BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bizde MANTI İtalya’da RAVİOLİ

Bizde MANTI İtalya’da RAVİOLİ

Komşu ülke mutfaklarının yemek çeşitleri ve malzemeleri hep aynı, sadece isimleri değişiyor: İtalya’da pizza, bizde pide, İtalya’da tagliatelle, bizde ise erişte...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr AKDENİZ MUTFAKLARI BİRBİRİNE BENZER!.. HAMUR AYNI, MALZEME AYNI Komşu ülke mutfaklarının yemek çeşitleri ve malzemeleri hep aynı, sadece isimleri değişiyor: İtalya’da pizza, bizde pide, İtalya’da tagliatelle, bizde ise erişte... Son yıllarda öne çıkan bir teori, toplumlarda yemek kültürünü etkileyen en önemli unsurun coğrafya olduğunu söylüyor. İnsanlar yiyeceklerini yaşadıkları toprakların iklimine, tarımına, hayvan üretimine göre belirliyorlar. Mısır tarımının olduğu bölgede mısırlı yemekler öne çıkıyor. Buna karşılık pirinç tarımının olduğu ülkelerde pirinçli yemekler. Güney Amerika, Avustralya, Asya gibi bize uzak kıtaların yemekleri bize göre çok farklı ise bunun sebebi iklimin ve ürünlerin farklı olmasıdır. Avrupa kıtasının gerek tarım gerek hayvansal ürünlerine hiç yabancı değiliz. Dünyada tahıllar, sebzeler, meyveler hemen hemen aynı. Himalaya dağlarının eteklerinde yetişen kokulu pirinç “Jasmine”, uzun taneli Hint pirinci “Basmati”, tombul Arborio İtalyan pirinci, ya da bizde pilavlık Gönen’in baldo pirinci gibi hepsi pirinç sadece cinsleri ayrı. Elbette pişirme yöntemleri, lezzetleri de ayrı. Yine de tüm bu ülkelerde beslenme konusunda tek bir ortak ürün var. Adı: Pirinç. AKDENİZ ÇANAĞI Akdeniz ve çevresi, insanoğlunun ilk yerleşim alanı, ilk tarım alanı, ilk evcil hayvan yetiştiriciliğinin başladığı yer. Tarım ve hayvancılık, Akdeniz çanağında başlamış. Akdeniz ülkelerinin önemli gıda ürünleri, başta zeytin, zeytinyağı, deniz ürünleri, sebzeler, yeşil otlar, incir, üzüm, narenciyedir. Sonuç olarak Türkiye’de dahil bu ülkelerin mutfaklarında hep aynı malzeme kullanılır. Aynı malzemeden de elbette birbirine benzer yemekler yapılır. Örnek olarak karşılaştırmak için, İtalyan ve Türk mutfaklarını örnek alalım. Birçok yemeğimiz İtalyan mutfağı yemekleriyle benzer. Hemen aklıma gelenler, İtalya’da Rizotto, bizde pirinç pilavı, İtalya’da pizza, bizde pide ya da lahmacun İtalya’da ravioli, bizde mantı, İtalya’da lasagna, bizde su böreği, İtalya’da polenta, bizde kaçamak, İtalya’da tagliatelle bizde erişte. Sıraladığım yemeklerin yapılışı, içine katılan malzemeler pişirme şekli değişik olsa da sonuçta ana malzemeler aynı. YEMEĞİ SEVERİM VE YERİM Bunun için, son günlerde sık sık başvurduğum bir kitaptan alıntılar yaptım. Kitabımın adı: “Je mange et j’aime ça” Yazarı: Leda Vigliardi Paravia. İtalyan kadın gazeteci. Kitap, İtalyan Kültür Merkezi tarafından Türkçe’ye çevrilmiş. Türkçe adı ilginç: “Yemeği Severim ve Yerim”... Kitaptan sizler içinde değişik ve ilgi çekici bulduğum bir tarif aldım. Ravioli, bizdeki karşılığı mantı olabilir. Ben yalnızca İtalyan yemeğinin tarifini veriyorum. Yemek pişirmeyi seven, biraz hamur açmayı bilen her Türk ev kadını (veya erkeği) mantı yapabilir. Venedik’in hemen altında, Emilia Romanya bölgesinin sevilen bir yemeği. Balkabaklı mantı diyebiliriz. Ferra usulü RAVİOLİ Malzemeler: >> Yarım bal kabağı >> 100 gram rende parmesan peyniri >> Hint cevizi >> Tuz, biber Ravioli hamuru için: >> 400 gr un, 10 yumurta sarısı Sos için: >> 200 gram dana yağsız kıyma >> 1 ufak soğan >> 1 diş sarımsak >> 1 ufak tatlı beyaz soğan >> 1 ufak kereviz >> 4 orta boy domates >> 2-3 kaşık zeytinyağı Kabağı 180 C ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Yumuşayınca çıkarın, kaşıkla içini çıkarın, süzün, püre haline getirin. Hint cevizi, parmesan peyniri, tuz, biberle karıştırıp kenarda bekletin. Hamur için, unu eleyerek geniş bir kaba koyun. Ortasını kuyu gibi açın, yumurta sarılarını ve bir miktar tuzu katıp, sertçe bir hamur yoğurun. Merdane ile 1-2 mm kalınlığında açın. 50 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde şeritler kesin. Üzerine çırpılmış yumurta akı sürün. Hamur keseceği ile kesin. Şerit bitene kadar raviolileri hazırlayın. Bol tuzlu su kaynatın ve raviolileri içine atın. Hamurunuzun kalınlığına göre 3-5 dakika pişirin. Domatesi, soğanları ve kerevizi rendeleyin. Kızgın zeytinyağında önce sarımsağı çevirin, pembeleşince çıkarın. Sonra soğanları, kerevizi, kıymayı katın. Domatesi katıp çevirin. Bir miktar su veya etsuyu ekleyip kısık ateşte pişirin. Tuz, biber ve fesleğen ekleyin. Süzdüğünüz raviolileri tabağa alın, kıymalı sosla birlikte, üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın. SAĞ­LIK OLSUN Erken teşhis hayat kurtarıyor... Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Günhan, prostat kanserinde erken teşhisin önemini anlatırken, “Prostat kanserinin şikayetleriyle prostatın iyi huylu büyümesine ait belirtiler birbiriyle paralellik gösterir. Şikayetler irritatif-rahatsız edici- ve/veya obstrüktif - tıkayıcı- olup, idrar yapma bozukluğu ile ilgili genel problemlerdir. Bunlar arasında; gece sık idrara çıkma, mesane boşalamama hissi, idrarın uzağa gitmesinde ve kalınlığında problemler, idrar yaparken yanma ve idrarda kanama bulunur” dedi. Günhan, prostat kanserinin taramasına, ailede prostat kanseri mevcut değilse 50 yaşında, aksi takdirde 40 yaşında başlanması gerektiğini söyledi. MARKET Avon’la doğuya yolculuk yapın Dünyanın önde gelen güzellik şirketi AVON, doğunun gizemini ve mistik dokunuşlarını taşıyan, E vitamini içeriği ile cildi koruyan, pH dengeli Senses Orient Duş Jeli’ni satışa sunuyor. Baharat ve çiçek kokuları eşliğinde ferahlayın... Huzur veren yeni bir dünyaya hazırlanın... Avon Senses Orient Duş Jeli, Cildinizi yumuşacık ve temizlenmiş hissetmenizi sağlar, duyularınızı harekete geçirir. 500ml. 5.90 TL! Sağlığına düşkünlere Voit’ten “Adım Sayar” Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de evde spor aletleri konusunda en çok tercih edilen ve güvenilen marka olan Voit, yeni ürünü Adım Sayar ile yürüyüş keyfini maksimuma çıkartırken attığınız adımları da saymanızı sağlıyor... Günde 10.000 adım yürüme başarıldığında, hem daha fazla kalori yakılmakta hem de daha sağlıklı bir yürüyüş ortamı oluşturuyor. Bununla birlikte günlük aktiviteler nedeniyle adım sayısının günden güne değiştiğini de fark edebilirsiniz. Haber Hattı Burun tıkanıklığı ciddiye alınmalı! Uzun süre devam eden burun tıkanıklığı, çocukların zekâ gelişimini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerde kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Uykuda solunum durması olarak da adlandırılan uyku apnesi sonucunda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, hafıza bozuklukları ve dikkat eksikliği gibi pekçok hastalığın görülme riski oluşuyor. “Kişinin hayat kalitesini bozduğu ve değişik komplikasyonlara sebep olduğu için burun tıkanıklıkları çok önemlidir” diyen KBB Hastalıkları Uzmanı Dr.Tolga Celal Şahiner, “Özellikle kış aylarında geçirilen virüs veya bakterilere bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarında pek çok şikayetin yanı sıra burun tıkanıklığı da sıkça görülür. Bu şikayeti gidermek maksadıyla çeşitli burun açıcı damla ve spreyler, ayrıca oral dekonjestanlar kullanılmaktadır” şeklinde konuştu. SİZDEN GELENLER ALP KARAHAFIZ Mert’in kardeşi Alp, 2 yaşını doldurdu... Doğum günün kutlu olsun Alp... (...Karahafız Ailesinin Albümünden) TEBRİK (...İzmir İdeal Ofis Çalışanları) İzmir İdeal Ofis Müdürü Erhan Arslan beyin bir oğlu oldu... Vatana, millete, anasına, babasına, İslam alemine hayırlı mübarek olsun inşallah... ELİŞİNİZ (...Nevin Hanım’ın el emeği) BONCUKLU MASA ÖRTÜSÜ >> Malzemeler: >> 6 kişilik masa örtüsü kumaşı( şanzelize) >> Yarım metre organze kumaş >> Biraz kum boncuğu >> Biraz kesme boncuk >> Kahverengi kesme boncuk >> Biraz papatya şeklinde pul >> Hayalet misina ipi >> Krem rengi makara ipi >> Yapılışı: İlk olarak masamızın köşelerini hazırlayıp gizli baskı yapıyoruz. Daha sonra desenimizi belirleyip organize kumaşımızın üzerine çiziyoruz. Her tarafını tel aldıktan sonra makinemizin en küçük ayarında zig zag yapıyoruz. Daha sonra fazla kumaşların hepsini kesiyoruz. Zig zag yaptığımız yerleri kesme boncukla işliyoruz. İşlemi bitirdikten sonra içlerine de belli belirsiz yerlerini bir pul bir kum boncukla dolduruyoruz. Daha sonra masamızın kenarlarına gizli baskı yaptığımız yerlerde bir pul 5 tane kesme boncukla hafif bombeli olacak şekilde masamızın kenarına işliyoruz. Kum boncuk bu sene hem çok moda hem de her bayanın yapabileceği bir model.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT