Amerika'da aslan eti yeme modası başladı

Amerika'da aslan eti yeme modası başladı

DÜNYA Haberleri

Amerikalılar şimdi de aslan eti yeme modasına kapıldılar. Bu moda beraberinde, sağlık ve aslan neslinin bitmesi sorularını da beraberinde getirdi.

Amerika`da son birkaç ayda aslan etinin tüketilmesi kamuoyunca tartışılmaya başlandı. Evcil olan aslanlardan elde edilen et restoranlarda menülerde görülmeye başlandıktan sonra, halk arasında farklı görüşlere sebep oldu. Bir taraf, doğada tüketilecek o kadar et turu varken aslan etine gerek olmadığını söylerken, diğer tarafta farklı bi yiyeceği tatmanın zevkini yaşamak gerektiğini savundu. Aslan etinin piyasaya çıkması şu iki soruyu da beraberinde getirdi: Etin nereden, nasıl geldiği ve sağlığa uygun olup olmadığı. Konunun uzmanları nbsp; bu sorulara daha tam cevap alabilmiş değil nbsp; Aslan eti tartışması ilk olarak 2010 yılında Arizona da bir restoranda Güney Afrika`daki Dünya kupasına itafen nbsp; aslan etinden yapılan burgerların satılmasıyla başladı. Daha önce böyle bir eti hiç denememiş halk, zevkle restoranda aslan etinden yapılmış burgerları tüketti. Son zamanlarda Florida`da Meksika sandviçi olarak adlandırılan `taco`ların içinde ve Californiya da kuşbaşı et olarak da aslan eti kullanıldı. Florida`da aslan etinden yapılmış sandviçlerin tanesi 35 dolardan satılmasına rağmen halktan yeni bir yiyecek olması dolayısıyla talep buldu. Ülkedeki birçok restoran ve markette bu yeni trende ayak uydurarak az da olsa dükkanlarında aslan eti bulundurmak istiyorlar. Doğal hayatı koruma derneği yetkilileri yaptıkları açıklamalarda aslanların nereden geldiği, nasıl kesildiği ve paketlendiği gibi birçok konunun belirsizliğini koruduğu için bu uygulamaya karşı olduklarını söylediler. Aslan eti satan bazı restoranların, hayvansever dernekler tarafından tehdit edildiğine dair haberlerde çıktı.
Amerika yiyecek ve içeceklere izin veren kurum olan (FDA) görevlisi Shelly Burgess, evcil aslandan elde edilen etin Amerika`da satışının legal olduğunu söyledi. Hayvanat bahçeleri ve sirklerde bulunan aslanların da belli bir yaştan sonra etlerinden faydalanılmak üzere gerekli mezbahalara da gönderiliyor. 2003 yılında bir kasap aslan eti diye kaplan etini illegal sattığı için hesap cezasına da çarptırılmıştı. Yetkililerle birlikte halkı en çok endişelendiren durum, aslan eti üreten ve paketleyen mekanların az olması nedeniyle denetimlerinin tam olarak sağlanamıyor olması. Her ne kadar kullanım alanı az da olsa aslan etinin şu an itibariyle, yetkililer ileriki zamanlarda talep artması durumunda nelerin olabileceğini düşünüyorlar. `Talep artışı Afrika`daki vahşi aslanların sonunu da getirebilir mi? sorusunu gündeme getiriyor. Afrika`da aslanların sayısı gerek avcılık gerekse doğal koşullar yüzünden yüzyıl içinde 200 bin den 30 bine düşmüş durumda. Aslanların sadece etinden değil, bazı Asya ülkelerinde kemiklerinin de nbsp; bazı ilaçlarda kullanılmasında ötürü nüfuslarının azalma riski var. Aslan kemiklerinin ilaçlarda kullanılması, şu an itibariyle etinin tüketilmesinden bile daha büyük bir problem olarak görülüyor
Her ne kadar aslan eti şu anda sadece Amerika`da tüketilse de, hayvansever dernekleri, bunun zamanla diğer ülkelere de yayılacağından endişe ediyorlar. Sağlıkçılar, aslanların diğer hayvanları yemesinden ötürü daha çok bakteri ve parazit besleyebileceğini de dile getiriyorlar. Farklı bir tat olarak insanların şu an ilgisini çekip moda olsa da, aslan eti sevdası sürekle olmayacağa benziyor. Zira kamuoyunda yapılan araştırmalarda, dana, koyun ve tavuk etleri yine vazgeçilmez bir tat olarak ilk sırayı alıyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...