BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kışın kurusu, yazın tazesi ama illa BAMYA

Kışın kurusu, yazın tazesi ama illa BAMYA

Hazmı kolay, mineral ve vitamin bakımından zengin, sağlık açısından faydalı olduğu için Orta Doğu’da çok sevilen bir sebze bamya...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Bitkiler de diğer canlılar gibi seyahat ediyorlar. Bir kıtadan diğerine, bir ülkeden bir başka ülkeye, bir iklimden değişik bir iklime. Elbette hepsinin bir anavatanı var. Son okuduğum yemek kitabı, lezzetlerin serüvenlerini anlatıyor. Adı: Exquis Promeneurs. Türkçesi ‘Gezen Lezzetler’ olabilir. Tunuslu bir kadın yazar tarafından hazırlanmış: Monique Zetlaoui. Kitaptan alıntılar yaparak, bu hafta size mutfağımızda bol yenilen bir sebzeden bahsedeceğim. Adını duyunca kiminizin yüzü gülecek, ağzı sulanacak. Kiminiz ise yüzünüzü buruşturacaksınız. Sebzemizin seveni var, sevmeyeni var. Bizdeki adı: Bamya. Batı ülkelerindeki adı: Gombo. Mısır ve Kuzey Afrika ülkelerinden Fas’ta Milukiya diye adlandırılıyor. GÜZEL ÇİÇEKLİ BİR SEBZE Yemek yapıp yediğimiz kısmı üzeri tüylü yeşil koni şekilli meyvesi. Çiçekleri, çiçekçi dükkanlarını süsleyecek kadar güzel. Kuzey ve Orta Anadolu’da yetişen cinsi küçük, kurutulmaya müsait. Ege taraflarında yetişenler iri, bazen kırmızı alacalı olabiliyor. Evimizde her zaman küçük Amasya bamyası pişerdi. Sümüksü suyunu salmasın diye her zaman bol koruk ya da limon suyu eklerdi annem. Bol soğan, domatesli pişirirdi. Tepesinin tamamen kesilmesi salya salgılanmasını arttırır. Batı mutfaklarında, bamyayı pişirmeden tuza yatırdıklarını görmüştüm. Bamyanın yolculuğu Afrika’dan başlamış. Ama yemek maksadıyla yetiştirildiğine dair bir bilgi yok. Belki de Nil nehri çevresinde sadece güzel çiçekleri için ekiyorlardı bamyayı. Zamanla Kuzey Afrika’ya geliyor, Orta Doğu’ya uzanıyor. Ülkelerinden alınıp, Okyanusu aşıp, başka topraklarda çalışmaya götürülen köleler bamyayı Amerika kıtasına taşımışlar. SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIR Yemeğini sevin ya da sevmeyin, lezzetini beğenin ya da beğenmeyin, bamya çok faydalı bir sebze. Öylesine ki sadece ilaç niyetine yenilebilir. Sindirimi kolay. Üstelik sindirim sistemimizin iyi çalışmasını sağlıyor. Kabızlığa karşı etkili. Yapısında faydalı mineral ve vitaminler var. Hekimler, çiçeğinin de sağlık açısından faydaları olduğunu söylüyorlar. Göğsü yumuşatıcı. İçerdiği C vitamini sayesinde kanı temizleyici özelliği var. Bitki çaylarına ekleniyor. İnternetteki tarım sitelerine göre, dört çeşit mevcut. Sultani: Marmara bölgesine has. Koyu yeşil, lezzetli, etli. Çiçek bamyası: Daha çok Amasya, Tokat, Orta Anadolu’da yetiştiriliyor. Açık yeşil, küçük. Kurutuluyor. Bornova bamyası: Ege’de yetişiyor. Konservelik, sofralık. Ucu hafif tombul, sapı ince. Balıkesir bamyası: Meyveleri şişkin, tombul. Kızartmaya uygun. Börülceli zeytinyağlı bamya * 500 gr bamya (küçük, tombul) * 250 gr kuru börülce * 1 adet soğan * 2 adet domates * 1 tatlı kaşığı tuz * 1/2 kahve fincanı limon suyu (veya koruk suyu) * Yarım bardak zeytinyağı Börülceleri akşamdan tuzlu suda ıslatın veya tuzlu suda 10 dakika kaynatıp, 1 saat şişmelerini sağlayın. Sonra orta ateşte, tuzlu, bol suda 15-20 dakika pişirin, süzün temiz suda bekletin. Küçük doğranmış soğanı zeytinyağında orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun, rendelenmiş bir domatesi ve börülceleri ekleyip su ilave edin. Orta ateşte pişirin. Bamyaları katın. Ateşten almadan limon suyu ve tuzu ekleyin, bir taşım kaynatıp sıcak servis yapın. SİZDEN GELENLER OĞUZ SELİM KORKMAZ Kamil Aydoğmuş, 1 yaşına giren yeğeninin doğum gününü kutluyor... İYİ Kİ DOĞDUN ŞEYMANUR Evimizin nuru Şeymanur; 4 yaşına girdi... Sağlıklı ve mutlu bir hayat diliyoruz... (...Göney Ailesi’nin albümü) MESAJINIZ - (...Derya Ballı’nın mesajı) Canım anneciğim ve babacığım; Evlilik yıl dönümünüz kutlu olsun... Daha nice senelere hep beraber inşallah... Sizi çok seviyorum... ELİŞİNİZ - (...Mavi Düşler’in el emeği) ÇARKLI SEHPA ÖRTÜSÜ İnce dantel ipi ve 21 numara tığla örülür. Altıgen motifler şeklinde birbirine eklenerek örülmektedir. Her motif orta kısmından 7 zincirle küçük bir halka örüp içine 3 dolgu 4 zincir şeklinde 6 tane dolgu yaparak başlanır. Sonraki sırasında önceki sırada ördüğümüz 4 zincirli kısmın içine yine 3 dolgu ve bir kutucuk yapılıp dolgunun üzerine de 2 tane kutucuk örülür. Son sırasında motifler birbirine eklenir. En son kenar kısmına 3 dolgu 5 zincir şeklinde 5 sıra dönülür ve kenarına fıstıklı oya uygulanır.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT