İşçi reddetti ama 'asgari' 1.404 lira

Düzenleyen:
İşçi reddetti ama 'asgari' 1.404 lira

Ekonomi Haberleri

Yeni asgari ücret 1.300 liradan 1.404 liraya yükseltildi. Artışla, işsizlik maaşı ve asgari geçim indirimi de yükseldi. Asgari ücrete dair anlaşmaya işçi kesimi imza atmadı...

Gelecek yıl için uygulanacak olan asgari ücret, dün gerçekleştirilen 4’üncü toplantıda karara bağlandı. Asgari ücret, 2017 yılında brüt 1.777 lira 50 kuruş, net 1.404 lira 6 kuruş olarak açıklandı. Yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu bulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığındaki toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık etti. Bakan Müezzinoğlu, komisyonda olabildiğince ortak karar vermeye çalışıp üçlü imza için çalıştıklarını, ancak işçi kesiminin imzasını alamadıkları için üzüldüğünü söyledi. Asgari ücretin, 2017’de de yılın tamamı için belirlendiğini ifade eden Müezzinoğlu, “Hükûmet olarak bütçe planlaması yaparken enflasyonu 6,6 olarak hesaplamıştık. Asgari ücretteki artış oranını ise yüzde 8 olarak karara bağladık. Net asgari ücret 1.404 lira 6 kuruş. Yani 1.300 liraya 104 lira ilave edildi” dedi. Bir taraftan işverenin dünya ile rekabetteki gücünü koruyan ve destekleyen bakış açısı, diğer yandan emeğinin karşılığını rızık olarak evine götürmek isteyen çalışanların hak ve hukukunun geliştirilmesi arasındaki dengenin sağlanmasının kolay olmadığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları söyledi: Hele hele bugün yaşadığımız konjonktür sebebiyle. Buna rağmen öncelikle işçi kardeşlerimizin çok mutlu olamadığı, yine işverenin de çok mutlu olamadığı, bir bakan olarak benim de çok mutlu olamadığım ama neticede yarınlarımızın huzurlu, güvenli, istikrarlı ve başarı geçmesi için paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız, paylaşarak daha büyük başarılara yürüyeceğimiz bir yolculuğu yapma gayretiyle olabildiğince ortak karar vermeye çalıştık. Açıkçası dün gece de bu sabah da üçlü imzanın peşinde bir bakan olarak çok koştum. Gönlüm arzu ederdi ki işçi kardeşlerimiz adına Türk-İş’in de burada imzası olması ama başaramadık bu nedenle üzgünüm. İşverenin de zorluklarını da anlayarak, onların da zorluklarını paylaşarak, bu zorluklarda yine ülke koşullarının, imkânlarının değerlendirilmesi çerçevesinde onlara da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...