Akaryakıt kaçakçısını yolda enseleyecek

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Akaryakıt kaçakçısını yolda enseleyecek

Ekonomi Haberleri  / AA

TÜBİTAK'ın geliştirdiği GUMREF isimli gezici araçlar, kaçak akaryakıtın yanı sıra akaryakıt içine karıştırılan madeni yağı anında tespit edecek.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede kullanılan ulusal marker denetimleri artık gezici ölçüm cihazları ile yerinde yapılacak. TÜBİTAK'ın ulusal marker referans cihazını gezici hale getirdiği "Gezici Ulusal Marker Referans Cihazı (GUMREF)" isimli araç ile kaçak akaryakıtın yanı sıra akaryakıt içine karıştırılan madeni yağ da anında tespit edilecek. Bugüne kadar yapılan operasyonlarda ele geçirilen akaryakıtın kaçak olup olmadığı, ulusal marker cihazlarının bulunduğu bölge referans laboratuvarlarındaki incelemeler sonucu anlaşılıyordu ve zaman kaybına neden olunuyordu. TÜBİTAK, bu kaybı önlemek için saha denetimlerinin referans cihazla yapılması ve ölçüm sonuçlarının hızlı ve yerinde alınabilmesi amacıyla ulusal marker referans cihazını gezici hale getirdi. Biri TÜBİTAK ve UME tarafından diğeri ise EPDK tarafından kullanılacak iki araç yollarda denetim yapacak. Türkiye'nin ilk yerli yazılımına sahip "LC-MS/MC cihazı" bulunan GUMREF, hareket halindeyken kendini şarj edebiliyor ve bu şarj 4 saat boyunca denetlemeler sırasında kullanılıyor. Ölçüm anı ise kamera ile kayıt altına alınıyor. Denetimler, EPDK tarafından belirlenecek güzergahlarda gerçekleştirilecek ve en ufak bir sorun bile anında tespit edilecek. GUMREF, ulusal marker ölçümlerinin yanı sıra akaryakıt içine madeni yağ veya hafif ürün karıştırılması durumlarını da tespit edebilecek. nbsp;
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...