BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Böbrek taşı olanlar bol bol su için!

Böbrek taşı olanlar bol bol su için!

Uzmanlar, böbrek taşı olanların siyah çayı ve kahveyi çok az tüketmesini tavsiye ediyor



> Cüneyt Bitikçioğlu İSTANBUL Böbrek taşı hastası olanların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, “Böbrek taşı hastalarında beslenme çok önemlidir. Genellikle çok ihmal edildiği için yanlış beslenme sebebiyle taş problemi sıklıkla tekrarlar. Özellikle Türkiye’de tüketilen çay, su, alkol, tuz ve hayvansal kaynaklı protein miktarları önemli faktörlerdir” dedi. NELERE DİKKAT ETMELİ? Okan, Türkiye’de en sık rastlanan taş tiplerinin kalsiyum oksalat taşları olduğunu belirterek “Oksalat alımında en önemli etkenlerden biri siyah çay tüketimidir. Siyah çay oksalat bakımından çok zengindir. Çay dışında fazla kahve tüketimi, suyun yetersiz tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin, hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınması riski artıran faktörlerdir. Mümkün olduğu kadar sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesini ve tüketilirken beraberinde bir kalsiyum kaynağının bulunmasını (yoğurt, peynir, süt gibi) öneriyoruz. Böbrek hastalarında su tüketimi çok önem taşır. Özellikle hastanın geçmişini incelediğinizde çoğunun altında yeterli miktarda su tüketilmediğini görüyoruz. Günlük su tüketiminin 2-2.5 litre olmasını, toplam sıvı alımının ise; erkeklerde 3.7 litre, kadınlarda da 2.7 litre olmasını istiyoruz” dedi. Günlük kalsiyum kullanım miktarı Binnur Okan, kişiye göre farklılıklar gösterse de ortalama günde 1000-1200 miligram kalsiyum alınmasını önerdiklerini bildirerek “bu miktar da 3 su bardağı süt ya da yoğurt ve iki dilim kadar da peynir anlamına gelmektedir. Tüm besinlerden dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Günlük önerilen dozların yüzde yüzünü almaları gerekiyor. Böbrek taşı olanlar, siyah çayı ve kahveyi çok az tüketmeli, bol su içmeli, tuzu yemeklerden az miktarda almalı, yeterli kalsiyum almalı, aşırıya kaçmamalı, yeşil çay ya da diğer bitki çaylarını tercih etmeli, alkolden uzak durmalı, hayvansal kaynaklı protein alımına dikkat etmeli, ideal ağırlığında olmalı, ani kilo kayıplarından kaçınmalıdır” dedi. SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ (...Demet Hanım’ın lezzet tarifi) HAVUÇLU MAKARNA MALZEMELER: > 1 paket kalem makarna > 2 havuç > 2 domates > Yarım demet maydanoz > 1 soğan > 40 gr margarin > 1 çay bardağı su > Tuz HAZIRLANIŞI: Soğanları soyup ince ince doğrayın. Domatesleri dilimleyin. Havuçları temizleyip dilimler halinde doğrayın. Maydanozu temizleyip dal dal ayırın, yarısını kıyın. Margarini tavada eritip soğanı kavurun. Havucu ekleyip sote edin. Domates, su ve 1 tutam tuz ekleyip havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün. Havuçlu karışımı ekleyip harmanlayın. Kıyılmış maydanozla ve maydanoz dallarıyla süsleyip servis yapın. MESAJINIZ SEVGİLİ ANNEMİZ Fedakarlık, sevgi, sabır ve güzellik ne demek tarif edin deseler hiç düşünmeden; ANNEMİZ derdik... Seni çok seviyoruz... Doğum günün kutlu olsun... (...Kızların ve oğlun Ahmed Nazif ) EMİRHAN YILDIRIM Sevgili abileri ve ablası minik Emirhan’ın doğum gününü mutlulukla kutlar... (...Yıldırım Ailesinin albümünden) SENA KOÇER Sevgi dolu kalman ve mutlu olman dileğiyle... Doğum günün kutlu olsun... (...Koçer Ailesinin albümünden) OSMAN NURİ Ailemizin neşe kaynağı Osman Nuri bugün 9 yaşına girdi... Sevenlerine ve büyüklerine müjdeleriz... (...Ger Ailesinin albümünden)
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102715
    % 0.57
  • 5.2851
    % -0.34
  • 5.9555
    % -0.47
  • 6.7956
    % 0.67
  • 224.132
    % 0.63
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT