BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Tuz, sıcak ve hızlı yemek kanser sebebi

Tuz, sıcak ve hızlı yemek kanser sebebi

Beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmada, yemeği hızlı, sıcak ve tuzlu yemek mide kanseri riskini artırırken, yeşil yapraklı sebzeler ise hastalık riskini azaltıyor



> ANTALYA AA Tıbbi Onkoloji Derneği İkinci Başkanı Şuayip Yalçın’ın Belek’te düzenlenen 3. Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde sunduğu araştırma, mide kanseri ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mide kanseri teşhisi konulmuş bireylerin hayat tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla 106 kişi üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmada, çok hızlı yemenin mide kanseri riskini 5.4 kat, yemekleri çok sıcak yemenin 3.3 kat artırdığı, yemeklerin tuzlu yenilmesinin, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükselttiği ve sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemenin de mide kanseri riskini 4.2 kat artırdığı ortaya çıktı. Her gün bütün öğünlerde turşu tüketmenin ise kanser riskini 7 kat artırdığı belirlendi. TUZ VE ŞEKERDEN UZAK DURUN Her öğün şeker tüketenler, tüketmeyenlere göre 3 kat, haftada 1-2 defa hamur tatlılarını tercih edenler, etmeyenlere göre 7.5 kat daha fazla risk taşırken, kolalı içecekler 3.4 kat, gazlı içecekler 6 kat mide kanseri riskini artırıyor. Sık kırmızı et tüketmek de mide kanseri riskini artırıcı besin olarak belirlenirken, işlenmiş bir et ürünü olan sucuğu haftada 1-2 defa tüketmek de hastalık riskini 3 kat yükseltiyor. Öte yandan, yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağı sık tüketmek ise mide kanseri riskini azaltıyor. Araştırma sonucunda, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durmak, peyniri tuzsuz tercih etmek, şeker ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek de mide kanseri riskini azaltmanın en pratik yolu olarak gösteriliyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT