliyor. Ben Başbakan'ın pozitif bir açıklama yapmasını bekliyorum, kişisel olarak. Başbakan'dan biraz pozitif bir açıklama gelirse bunun piyasa üzerinde pozitif bir etkisi olacaktır."
Doların bu seviyede olması yabancı girişini hızlandırır mı? sorusuna Metin, "Şu an için hayır. Yabancı yatırımcı önünü çok net görmek ister. Yabancı yatırımcı şu anda bekleme tarafında. Türkiye'nin ikinci yatırım seviye notu almasının ardından treni kaçıran yatırımcıların Türkiye'ye mutlaka ilgisi olacaktır. Ama biraz daha önlerini görmek isteyecekler, biraz daha siyasi tansiyonun düşmesini bekleyeceklerdir" cevabını verdi.
Dolar/TL'de yıl sonu beklentisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Metin, "Kişisel fikrim 1,9000 civarında olacağı yönünde. Bunu şu anki gerginlikten bağımsız olarak söylüyorum. ABD'deki veriler iyi gelmeye başlaması durumunda bütün piyasalarda dolar değerlenecek. ABD'de yılın ikinci yarısında bir iyileşme görülecek. Bu da FED'in likiditeyi çekmesi anlamına gelecek" ifadelerini kullandı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...