Duvar’ın belalıları bu defa Tao Tei’ler

Düzenleyen:
Duvar’ın belalıları bu defa Tao Tei’ler

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Fantastik yaratık Tao Tei’lerle, Çinlilerin arasındaki 3 adamın hikâyesine odaklanan “Çin Seddi” (Great Wall), görselliği yüksek savaş sahneleriyle soluk soluğa bir macera...

Murat ÖZTEKİN

Çinlilerin uzaydan bile görülebilen eseri, yönetmen Zhang Yimou’nun elinde fantastik bir filme konu oldu. Başrollerine Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe ve Jing Tian gibi isimleri yerleştiren “Çin Seddi” (Great Wall) filmi, Çinlilerin, Türk ve Moğol akınlarından korunmak için kurduğu seddin hikâyesine epik ve fantsatik bir alternatif. The Bourne serisinden zorlu bir ajan olarak tanıdığımız Oscar’lı oyuncu Matt Damon, saçı ve sakalıyla önce kendisini zor seçebileceğimiz William Garin isimli bir asker olarak karşımıza çıkıyor. William, hayatı boyunca sadece yiyecek ve para için savaşmış biri. Bu defa savaşçı arkadaşı Pedro’yla beraber, birçok Batılının uğrunda öldüğü kara baruta ulaşmak için Çin’e doğru seyahat ediyor. Yolda mahallî düşmanlardan kurtuluyor ama büyük bir set ve ‘İsimsiz Düzen’ adlı gizli orduyla yüz yüze geliyor. Onların elinde esir düşüyor fakat komutanlıkta işler yolunda gitmiyor. Zira seddi, gözü pek Türkler yerine, fantastik ve akıllı yaratıklar olan Tao Tei’ler aşmaya çalışıyor. 

NEFES KESMEKTEN ÖTE…

Saldırı esnasında Batılı iki asker, maharetlerini sergileyerek komutanın gözüne girmeyi başarıyor. Bu güne kadar ulvi bir değer uğrunda mücadele etmemiş William Garin “İsimsiz Düzen”in bayraklarına olan sadakatini görünce kendini sorguluyor. Bu noktada iki taraf arasında bir “güven imtihanı” da başlıyor. Zira William ile Pedro, aradıkları kara barutu kendileri gibi Batılı bir esir sayesinde orada buluyorlar ama Tao Tei’lerin saldırıları da yoğunlaşarak, komutanlık zor bir duruma giriyor. Artık, barutu alıp kaçmakla, yeni dostlarına yardım etmek arasında kalıyorlar. Sonrasında savaş da kızışıyor...
Yönetmen Yimou’nun aynı zamanda bir görsel tasarımcı olması filme oldukça iyi yansımış. Eserde güçlü görsel efektlerle bezeli savaş sahneleri o kadar etkileyici ki, “nefes kesici” tabiri bile karşılamakta zorlanır. Diğerleri silik kalsa da usta oyuncu Matt Damon’ın performansı ise görülmeye değer. Filmin kurgusu ve akışı da hiç fena değil. Fakat mantıki olarak eleştirilebilecek noktalar mevcut. Mesela, yaratık Tao Tei’lerin tıpkı düzenli bir ordu gibi savaş stratejisi geliştirebiliyor olmasının sırıttığı söylenebilir. Hikâyenin sonu da tahayyül sınırlarının çok dışında kalmıyor. Bunlara rağmen film, ustalıkla çekilmiş fantastik bir macera.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...