BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kapadokya’da bir lezzet okulu

Kapadokya’da bir lezzet okulu

Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü, bölgenin yerel mutfağı ile ilgili araştırma ve çalışmalar yaparak unutulan yemek kültürümüzü yeniden gün yüzüne çıkarıyor



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr TARİHÎ DOKUDA UYGULAMALI EĞİTİM Nevşehir’in Ürgüp ilçesinin Mustafapaşa beldesinde, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu bünyesinde tarihî bir binada eğitim veren Aşçılık Bölümü’nün 60 öğrencisi bulunuyor. Aşçılık sınıfının öğrencileri Bölüm Başkanı Remzi Güçlü nezaretinde, bölgenin kendine has yemeklerini bulup, mutfaklarında uyguluyorlar. Geçen hafta, aşçılık eğitimi alan öğrencilerle sohbet etmek üzere, 2007’de kurulmuş bir vakıf okulu olan Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’na davetliydim. Daha önce dört defa gittiğim bölgeye, gelen her turist gibi, Ürgüp, Avanos, Uçhisar, Ortahisar, Kaymaklı’da peribacalarını, Selçuklulardan kalma kervansaray ve camileri, yer altı dehlizlerini gezmişliğim var. Bu defa mutlu, sevinçli bir başka geziydi. Sebebi ise gezdiğim, gördüğüm yerler değil, Meslek Yüksek Okulu’nda öğrencilerle geçirdiğim saatlerdi. Onlara, şimdiye kadar Türk mutfağını tanıtmak için yaptığım etkinliklerden bahsettim, tecrübelerimi, gördüklerimi, bilgilerimi aktardım. Karşımda beni dikkatle dinleyen heyecanlı, meraklı ve hevesli gençler vardı. Türk mutfağını yabancı bir ülkede iyi tanıtmak nasıl olmalıdır? Sorularına ilk cevabım: “Önce onları tanımalısınız” oldu. Tanımadığınız bir kişi ya da topluma kendi kültürünüzü iyi tanıtamazsınız. İkinci önerim ise, bize ait, onların az tanıdığı ama tanınması ülkemize katma değer kazandıracak ürünleri öne çıkarmak oldu. Bulgur, nar ekşisi, pekmez, özel peynirler, yoğurt, sumak, zeytinyağı, hemen aklıma gelenler. OKUL BİNASI MUSTAFAPAŞA’DA Ürgüp’e kara yoluyla 10 dakika (4.5 km) uzakta tarihî bir belde Mustafapaşa. Eski adı Sinasos. 301 tescilli tarihî yapı var. Bunların arasında, Selçuklu tarzı Mehmet Şakir Paşa Medresesi, Haralombos Evi Konağı, Cansever Konağı, Kibele Konağı, Güzelgöz Evi Konağı (Ürgüp), Hacı Nuri Bey Konağı (Avanos) en dikkat çekici yerler. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu, bu konakları ve medreseyi restore ederek aynı mahallede değişik konumlu birkaç binaya yayılmış. İlave olarak yapılan yurt binalarının dışında hemen hepsi tarihi binalar. Öğrenciler bu tarihi dekor içinde, bölgenin coğrafi, turistik ve sosyal yapısına uygun 15 dalda eğitim görebiliyorlar. Aşçılık tercih edilen bir konu. BÖLGE MUTFAĞI Gençlerin meslek seçimindeki ilk kriteri doğal olarak para ve iş bulma imkanı oluyor. Diplomayla birlikte kolayca iş bulabilecekleri, iyi kazanç elde edebilecekleri konuları seçiyorlar. Ama diğer yandan, bu kriterlere tam cevap veremeyen diğer eğitim konuları unutuluyor. Mesela geleneksel el sanatlarımızın, çömlekçilik, dokumacılık Umarım bu bölümlere de ilgi büyük olur, kazanç sonradan nasıl olsa gelir diye düşünen gençler uzmanlıklarını bu konularda yaparlar. Okulun mutfağını, dershaneleri, kütüphaneyi gezdim. Bütün vakıf okulları gibi, finansman konusunda sıkıntıları var. 60 öğrencisi olan Aşçılık bölümü, malzeme açısından en masraflısı. Teorik derslerde problem yok. Ama tatbiki derslerde mutfak gereçleri ve yemek yapımında kullanılan malzeme pahalı. Bu konuda büyük gıda ve mutfak firmaları sponsorluklar üstlenmişler. Elbette donanım az ve zayıf. Ancak Aşçılık Program Başkanı Remzi Güçlü’nün olumlu, ümitli yaklaşımı takdire değer. Elindekiyle yetinip, talebelerine en fazlayı öğretme çabasında. Aşçılık sınıfı, bölgenin yerel mutfağıyla ilgili araştırma ve çalışmalar yapmakta. Beldenin kendine özel yemeklerini bulup, mutfaklarında uyguluyorlar. Remzi Güçlü ile bu konuyu uzun uzun konuştuk. Aşçılık sınıfının yerli halktan derlediği çok özel yemek tariflerini bizimle paylaştı. Bölgenin gizli kalmış, bilinmeyen yemek kültürünün bir parçası olan bu tarifleri ben de sizlerle paylaşıyorum. Yapması kolay bu tarifleri denemenizi öneriyorum. MUHACİR MANTISI MUHACİR MANTISI Malzemeler: * 8 su bardağı un * 1 kibrit kutusu kadar maya * 4 su bardağı ılık su * 1 yemek kaşığı tuz İç Harcı İçin: * 250 gr kıyma * 5 adet soğan * 3 yemek kaşığı tereyağı * 2 yemek kaşığı salça * 2 diş sarımsak * 250 gr yoğurt * Karabiber Yapılışı: Hazırlanan hamur 1- 1.5 saat dinlendirilir. Soğanlar ince ince kıyılarak kızgın yağın içerisinde kavrulup içerisine kıyma ve tuz eklenir. İyice kavrulduğunda karabiber eklenir. Hamur iki eşit parçaya bölünür. Parçalardan her biri yedi eşit parçaya bölünür ve küçük küçük açılmaya başlanır. Açılan yufkaların üzerleri yağlanır ve yedi parça üst üste konularak oklava ile yarım santim kalınlığında tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamur kare kare üç cm büyüklüğünde kesilip üzerine hazırlanmış olan kıyma konulur, bohça şeklinde kapatılır. Isıtılmış fırında 250 derecede 45 dakika pişirilir fırından çıkarıldığı anda üzerine bir bardak ılık su serpiştirilerek ıslatılır. Sıcak olarak servis tabağına alınır. KORİ PAPARONİ Malzemeler: * 1 kg yufka (kadınlarımız bu yufkaları kendileri açmaktadır) * 1 kg tavuk * 1 su bardağı ezilmiş ceviz * 2 yemek kaşığı tereyağı * 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber Yapılışı: Önce yufkalar sac üzerinde pişirilir. Pişirilen yufkalar parçalara ayrılarak yayvan bir tepsiye dizilir. Tavuk bol suda haşlanır. Cevizler iki su bardağı tavuk suyu ile kaynatılır. Tavuk suyu kaynarken yufkalar bu tavuk suyu ile yavaş yavaş ıslatılır. Yufkaların üzerine cevizler serpiştirilir. Daha sonra pişmiş tavuk parçaları yufkaların üzerine serpiştirilir. Son olarak tereyağı eritilerek içine toz biber katılır ve yufkaların üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır. NOT: Bayram sabahları mutlaka bu yemek yapılır. KAYİŞKA Malzemeler: * 1 su bardağı pekmez * 1 su bardağı un * 2.5 su bardağı ılık su * 1 yemek kaşığı nişasta * 2 yemek kaşığı tereyağı Yapılışı: Tüm malzeme geniş bir kapta karıştırılarak yağlanmış olan bir tepsiye dökülür. Üzerine eritilen tereyağı dökülerek önceden ısıtılmış fırında 250 derecede pişirilir. Sıcak servis yapılır. Arzuya göre üzerine ceviz ya da fıstık konularak yenilir. SİZDEN GELENLER YUNUS EMRE AYDIN Dokuz yaşına basmıştır. Hayırlı uzun ömürler dileriz... Ünal Bolat MESAJINIZ - (...Filiz Dokumacı’nın kutlama mesajı) > ŞEYDA DOĞAN’A; Canım arkadaşım; doğum günün kutlu olsun... Bu güzel gününde dilediğin her şey gerçek olsun... Her şey gönlünce olsun... İyi ki doğdun, iyi ki varsın... ELİŞİNİZ - (...Fadime Hanım’ın el emeği) NAKIŞLI MUTFAK PEÇETESİ Alpaka ya da keten kumaş üzerine makine nakışı ile işlenir. Model kopyalanarak kumaşa çizilir. Kasnak yardımı ve renkli nakış ipleri ile makinede işlenir. Masa örtüsü ve kanat perdeler için de uygulanabilir. Ayrıca mutfak takımı yapabilirsiniz. Kolay gelsin. Püf Noktası... Püf Noktası... Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Pilavınız çok leziz olacak. MARKET Cildinizi bahara hazırlayın... Bahar aylarına merhaba dediğimiz şu günlerde, cildinizi ölü hücrelerden arındırıp temizlemek, Sentoo ile çok kolay olacak... İçeriğindeki doğal tuz parçacıklarının peeling etkisi ile cildinizi ölü hücrelerden arındırıp yenilemeye yardımcı olan Green Tea Srub, Jojoba ve avocado yağının mükemmel birleşimi ile cilde maksimum nemlilik sağlarken, ipeksi yumuşaklık ve parlak bir görünüm veriyor. Eczanelerde bulabileceğiniz Sentoo vücut ürünleri tüm aile bireylerinizin rahatlıkla kullanabileceği ürünler arasında yer alıyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT