Mandalina kurutulunca fiyatı 5’e katlandı

Düzenleyen:
Mandalina kurutulunca fiyatı 5’e katlandı

Ekonomi Haberleri

Üretici birleşti, mandalinayı kuruttu. 12 kilogram mandalinanın kurutulmuşunu 16 avrodan sattı ve 12 lira yerine 58 lira kazandı...

İzmir’in Seferihisar ilçesinde mandalina üreticisi, yeni bir sistemle 1’e 5 kazandı. Dünyanın en kaliteli mandalinası olan Satsuma’nın yetiştiği ilçede ürünün markalaşması ve çeşitliliğinin artırılması için çalışmalarda büyük bir başarı elde edildi. Seferihisar Belediyesi, geçtiğimiz yıl deneme amaçlı başlattığı mandalina kurutma işlemini bu yıl günde 350 tona çıkardı. 10 ülkeye gönderilen numunelerden olumlu geri dönüş sağlandı. İlk talep Romanya ve Polonya’dan geldi. Jeotermal enerji ile kurutulan, 100 gramlık poşetler hâlinde ambalajlanan mandalina, 100 gramı 1,6 avrodan ihraç edildi. Önümüzdeki günlerde kilosu 16 avrodan ABD ve Kazakistan’a da satılacak. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurutulmuş mandalinanın sektör haline geleceğini, bölgede 20 bin ton mandalinanın kurutulabileceğini belirterek “Göreve geldiğimizde mandalina üreticisi üretmekten vazgeçiyordu. Mandalinalar çürümeye başlamıştı. Üretici birliği kurduk, aracıları aradan çıkardık. Soğuk hava depomuz da bitmek üzere” dedi. 1 kilogram kurutulmuş mandalina, 12 kilogram yaş mandalinadan elde ediliyor ve kilosu 1 liradan 12 liraya mal ediliyor. Kurutulmuşu 16 avro, yani 58 liraya ihraç ediliyor ve üretici 1’e 5 kazanmış oluyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...