BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Karadeniz Akdenizleşiyor

Karadeniz Akdenizleşiyor

Dünya genelinde hava sıcaklığının artması sonucunda Karadeniz’de su sıcaklığı arttı ve Akdeniz’e ait bazı deniz canlıları Karadeniz’de görülmeye başlandı



Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, Akdeniz’e ait bazı deniz canlılarının su sıcaklığının arttığı Karadeniz’de görülmeye başladığını belirtti. “Daha önce Karadeniz’de tespit edilemeyen değişik Akdeniz türlerinin dağılım alanlarını genişleterek Karadeniz’e giriş yaptığını gözlemliyoruz” diyen Bat, “Çalışmalar son yüzyılda Karadeniz’deki su sıcaklığının 0.2 derece arttığını gösteriyor. Bunun sonucu olarak da “Akdeniz’e mensup ve daha önce Karadeniz’de görülmeyen sünger, yengeç, derisidikenliler, deniz solucanları ve karides gibi omurgasız canlı türlerinin Karadeniz’de yaşadığı çalışmalarımızla da tespit edildi. Akdeniz türlerinin Karadeniz’e boğazlar yoluyla geçişi bilinen bir olaydır. Akdenizleşme olarak da bildiğimiz bu olay sıcaklık artışına bağlı olarak hız kazanacaktır” dedi. HAMSİ OLUMSUZ ETKİLENECEK Karadeniz’deki hamsi varlığının da tehlikeye gireceğini belirten Bat, “Deniz suyu sıcaklığında artış sebebiyle hamsinin yumurtalarının dağılımı ve yumurtlama alanlarını değişebilecektir. Karadeniz’de özellikle soğuk mevsimlerde hamsilerin kuzeye yaptıkları göçler ya azalacak veya duracaktır” diye konuştu. Karadeniz’in Türk balıkçılığında özel bir yeri olduğunu kaydeden Bat, 1970’ten beri Türkiye’nin yıllara göre yakaladığı toplam balık miktarının yüzde 70’ten fazlasının Karadeniz’den elde edildiğini, Karadeniz’den yakalanan hamsinin toplam avın yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğunu ifade etti.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102715
    % 0.57
  • 5.2851
    % -0.34
  • 5.9555
    % -0.47
  • 6.7956
    % 0.67
  • 224.132
    % 0.63
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT