BDP, Yavuz Selim ismini 3. köprüde istemiyor

/ Kaynak: İHA
BDP, Yavuz Selim ismini 3. köprüde istemiyor

Politika Haberleri  / İHA

Demirtaş, Aleviler'in İstanbul'da yapılacak olan üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesinden incindiklerini söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Aleviler'in İstanbul'da yapılacak olan üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesinden incindiklerini, bu ismin geri alınması gerektiğini söyledi. nbsp;BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van Milletvekili Nazmi Gür ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile birlikte bir dizi ziyaret için Tunceli'ye geldi. Tunceli'nin Pertek ve Hozat ilçelerinde vatandaşlarla bir araya gelen Demirtaş, ilçe ziyaretlerinin ardından önce Tunceli Belediyesi'ni, ardından da Cemevi'ni ziyaret etti. Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt ve vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanan Demirtaş, burada vatandaşların sorunlarını dinledi. Aleviler olarak her zaman birlikten ve barıştan yana olduklarını belirten Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Aleviler'in sorunlarının çözümü konusunda Demirtaş ve partisinden destek beklediklerini söyledi. nbsp;Alevi toplumunun inancının barışa yönelik samimi yaklaşımlarının kendileri için büyük moral olduğunu belirten Demirtaş, "Türk, Kürt, Türkmen bütün Alevi vatandaşlar gittiğimiz her yerde barış ve kardeşlik taleplerini dile getiriyorlar. Alevi toplumunun bu talepleri BDP'nin talepleridir. Biz, anayasa panellerimizde doğrudan Alevi örgütlerinin taleplerini aldık. Onlar neyi savunuyorsa biz de onu savunuyoruz. Alevilik inanç mıdır, cemevi ibadethane midir bu tartışmaları bir partinin, başbakanın yapmaya hakkı yok. Alevi toplumu buna kendisi karar verir, gerisi de saygı duyar" dedi.
Yapılacak yeni anayasada Aleviliğin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Anayasa Kürtçe anadilde eğitimi kabul etsin ama Aleviliği kabul etmesin. Bu bizim için yeni bir anayasa, çözüm anayasası değildir. Evet diyeceğimiz bir anayasa da değildir. Yeni anayasa aynı anda Alevi'nin, Kürd'ün, Sünni'nin, Türk'ün demokrasi ve özgürlük talebini karşılamalıdır. Aksi taktirde o anayasaya evet de demeyiz, sorun çözülmüş de diyemeyiz" şeklinde konuştu.
DEMİRTAŞ, YAVUZ SULTAN SELİM İSMİNE TEPKİ GÖSTERDİ
İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesine de tepki gösteren Demirtaş, "Alevilere sormadan o köprünün ismi konulamaz. 7-8 Alevi çalıştayı yapıldı, oradan çıkan sonuç Yavuz Sultan Selim mi oldu? O tabelayı assalar da her gün gidip değiştireceğiz. Her gün ismini biz koyacağız ancak Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak kabul etmeyeceğiz. Bu ayıp bir şey. Cumhurbaşkanının geri alması lazım. Sayın Cumhurbaşkanının bu hassasiyetleri görüp, bunu geri alması lazım. Hata yaptık demesi, ince düşünemedik demesi lazım. Allah'ın emri de değildir. Deyin ki bu isimden vazgeçtik. Sayın Cumhurbaşkanından bunu bekliyoruz. Aleviler de incindi ve bunu bekliyor" dedi.
Cemevi ziyaretinin ardından Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen PKK'lı Sakine Cansız'ın mezarını ziyaret ederek karanfil bırakan Demirtaş, yarın İmralı'ya gidecek heyette yer alması nedeniyle Tunceli'den erken ayrıldı. Demirtaş'ın cumartesi günü partisinin yapılacak Tunceli İl Kongresi'ne katılması bekleniyor.
Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...