BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Fransızlar Gaziantep mutfağına hayran

Fransızlar Gaziantep mutfağına hayran

Türkiye’yi Tanıma Mevsimi etkinlikleri çerçevesinde, Gaziantep mutfağını uygulamalı olarak tanıma fırsatı bulan 3 Fransız yemek yazarı, ustaların yaptıkları yemekleri çok beğendi



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Kütüphanemde 300’ün üzerinde yemek kitabı var. Daha 30-40 yıl öncesine kadar, kendi mutfağımıza ait bilinen bir iki aşçıbaşı şefin yazdıkları dışında doğru dürüst bir yemek kitabı bulmak zordu. Bugün Türkiye’de hemen her şehrin, her bölgenin kendi mutfağını ve mutfak kültürünü anlatan yazılı eser mevcut. Gaziantep yemekleri ve yemek kültürü üzerine yazılmış tam 7 kitap var. Bu da Gazianteplilerin yemek kültürlerine ne denli sahip çıktıklarını gösteriyor. Bunun ne kadar doğru olduğunu geçen günlerde Gaziantep’e yaptığım ziyarette bir kere daha anladım. Bu sene Fransa’da Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıtma yılı ilan edildi. Tanıtma tam bir yılı kapsamadığından adına “mevsim” denildi. Yani “Saison de la Turquie” Fransa için Türkiye’yi tanıma mevsimi... İLK MUTFAK MÜZESİ Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in davetlisi olarak IKSV’nin organizasyonu çerçevesinde 3 Fransız yemek yazarını, Missawa Kano, Annie Crouzet ve Sibel Pinto’yu Gaziantep’e götürdüm. Missawa Kano ve Annie Crouzet, dünya çapında ünlü yemek uzmanları. Sibel Pino ise Paris’te Türk mutfağını tanıtan bir catering firmasından. Orkide pastanesi sahibi Murat Özgüler ve Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü ve Dış İlişkiler, Kardeş Şehirler Şube Müdürü Sema Marangoz’un kusursuz organizasyonunda Gaziantep’in yeniden ortaya çıkarılan tarihini, kültürel kimliğini, zengin mutfağını tanıdık. Sanıyorum,Türkiye’de de ilk ve tek mutfak müzesi Gaziantep’te. Emine Göğüş adına kurulmuş müze eski bir Antep evinde. Sergilenen mutfak araçları misafirlerimizin dikkatini çekti. Hele yeni doğan kız çocuklarına, çeyiz olarak küçükten büyüğe bakır takım tencere satın alındığını öğrenince iyice şaşırdılar. MUTFAĞI ÇOK ZENGİN Fransız gurme yazarlarını en çok heyecanlandıran, her aşamasını takip ettikleri baklava yapımı oldu. Hamurdan bir sanat eseri çıkaran işçilerin çalışmalarını dikkatle izlediler. Aynı şekilde ufacık hamuru elleriyle havada çevirerek tül inceliğine getiren katmer ustasına da hayran kaldılar. İki gün boyunca dört ayrı restoranda bu şehrin kendine özgü tüm yemeklerinin tadına baktık. Her restoranın kendine has pişirme tarzı ve yorumunu bir kenara koyarsak, genel olarak Gaziantep mutfağında yenilenler: Her bayram her evde yapılan bir çorbayla başlıyor. Yuvalama ya da Analıkızlı...Mezeler hem göze hem damağa hitap ediyor. Renkli, aromalı, biraz da acı, zahter piyazı, yoğurtlu pirpirim, Arap köfte, muhammara, içli köfte, ufak lahmacun, pazı sarma... İlk aklıma gelenler. Avrupa’da sadece şiş kebabı ve döner kebabı tanıyan yabancı misafirler kebap çeşitliliği karşısında hayrete düştüler. Tatlıları benim saymama gerek yok. Türkiye’de yaşayan herkesin bildiği gibi baklava... Yemek yazarları Gaziantep’ten fevkalade intibalarla ayrıldılar. Gaziantep’liler de kendi kültürlerini, özellikle mutfak kültürlerini, yemeklerini tanıtmak için olağanüstü çaba gösterdiler. Kısacası bu yıl tanıtım programı içinde çok başarılı bir etkinlik gerçekleştirdik. Baklavanın hazırlanışını izleyen yazarlar, ustanın küçük bir hamuru tül gibi ince hale getirmesini hayranlıkla izlediler. Rashell’le saçlarınızdaki beyazlardan kurtulun... Bazen yaş, bazen de genetik miras sebebiyle genç, yaşlı demeden pek çok kadının, hatta günümüzde dinamik ve bakımlı gözükmek isteyen erkeğin de kabusudur beyaz saçlar. Saçlarımız uzamaya başladıkça, beyazımız olmasa da diplerdeki renk farkları da bakımsız görünmemize sebep olur. Rashell ile saç diplerinizi ve beyaz saçlarınızı kamufle etmekle kalmayacak, saçınıza ister doğal ister belirgin gölgeler bile yapabileceksiniz. 12 çeşit renk alternatifi bulunan Rashell saç maskası ile saniyeler içinde mükemmel görünüme sahip olabilirsiniz. İster beyazlarınızı kapatmak için, ister saçlarınızı gölgelendirmek için rahatlıkla kullanabileceğiniz Rashell Saç Maskası ile mükemmel bir görünüm elde edeceksiniz. Rahim ağzı kanseri aşıyla engelleniyor Prof. Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin virüslerle ilişkisinin ispatlandığını kaydetti. Rahim ağzı kanserinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde sık görülen ve korkulan bir kanser olduğuna dikkat çeken Faruk Buyru, “HPV aşısının cinsel aktivite başlamadan önce yapılması gerekiyor. Genç kızlarda 9 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. Uygulama için önerilen yaş sınırı 40’dır. Aşının en az 5 yıl etkin olduğu bildirilmektedir. Etkinliğin daha uzun sürmesi için çalışmalar devam etmektedir.” HPV infeksiyonlarının erkeklerde de siğillere sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Buyru, “Erkeklerin de bulaşıcılıkta rolü olduğu için, aşının erkeklere uygulanmasının yararları da araştırılmaktadır. Ancak henüz HPV aşılarının erkeklere uygulanması için yeterli veri yoktur” şeklinde konuşuyor. Püf Noktası... Püf Noktası... Ütü yaparken, ütüleyeceğiniz gömlek, etek gibi giysilerin altına çarşaf, perde, havlu gibi geniş satıhlı eşyalar koyarsanız, ikisi birden aynı anda ütülenecektir... SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ (...Melis Hanım’ın lezzet tarifi) TEPSİDE PATLICAN KEBABI Malzemeler: > 1 kg uzun patlıcan > 500 gram kıyma > 3-4 domates > 6-7 yeşil biber > Tuz, karabiber, toz kırmızı biber Hazırlanışı: Patlıcanları 2 parmak kalınlığında doğruyoruz. Yalnız patlıcanlar soyulmayacak. Kıymanın içine tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi katıp iyice yoğuruyoruz. Sonra, yağlanmış tepsiye patlıcanların arasına göz kararı büyüklükte kıyma sıkıştırarak güzelce diziyoruz. Diziliş şekli resimde de görünüyor. Üzerine boyuna dilimlenmiş domates ve biberleri de diziyoruz. Ben tepside boşluk kaldığı için birkaç tane soyulmuş tüm soğan da koydum, soğan sevenler yapabilir. Bu şekilde 200 derecede yarım saat kadar ya da piştiğini kontrol ederek pişiriyoruz. Afiyet olsun. SELAHATTİN EMRE Ahmet Bahtiyar ARVAS’ın kardeşine hayırlı ömürler... (... Aile albümünden) AHMED ZİYA GÜMÜŞ Doğum günün kutlu olsun... Nice yıllara... (...Gümüş Ailesinin albümünden) ZEHRA SILA DEMİR Babasının güzel kızı iki yaşını doldurdu... (...Demir Ailesinin albümünden) MESAJINIZ RÜMEYSA TEKİN Dünyada bir, sende bin olsun, kâinatta damla, sende okyanus olsun, hayatın daima gülücük, neşe ile dolsun ama yine de sevgi olsun... Doğum günün kutlu olsun kardeşim... Seni çok seviyoruz... (...Ablaların ve yeğenin) SEVGİLİ ANNEMİZ Yüce Rabbimizden sevdiklerinle birlikte; sıhhatli, huzurlu, gülen yüzün hiç solmadan, mutluluk dolu bir ömür geçirmeni diler, dua eder, dua bekleriz... (...Eşin, kızların ve oğlun Fehim) CANIM TEYZEMİZ GÜLCAN İyi ki doğdun... Sen bizim hem teyzemiz, hem annemizsin; Seni çok seviyoruz... (...Yeğenlerin Bahattin ve Beyza Arvas) BABACIĞIM Doğum günün kutlu olsun, İyi ki doğdun... (...A.Yusuf Aktürk’ün kutlama mesajı)
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT