En uzun tünel hayırlı olsun

Düzenleyen:
En uzun tünel hayırlı olsun

GÜNDEM Haberleri

İç Anadolu ve Batı Karadeniz Ilgaz Tüneli ile birbirine bağlandı, böylelikle 35 dakikalık zorlu yol 8 dakikaya kadar düşmüş oldu.

Haziranda Osmangazi Köprüsü ile başladığımız, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli ile sürdürdüğümüz açılışlara dün Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ni ekledik. 4 yıllık çalışmanın ardından kapılarını açan tünelin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım şunları kaydetti: Bolu Dağı Tüneli’ni biz bitirdik ama daha ilginci 50 kilometre tüneli 80 yılda yapan bir Türkiye'den 14 yılda 346 kilometre tünel yapan bir Türkiye'ye gelmişiz. Sadece bu sene bin kilometreye yakın bölünmüş yol yaptık. 920 kilometre tek yön yol yapıldı ve 82 kilometre de tünel bitirdik. Bu sene bitirdiğimiz tünel uzunluğu 80 yıllık 50 kilometrenin de üzerinde. Türkiye nereden nereye geldi. İş bilenin, kılıç kuşananın. Nasıl oldu bu gençler? Çalışınca oluyor.
Başbakan Binali Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin hayata geçirilmesiyle 8 milyon litre yakıttan, 346 bin saat zamandan tasarruf edileceğini, böylece memleketin ekonomisine yılda 40 milyon lira katkı sağlanacağını bildirdi. 
Yıldırım şunları kaydetti:  700 milyonu aşan bu proje ile Çankırı, Kastamonu, Ankara'ya komşu kapısı oluyor. Çankırı-Kastamonu arası bundan sonra bir saatin altına düşecek. Başı dumanlı Ilgaz Dağı'nın sizlere yaşattığı zorluklar bugün itibarıyla artık tarihe karışıyor. 17 kilometrelik dağ yolundan 40 dakikayı bulan mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. İki tane tünel var. Biri gidiş, biri geliş. Toplam 11 kilometre uzunluğa sahip bu tüneller ile Kastamonu-Çankırı arasındaki mesafe de kısalıyor, zaman da kısalıyor. Projenin giriş çıkıştaki yolları da dahil ettiğimizde 20 kilometrelik bir uzunluğu var.
Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da video konferansla alandakilere hitap etti. 
Orta Karadeniz'i İç Anadolu'ya, oradan da Türkiye'nin diğer yerlerine bağlayan tünel sayesinde Ilgaz Dağı'nın kesintisiz, güvenli ve konforlu bir yolculuğu karşılayabileceğini anlatan Erdoğan, geçidin aynı zamanda özellikle kış mevsiminde sürücülerin korkulu rüyası olduğunu vurguladı.
En uzun tünel hayırlı olsun
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Hesaplama Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte millî gelirden büyümeye kadar pek çok alanda aslında çok daha iyi bir seviyede olunduğunun ortaya çıktığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: Şimdi size bir müjde daha veriyorum; nitekim OECD, Türkiye'nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı. Elbette sıkıntılarımız var. Sınırlarımız içinde ve dışında adeta yeni bir İstiklal Harbi mücadelesi veriyoruz. Türkiye, güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır.
En uzun tünel hayırlı olsun
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürpriz yaparak açılışa İstanbul'dan telekonferans yoluyla katıldı. 

- Tünellerin biri 5 bin 370 metre, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşuyor.
- 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolu 5,4 km kısalarak 11,4 km'ye inecek.
- 35 dakikayı aşan Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 8 dakikaya düşecek.
- Yıllık 345 bin 655 saat, 8,3 milyon litre akaryakıt tasarrufu sağlanacak.
- Ekonomiye katkısı yıllık 38,2 milyon lira olacak.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...