Türkiye-Rusya genel ateşkes için anlaştı

Düzenleyen:
Türkiye-Rusya genel ateşkes için anlaştı

DÜNYA Haberleri

Ankara ile Moskova, Suriye'de savaşan rejim ile muhaliflerin ülke genelinde ateşkes yapması için teklif edecekleri plan üzerinde anlaşmaya vardı. Ateşkes sağlanırsa Esad ve muhalifler, Kazakistan’da masaya oturacak.

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan ve altı yıla yakındır devam eden iç savaşta dün en önemli gelişme yaşandı. Bir süredir Suriye'de ateşkes sağlanması için yoğun diplomatik trafik yürüten Türkiye ile Rusya anlaşmaya vardı. Türk ve Rus yetkililer, Suriye'de hâlen savaşmakta olan Esad rejimi ve destekçileri ile muhaliflere teklif edilmek üzere ortaklaşa hazırlanan genel ateşkes planı üzerinde mutabakata vardı. Türkiye'nin çabalarıyla ilk olarak Halep'te başlayan kısmi ateşkesin başarıya ulaşmasının genel ateşkes konusunda en önemli aşama olduğu belirtildi. Kabul edilmesi hâlinde, ateşkesin Esad rejimi ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların muhaliflerle çatıştığı bütün bölgelerde hayata geçirilecek. 

TERÖR ÖRGÜTLERİ YOK
Mutabakata göre, genel ateşkes, Şam’ın Fethi Cephesi (El-Nusra), PYD, DEAŞ gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Dolayısıyla Türkiye'nin terör örgütleri PYD ve DEAŞ'a karşı yürüttüğü operasyonlar anlaşma kapsamına girmeyecek. Bu arada, anlaşmanın sağlanması hâlinde ateşkesin her an yürürlüğe girebileceği belirtiliyor. Bundan sonra Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriyeli muhalifler ile Esad rejimi Kazakistan'ın başkenti Astana'da "kalıcı ateşkes" ve "barış" için masaya oturacak. Böylece, sağlanan ateşkes, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 no.lu kararında öngörülen "siyasi geçiş süreci"ne de zemin hazırlayacak.

HEDEF KALICI ATEŞKES
Suriye iç savaşı ile ilgili olarak yaşanan bu en önemli gelişme Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu ve Rus yetkililer tarafından da doğrulandı. Çavuşoğlu, biri siyasi çözüm, diğeriyse ateşkes olmak üzere iki konuda anlaşma sağlandığını belirtti. Astana'da yapılacak zirveye de değinen Çavuşoğlu "Bazılarının ileri sürdüğü gibi terör örgütü PYD, Astana'da masada olmayacak. Bu konudaki politikamız değişmedi. Zaten bu süreçte olmaması BM Güvenlik Konseyi'nin de kararıdır" açıklamasını yaptı. Türkiye'nin Suriye'deki tutumunun değişmediğinin de altını çizen Çavuşoğlu "Siyasi çözüm en iyi seçenek olacaktır" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Suriye konusunda Türkiye, İran ve diğer bölge ülkeleriyle iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...