İlber Ortaylı'dan Osmanlı kadıları

Düzenleyen:
İlber Ortaylı'dan Osmanlı kadıları

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Farklı renk ve meşrepte mensuplara sahip Osmanlı kadıları, geniş bir imparatorluğu sırtlayan unsurlardandı. Adaleti tecelli ettirmek için zahmetli bir hayat sürdüren bu hukukçular, Türkiye'nin meşhur tarihçilerinden İlber Ortaylı tarafından kaleme alındı.

Geçtiğimiz aylarda yayıncılık dünyasına güçlü bir şekilde merhaba diyen Kronik Yayıncılıktan çıkan ‘Osmanlı Devleti’nde Kadı’ isimli kitap, kaza müessesesi ve kadılığa farklı bir bakış... Kadıların nasıl tayin edildiklerinden vazifelerine, çalışma müddetlerinden hiyerarşilerinin ne olduğuna kadar birçok sual bu kitapta cevap buluyor. Eserde, Osmanlıda hem hukukçu hem de bir idare adamı olan kadıların, Eski Roma'daki meslektaşlarıyla olan vazife benzerliklerine de dikkat çekiliyor. ‘Osmanlı Devleti’nde Kadı’da Batılı kaynakların yanında İslam dünyasından eserlere de müracaat edilmiş. Ayrıca Osmanlı arşivleri ve şer'iyye sicilleri de kitaba kaynaklık etmiş. Fakat kitapta oryantalistlerin bazı düşünceleri tekrar edilmiş ve daha çok ikinci el kaynaklara yer verilmiş. Buna rağmen kitap, Osmanlıda ‘kadı’nın bütün yönlerini toplu bir şekilde ortaya koyan tek eser. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...