Kimyacılardan 2023 için 10 maddelik yol haritası

Düzenleyen:
Kimyacılardan 2023 için 10 maddelik yol haritası

Ekonomi Haberleri

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve A. T. Kearney iş birliğiyle kimya sektörünün ihracatının büyüme stratejisi raporu hazırlandı.

Ekonomi Servisi- Raporda 2017- 2023 arasında sektör için 10 maddelik yol haritası hazırlandı. Yol haritasında ilk madde olarak Gümrük Birliği’nin bir an önce revize edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Uluslararası danışmanlık şirketi A.T. Kearney iş birliği ile hazırlanan “Türkiye Kimyevi Maddeler Sektörü İhracat Büyüme Stratejisi Raporu” doğrultusunda kimya ihracatında izlemesi gereken stratejileri açıklayan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yüksek oranda ithalatla gerçekleşen ham madde tedarikinin güvence altına alınması için yeni formüller gerektiğini, spesifik ürünlere yatırımın ise şart olduğunu vurguladı. Türkiye aleyhine işleyen AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının yeniden ele alınması ve ikili anlaşmalarda Türkiye’nin de taraf olması gerektiğinin altını çizen Murat Akyüz, raporun çıktılarını değerlendirdiklerinde kimya sektörü için hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşmak için 10 adımdan oluşan bir stratejinin uygulanması gerektiğini gördüklerini ifade etti. AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının bir an önce güncellenmesi ve kendi ihracatları aleyhine işleyen ikili STA anlaşmalarında Türkiye’nin de mutlaka taraf olması gerektiğini belirten Akyüz “Bir diğer önemli çıktı ise kimyanın var olan üretim modellerini yeniden gözden geçirmesi ve katma değeri yüksek spesifik özel kimyasalların üretimine yönelmesi. İhracatçılarımızın rekabetçiliğini azaltan yüksek enerji maliyetlerinin de düşürülmesi lazım. Kimya sektörünün bir türlü çözüme kavuşturulamayan sektörel kümelenme ihtiyacı da bir defa daha karşımıza çıkıyor. Ayrıca kimya sektörünün ham maddede dışa bağımlılığı giderek artıyor. Petrokimyada yeni yatırımların gerçekleşmesi yakın zamanda mümkün görünmediğinden ham madde tedarikini güvence altına alacak yeni formüllere ihtiyaç duyuyoruz. Dış ticaret açığının 40 milyar dolara ulaştığı kimyanın girdi güvenliğini yurt dışında satın alma ya da ortaklıklarla sağlaması bu formüllerden biri. Ar-Ge’de ölçek sinerjisinin oluşturulması, katma değerin artırılması, müşteriye özel ürün geliştirme ve ihraç pazarlarında inovasyonun ticarileştirilmesi ise önümüzdeki yıllara yönelik izlememiz gereken diğer stratejiler olarak öne çıkıyor” dedi.

İşte yol haritası
- AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi
- Katma değeri yüksek ürünlere odaklanılması
- Sanayicinin enerji maliyetinin düşürülmesi
- Rekabetçilik için sektörel kümelerin kurulması
- Girdide rekabetçiliğin garantiye alınması
- Teknolojik yetkinlik geliştirme ekosisteminin iyileştirilmesi
- Ar-Ge’de ölçek sinerjisinin oluşturulması
- Katma değerin artırılması ve hizmetlerin iyileştirilmesi
- Müşteri odaklı iş modellerinin geliştirilmesi
- İhracat yapılan pazarlarda inovasyonların ticarileşmesinin en üst seviyeye çıkarılması

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...