Avrupa'dan 'Türk polisini eğitelim' teklifi

Avrupa'dan 'Türk polisini eğitelim' teklifi

GÜNDEM Haberleri

Gezi Parkı eylemlerinde aşırı güç kullanılmasına tepki gösteren Avrupa İnsan Hakları Komiseri, polisin eğitimi için yardım teklifinde bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Gezi Parkı protestolarında polisin aşırı güç kullanmasını "ciddi kaygıyla takip ettiğini" söyledi. Polis şiddeti nedeniyle Türkiye'nin bugüne kadar AİHM'de defalarca hüküm giydiğini hatırlatan Muiznieks, bu alanda Türk hükümetiyle ortak çalışmaya hazır olduğunu duyurdu. Konu hakkında NTV'ye özel açıklamada bulunan Muiznieks, "barışçıl gösteri yapanlara güç kullanılmasından vazgeçilmesini" ve Türk makamlarının "durumu insan hakları standartlarıyla ele almasını" istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın olayların tırmanmasında polisin sorumluluğunu kabullenmiş olmalarını "gerilimi yatıştırmak açısından ilk olumlu adım" şeklinde değerlendiren Muiznieks, "Türk makamlarının güven ortamını yeniden tahsis etmek için şimdi bu olaylardaki insan hakkı ihlali iddialarını etkin biçimde soruşturmaları ve bu ihlalleri gerçekleştiren güvenlik güçlerini cezalandırmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Protesto eylemleri sırasında polis tarafından gözaltına alınanlara yönelik muamelelerin bu süreçte önemli rol oynayacağına vurguda bulunan Muzinieks, bu kişilerin avukatla görüştürülmeleri, derhal tıbbı muayeneden geçirilmeleri ve sorgularının videoya kaydedilmesi gerektiğini belirtti. 'BARIŞÇIL GÖSTERİ' ÇAĞRISI
Türk polisine "gerilimin tırmanmasını önlemek için itidal" çağrısında bulunan Avrupa İnsan Hakları Komiseri, protesto eylemlerini gerçekleştirenleri de "barışçıl gösteri" yapmaya çağırdı.
"Son olaylar Türkiye'de polis şiddetinin köklerinin kazınmasının aciliyetini de açığa vurmuştur" şeklinde konuşan Muiznieks, Türkiye'nin bu nedenle daha önce defalarca AİHM'de hüküm giydiğini hatırlattı ve bu alanda Türk makamlarıyla çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.
Muiznieks, Türk hükümetinin sivil toplumla "samimi diyalog" kurması gerektiği görüşünü de ifade etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu konudaki son açıklamalarını desteklediğini söyledi.
Muiznieks'in olağan Türkiye raporonu hazırlamak için Temmuz ayı içinde Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor. (NTV)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...