Meclis’ten 330 çıkmaz

Düzenleyen:
Meclis’ten 330 çıkmaz

POLİTİKA Haberleri

“Parlamento’nun sağduyulu olup 330 oyun çıkmayacağını düşünüyoruz. Gizli oylama olacak. CHP’den kimse evet demez.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasanın Meclis Genel Kurulundaki oylamasına partisinden kimsenin “evet” demeyeceğini savundu. Kılıçdaroğlu, dün gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmeleri özetle şöyle:

BU DOĞRU DEĞİL: Anayasa değişikliği elbette gerekiyordu. Biz bunu daha önce de söylüyorduk. Ama sadece anayasa değişince demokratikleşmiyoruz. iki partinin mutfağında hazırlandı. Parlamento’ya geldi. Daha ayıbı ise metni görmeden imza attılar. Bundan daha büyük demokrasi ayıbı olamaz. Önce imzalandı sonra bilgi verildi. Bu doğru değil. Demokratik, siyasi, ahlaki teamüller, hukuk tekniği açısından doğru değil.

EŞİT DURUM YOK: Referanduma silahlar eşit durumda giriyor muyuz? Özgürce anayasa değişikliği tartışıyor mu? 12 Eylül dönemi ile şimdi arasında hiçbir fark yok. Halkın üzerinde büyük baskı var. Devlet bütün kurumları ile sahaya inecek. Referandum eşit şartarda olmuyor. 

OHAL’DE OLMAZ: Anayasa değişikliklerini bir veya iki parti kendi tekeline alıp Parlamento’da oy çokluğuyla rejimi değiştirmede bulunmak demokrasiye ihanettir. Rejim değişikliği sıradan bir değişiklik değildir. Rejimi biz niye değiştiriyoruz? Başbakan olmayacak. Olağanüstü hâl koşullarının olduğu bir ortamda sağlıklı anayasa yapılmaz.

MHP’YE ELEŞTİRİ:  MHP’nin anayasa konusundaki tavrını anlamış değilim. Türkiye’nin gündeminde başkanlık yoktu. Birden bire ortaya atıldı. Bahçeli ile uygun ortam olduğunda elbette görüşebiliriz. Kapılarımız kapalı, farklı görüşteyiz hiç görüşmeyeceğiz arayışında değiliz. Doğru da değil. MHP tabanı da rahatsız.

BAYKAL KOZU: Parlamento’nun sağduyulu olup 330 oyun çıkmayacağını düşünüyoruz. Anayasa, Genel Kurula indiğinde Deniz Baykal konuşacak. Parlamentoda en deneyimli ve Parlamentoyu açan siyasetçi onun demokrasiye bağlılığı konusunda hiç kimsenin endişesi yoktur. Bu bağlamda güzel konuşma yapar. Anayasa demokrasiyi yok eden bir anayasa. Gizli oylama olacak. CHP’den kimse evet demez.

FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI...:  FETÖ soruşturmasının siyasi ayağı ortaya çıkmadı. Biz siyasi ayağını bekliyoruz. Devletin içine bunları kim yerleştirdi. Başbakan beni ziyarete geldiğinde 3 isim verdim. Başbakan “Daha dikkatli bakacağız” dedi. Şu ana kadar bana dönen olmadı. 2’si parti Meclis üyesiydi.

BEN GÖRÜŞMEDİM: Gülen ile görüşmeyen tek lider benim. Gülen ameliyat olduğunda arayıp geçmiş olsun diyenlerin listesi vardı orada benim ismin yok. Bizim iklimimiz FETÖ’nün yeşereceği bir iklim değildir. Başka iklimde yeşerdiler, büyüdüler, yeşertenlerin hesap vermesi lazım. 

SURİYE POLİTİKASI: Sınır ötesi operasyonlar yapıyorsak şehit acılarını kabul etmemiz gerekiyor, dedim. Arkadan başka cümleler de dedim. Suriye ile ilgili politikanın bizi bu duruma getirdiğini ve iflas ettiğini söyledim. Eğer izlediğiniz politika iflas etmişse ödenen bu bedellerin bir sorumlusunun olması lazım. O sorumlu da siyasi otoritedir. 

TERÖR DÜNYA SORUNU: Amerika ya da koalisyon güçleri neden Türkiye’yi yalnız bırakıyor. Her gün şehitler gelsin diyorsanız eyvallah. Bu terör örgütü sadece Türkiye’nin sorunu değil. Dünyanın sorunudur. Tüm dünya bunu terör örgütü olarak kabul ediyorsa hep birlikte mücadele edelim. 
Meclis’ten 330 çıkmaz
Medya buluşmasında Kılıçdaroğlu, aralarında Nuri Elibol’un da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...