Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Buğday alım fiyatı 720 lira

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Buğday alım fiyatı 720 lira

Ekonomi Haberleri  / AA

Bakanı Eker, 2013 müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Güvercinlik Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, 2013 dönemi TMO müdahale alım fiyatları ile hububat politikalarını açıkladı. TMO'nun bu yıl ilk kez ortaya koyduğu Gönüllü Ofis Dostu Projesi kapsamında, ülke genelinde 37 bin 500 köyde görüşülerek alım politikaları oluşturulduğunu ifade eden Eker, Türkiye genelinde hasadın dün itibarıyla arpada yüzde 10,3, buğdayda ise yüzde 7,2'ye ulaştığını söyledi. Eker, 2013 yılında hububat alımlarında tam randevulu sisteme geçeceklerini ve tüm alımların bu şekilde yapılacağını bildirdi. Eker, geçtiğimiz yıl ton başına 665 lira olarak açıkladıkları müdahale alım fiyatının, 2013 yılında Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Bu fiyatın yüzde 11,5-12 oranında protein içeren buğday için belirlendiğini vurgulayan Eker, yüzde 13 ve üzerinde süne oranı düşük, kaliteli buğdaylarda fiyatın 742 liraya kadar çıkabildiğini ifade etti. Bakanlığın ton başına 50 lira prim desteği uygulaması, gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi toplamı ton başına 123 lira olan destekleriyle Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenen fiyatın ton başına 843 liraya yükseldiğini belirtti.
Eker, TMO'nun 1 Kasım 2013'ten itibaren ürün satışlarına başlayacağını hatırlatarak, bu sene piyasa gerekliliklerini dikkate alarak satış fiyatını da açıklamayı uygun gördüklerini vurguladı.
Tüccara, sanayiciye, bir anlamda "Gidin siz de üreticiden bizim gibi ürünlerini alın. Yoksa biz aynı fiyattan size satmayacağız" dediklerini ifade eden Eker, TMO'nun bu yıl Anadolu kırmızı sert nbsp; ekmeklik buğdayın tonunu 810 liradan satacağını kaydetti.
Müdahale alım fiyatları
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bu yıl makarnalık buğday alım fiyatının ton başına 765 lira olarak belirlendiğini söyledi. Söz konusu fiyatın yüzde 12-12,5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlendiğini ifade eden Eker, fiyatın proteini yüzde 13,5 ve üzerinde süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 788 liraya kadar çıkabildiğini vurguladı. Eker, diğer gruplardaki buğday fiyatlarının ise pariteye göre belirleneceğini dile getirdi.
Buğday için ton başına 50 lira olan prim ödemesinin, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için de yapılacağını belirten Eker, "Makarnalıkbuğday için belirlenmiş olan ton başına 765 liralık müdahale alım fiyatı, bakanlığımızca verilen ton başına 123 lira prim ve diğer desteklerle birlikte 888 liraya yükselmektedir" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...