Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

“Mağazayı değil çarşıyı da korumalıyız”

Düzenleyen:
“Mağazayı değil çarşıyı da korumalıyız”

Ekonomi Haberleri

AVM kiralarının son 5 yılda TL bazında yüzde 122 arttığını belirten BMD Başkanı Sinan Öncel “Bu yüksek ateşi hiçbir sektör kaldıramaz. Amacımız sadece mağazayı değil çarşıyı da korumak” dedi.

Perakende sektörü döviz kurunda yaşanan artış sebebiyle zor günler yaşıyor. Döviz bazlı kiralar ödenemez hâle gelirken Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel son 5 yılda TL bazında yüzde 122 arttığını belirterek “Amacımız sadece mağazayı değil çarşıyı da korumak” dedi. Sektörün 2015 sonu itibarıyla 663 milyar lira düzeyinde bir büyüklüğe ulaştığı bilgisini veren Öncel, 2016 yılı için planlamalarını yüzde 9-10 bandında büyümeye göre yaptıklarını ancak hem bölgede yaşanan sıkıntılar hem de Türkiye’nin temmuz ayında karşı karşıya kaldığı darbe tehdidinin ne yazık ki tüm ekonomide bir durgunluğa neden olduğunu dile getirdi. Sektör için en büyük tehdidin dövize bağlı olarak yükselen kiralar ve genel giderler olduğuna dikkati çeken Öncel, sözlerine şöyle devam etti: Şu sıralarda sadece hazır giyim için değil her kategoriden BMD markaları için temel sıkıntı döviz kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak dövizle kiralama yapılan mağazalardaki kira artışı. Buna bağlı olarak, bazı AVM’lerde yaşanan kira/ciro oranındaki artış da önemli bir sorun olarak sektörü etkiliyor. Türkiye’nin yüzde 7-8 büyüdüğü yıllarda özellikle döviz bazlı yapılan kontratlar bugünkü piyasa şartlarından çok uzak noktaya düştü. Dolar kuru son 3 yılda yüzde 50, maliyetler ise sürekli arttı. Kârlılıkta küresel ve bölgesel sıkıntılar nedeniyle sürekli düşüş trendi yaşandı. Buna ek olarak, asgari ücretteki artış, ithalata getirilen bazı ek vergiler sektörde maliyetleri artırdı. İşte bu sebeplerle, 2017 yılı için büyüme tahminlerimizi oldukça sınırlı tutmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz. 2017 yılında kârlılıkta, verimlilikte ve cirolarda olabilecek en küçük bir artıyı markalar açısından olumlu değerlendireceğiz.

KUR 3 LİRA OLSUN
5 yılda dolarla ödenen kiraların TL bazında yüzde 122, avro ile ödenen kiraların ise yüzde 79 arttığına dikkati çeken Öncel, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu yüksek ateşi hiçbir sektör kaldıramaz. Hâlen Türkiye’deki AVM’lerin kira uygulamalarını gözden geçiriyoruz. Yaşanan bu sıkıntılı süreçte özellikle son iki yıldır sorunu kendi problemleri olarak gören birçok mağaza sahibi, markaların yanında yer alarak döviz kurunda indirime gittiler. Kendilerine bir defa daha teşekkür ediyoruz. Bu zor dönemde diğer AVM’lerden de aynı yaklaşımı bekliyoruz. Çünkü amacımız sadece mağazayı değil çarşıyı da korumak. Kura yönelik değerlendirmelerde de bulunan Öncel, kura yönelik bir tahmin değil de ancak kur dileği olabileceğine işaret ederek “O da 3 lirayı aşmayan bir kur” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...