BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Özel bir mutfak!

Özel bir mutfak!

Yemekler, aynen esnaf lokantalarında olduğu gibi... Buradaki menüde de her gün evlerde pişen yemeklerin tamamı bulunuyor



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Lokantayı, iki erkek ve iki bayandan oluşan 4 personel çekip çeviriyor. Benim gibi yemeğe meraklı iseniz, yolda giderken kokular bile sizi çeker... Damak tadına düşkün her kişi gibi ben de koku peşinde gidenlerdenim. Taksim’den Sıraselviler’e doğru yürüyorum. Öğlen saati. Karnım aç. Ufacık vitrinli cam kapıda “Ev Yemekleri”, “Özel Mantı”, “Ev Yapımı Tiramisu” yazıları dikkatimi çekti. Kapıdan girince aldığım yemek kokuları mükemmeldi. Düzenli, sevimli bir dekor. Sağ taraftaki açık mutfakta beyaz önlükleri, aşcı başlıklarıyla çalışan 4 kişilik ekip. Esnaf lokantalarındaki gibi önü camla kapatılmış, alttan ısınan tezgahta günün yemekleri sıralanmış. Kasadaki sade giyimli, sizi dikkatle ve ilgiyle karşılayan lokantanın sahibesi ile tanışıyorum. ÇEŞİT ÇEŞİT MANTISI VAR Minda’nın yemek listesi bildiğimiz esnaf lokantası yemekleri ile elde açma hamur işlerinden oluşmuş. Mercimek çorbası her gün var. Yanında kabak, brokoli, domates gibi bir değişik çorba olabiliyor. Her gün değişen ev yemekleri, etli olanlar: Karnıyarık, orman kebabı, biber dolma, kuru patlıcan/biber dolması, ıspanaklı fellah köftesi, sebzeli tavuk köfte, patatesli baget haşlama, tavuklu pırasa. Etli nohut, pazı sarma, mücver, içli köfte, pilav her zaman var. Zeytinyağlı sebzelerden ayvalı portakallı kereviz, mercimek köftesi dikkatimi çekiyor. Ama burada mantılar her yerde bulamayacağınız kadar çeşitli: Dört çeşit mantı var. Klasik, çıtır mantı (bohça şeklinde yağda kızartılmış, yoğurt ve domates soslu). Fesleğen soslu mantı: Bohça şeklinde pişirilmiş, fesleğen sos ve yoğurtla servis ediliyor. Hakiki Kayseri su mantısı: Mine Hanım’ın söylediğine göre, bu mantı Kayseri’de yapılıyor ve acele kargo ile gönderiliyor. Ev yapımı. Tatlıların çoğu Mine Hanım’a ait. Çok özel, ev yapımı. Benim tadına baktığım elma pastası hafif ve lezzetliydi. Bu ufak dükkandan memnuniyetle ayrıldım. ELMA PASTASI Malzemeler: Üzerine ve arasına sürmek için sos : > 1 bardak elma suyu, > 5 adet elma > 1 tatlı kaşığı tarçın > Yarım bardak çekilmiş ceviz > Arzu edilirse şeker eklenebilir. Elma sosu için: Elmaları soyun, hafifçe limonlayın. Rendeleyin. Orta ateşte yumuşayana kadar 3-4 dakika çevirin. Tarçını ve cevizi ekleyin. Yapılışı: Keki geniş ve düz bir tabağa alın. Ortadan ikiye kesin. Alt kısmı elma suyu ile ıslatın. Sosun yarısını yayın. Kalan parçayı üzerine kapatın. Tekrar elma suyu ile ıslatıp, kalan sosu yayın. Servisten önce bir müddet dolapta dinlendirin. MİNDA’nın hikâyesi... Dükkanın sahibesi Mine Sağnıç, 40’lı yaşları geride bırakmış, iki yetişkin çocuk annesi, düzgün ve sakin konuşan, sevimli bir kadın. Ama onu bir de müşterilerle görün. Kasada, mutfakta, salonda tüm enerjisiyle koşmakta. Mine Hanım, başarı hikayesini şöyle anlattı: “9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Geçen yıl eşimi kaybettim. Üniversitede okuyan iki çocuğum vardı, dolayısıyla para kazanmam gerekti. Uzun müddet ne yapabilirim diye düşündüm. Eskiden beri yemek yapmayı, ikram etmeyi seviyordum. Yemeklerimin özellikle yaptığım değişik tatlılarımı bilenler beni teşvik ettiler. Minda’yı iki ortak açtık. Ortağım Türkiye’ye sık sık gelen, bizi iyi tanıyan ve Türk yemeklerini çok beğenen bir Alman gazeteci. Lokantayı açmam için finansal destek yanında bana her aşamada yardım etti. Alman ortağımın ismi, Daniel. Lokantamızın adını da: MİNDA koyduk...” (...MİNDA Mantı ve Ev Yemekleri - Sıraselviler Caddesi No: 43/A Taksim / Beyoğlu Tel: 0212 244 88 81) IŞIKHAN’dan gurmelere plaket Tescilli Adana kebapçısı olan Işıkhan Et ve Kebap, bu sene ilkini düzenlediği Işıkhan Gurme Ödüllerini sahiplerine takdim etti. Adana kababını ağızlarda kalıcı bir tat bırakacak teknikle sunan nezih mekan, Türkiye Gazetesi, Yemek Zevki Dergisi, HI-TECH Dergisi, Cadde Dergisi ve gecce.com gurmelerini, ödüle layık gördü. Caddebostan-Tuzla sahil yolunun önemli lezzet duraklarından birisi haline gelen mekanda, gurmelere birbirinden farklı lezzetler ikram edildi. SİZDEN GELENLER FATMANUR ADINISEVER Kardeşim Fatmanur 4. yaş gününü kutlarım... Birlikte nice mutlu yıllar görürüz inşallah... (...Abin Sercan Adınısever) ZEHRA BETÜL Ciğerparemiz şimdi 2 yaşında. Doğum günün kutlu olsun, seni çok seviyoruz... (...Oğuzhan Çağlar’ın albümünden) MESAJINIZ MUALLA YALANGÜN 25 yıllık arkadaşım; doğum gününü kutlarım... Eşin ve yavrularınla; Nice mutlu yıllara...
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT