Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yemen'e giden bu silahlar acep ne iştir

Yemen'e giden bu silahlar acep ne iştir

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'den Yemen'e bisküvi diye gönderilen silahlar 'kolileri sakın açmayın' talimatıyla gitmiş.

Bisküvi adı altında Türkiye'den Yemen'e gönderilen ve Aden Gümrüğü'nde yakalanan kaçak silahların altında Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı'nın akıl almaz bir yazısı çıktı. Genel Müdür Yardımcısı, 2011'de verdiği bir emirle, fiziki muayeneye gönderilmiş ihracat mallarının kontrol edilmeden işleme tabi tutulmasını istemiş. Bu emir çerçevesinde de bisküvi denilerek kolilere konan kaçak silahlar, kontrole tabi tutulmadan Yemen'e gönderilmiş. Silahların yükleme, boşaltma işleminde de Mersin Gümrüğü'nde kameralar çalışmamış. Skandal olay, geçen aralık ayında Yemen Gümrüğü'nde yapılan operasyonla ortaya çıkmıştı. Türkiye'den bisküvi diye gönderilen 382 koli içinde 2 bin 500'den fazla "Glock" marka tabanca yakalanmıştı. Konu tüm dünya ajanslarına ve medyaya yansımıştı. Olayın ardından gümrük müfettişlerinin yaptığı soruşturma tamamlandı ve savcılığa bir rapor gönderildi. Rapora göre, kaçak silahlarda suçlu yok. Türkiye'den gönderilen silahlar da kurusıkı.
Bir tek silah üzerinden yapılan soruşturmayla, Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada zora sokacak bu olay kapatıldı. Taraf, Gümrük Bakanlığı'nın skandal raporuna ulaştı. İşte o skandal olay ve rapordaki ayrıntılar.
Bisküvi adı altında silah
Cumali Semeğir ve Ramazan Metin adlı iki müfettişin hazırladığı 11 Nisan 2013 tarihli rapora göre; Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, 4 Ekim 2012 tarihinde Yemen, Aden'e bisküvi gönderilmek üzere bir konteynıra mal yükleniyor. Yüklenen mal, buradan da Mersin Gümrük Müdürlüğü'ne ihracat yapılmak üzere gönderiliyor. Gümrüğe verilen belgelere göre; konteynırda bisküvi, kek ve kraker cinsi mal var. Firma, piyasada ismi bilinen bir markanın da kutusunu kullanmış. Ancak gerçekte bisküvi olduğu söylenen bu mallar, o firmadan alınmış değil. Firma, içinde bisküvi ve silah olan kutuların gümrük işlemlerini bir gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. Mallar Yemen'e doğru hareket etmiş.
X-ray tespit etti
Aden Limanı'na ulaşan konteynırda, Aden Gümrük Yetkilileri inceleme yapmış. Önce konteynır, x-ray cihazına sokulmuş. Cihazda, kutuların içinde bisküvi değil, silah olduğu görüntüsü alınmış. Bunun üzerine tüm kutular açılıp, 382 koli içinde 2 bin 500'den fazla silah yakalanmış. Aden Gümrük yetkilileri Türkiye'nin Yemen'de bazı grupları silahlandırmaya çalıştığı şüphesiyle üs makamlara bilgi vermiş. Yemen Hükümeti, xray cihazında kolayca anlaşılacak bu durumun Türkiye'de tarafından nasıl ihmal edildiği şüphesi üzerine yoğunlaşmış. Türkiye'den bilgi almaya çalışmalarına rağmen kendilerine yardım edilmemiş. Bilgi verilmeyince de konu kendi internet sayfalarından tüm dünyaya duyurulmuş.
Fransa'dan, Almanya'ya, İran'dan Amerika'ya birçok medya organının konuyu haberleştirmesi üzerine, Türkiye'den de Hürriyet ve Vatan gazeteleri silah kaçakçılığını haberleştirmiş. Bu haberler üzerine de Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı'nın emriyle konu incelemeye alınmış.
Kameralar bozuk x-ray'e silahlar sokulmamış
Yapılan incelemede Mersin Gümrüğü'nde yükleme ve boşaltma anında kameraların kayıtta olmadığı ortaya çıkmış. Ayrıca kutuların x-ray cihazına sokulmadığı da anlaşılmış. Müfettişler yaptıkları incelemede, Konya'dan, Mersin'e oradan da Yemen'e giden konteynırın hiç açılmadığını, silahların Türkiye'den yüklendiğini de tespit etmiş.
Genel Müdür Yardımcısı: Kolilere zarar vermeyin!
Kontrol memurları ve ilgili gümrük yetkililerinin ifadesi alınınca da skandal ortaya çıkmış. Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Avni Ertaş, 7 Ekim 2011 tarihinde gümrüklere gönderdiği yazıda, "Fiziki muayeneye sevk edilmiş olan ihracat eşyasının muayene memurlarınca, muayenesi sırasında gecikmelere sebebiyet verilmemesi ve tam tespit çalışmalarının mümkün olduğu en kısa sürede sonlandırılması, ayrıca muayene sırasında eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılmasını" emretmiş.
Koliye zarar vermeden nasıl inceleyeceğiz?
Emirde eşyanın açılmadan nasıl muayene edileceği, ambalaja zarar verilmemesiyle neyin kastedildiği, hangi durumlarda zarar verildiğinin açık olmaması nedeniyle, memurlar inceleme yapmadan işlemleri gerçekleştiriyorlar. Olayı soruşturan müfettişler de bu emre istinaden içinde silah bulunan bisküvi kutularının incelenmeden Yemen'e gönderildiğini raporlarına not olarak düşüyorlar.Yemen yetkilileri Türk Dış İşleri'nden "Silahları Yemen'deki hangi gruplara, neden gönderdiniz?" sorularına cevap alamadığı için de Türkiye'yle bilgi paylaşmıyor. Bu soruların cevabı verilemediği için de müfettişler hiçbir gümrük çalışanını sorumlu tutmadan olayı kapatıyorlar. Sorumluları aklıyorlar.
Türkiye kurusıkı diyerek olayı kapattı
Müfettişler rapora ilginç bir de belge koymuşlar. Yemen hükümetinden aldıkları bir silah parçasına istinaden, 2 bin 500'den fazla silahın kuru sıkı olduğu kayıtlara geçirilmiş. Ancak, hem Türk hem de uluslararası yasalara göre kuru sıkı ihracatı yapmak suç değil ve bu ticaret açıkça yapılabiliyor. Tıpkı bisküvi gibi kuru sıkıyı da saklamanın bir anlamı yok. Bu hükme rağmen, müfettişler, bisküvi içine "kurusıkı olduğu iddia edilen" silahların neden saklandığının cevabını aramıyorlar. İncelemeden konuyu kapatıyorlar. Gümrüklerden sorumlu Bakan Hayati Yazıcı geçtiğim günlerde konuyu araştırmak ve yetkililerle görüşmek üzere Yemen'e gitmişti. Yemen yetkilileri ve Bakan Yazıcı'nın neler konuştukları ise şimdilik bilinmiyor. (Taraf)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...