Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Mersin'den Yemen'e silah' iddiasına bakanlıktan cevap

/ Kaynak: AA
'Mersin'den Yemen'e silah' iddiasına bakanlıktan cevap

GÜNDEM Haberleri  / AA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Mersin Limanı'ndan Yemen'e giden ve bisküvi olarak beyan edilen kutuların içinde kuru sıkı silah bulunması iddialarını cevapladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Mersin Limanı'ndan Yemen'e giden ve bisküvi olarak beyan edilen kutuların içinde Aden Limanı'ndaki kontroller sırasında kuru sıkı silah bulunmasının, dönemin Gümrükler Genel Müdür Yardımcısının gümrüklere gönderdiği rutin yazıyla ilişkilendirmenin akıl ve vicdanla bağdaşmadığını bildirdi. nbsp;Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede ''Yemen'e giden bu silahlar acep ne iştir'' ve ''Türkiye'den silahlar bisküvi diye gitti'' başlıklı haberin kişi ve kurumları töhmet altında bıraktığı belirtildi. nbsp;Haberin, ''Çamur at izi kalsın'' anlayışıyla art niyetle yazıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: nbsp;''2011 yılında kurulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, aradan geçen 2 yıllık bir dönemde kurumsal yapısını büyük ölçüde tamamlamış, 'en kolay, en güvenli ticaret' vizyonuyla ülkemizin 2023 ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek için merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatıyla gece gündüz çalışmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, son dönemde özellikle gümrüklerde işlem sürelerini kısaltmak amacıyla ortaya koyduğu devrim niteliğinde projelerle kamuoyunun ve iş dünyasının haklı gururunu kazanmıştır. nbsp;Mersin Limanı'ndan Yemen'e giden ve bisküvi olarak beyan edilen kutuların içinde Aden Limanı'nda yapılan kontroller sırasında tabancaların çıkması üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı hemen soruşturma için talimat vermiş ve söz konusu tabancaların numuneleri Yemen'den istenerek inceleme yapılmış, ele geçirilen silahların kuru sıkı olduğu anlaşılmıştır. Hal böyle iken dönemin Gümrükler Genel Müdür Yardımcısının rutin olarak tüm gümrüklere gönderdiği yazıyı, münhasıran bu olayla ilişkilendirmek akıl ve vicdanla bağdaşmamaktadır.''
- ''İftira niteliği taşıyan bir değerlendirme''
nbsp;Haberde yer alan, ''fiziki muayeneye sevk edilmiş olan ihracat eşyasının muayene memurlarınca, muayenesi sırasında gecikmelere sebebiyet verilmemesi ve tam tespit çalışmalarının mümkün olduğu en kısa sürede sonlandırılması, ayrıca muayene sırasında eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılması'' şeklindeki talimatın tüm gümrüklere gönderildiği kaydedildi. Açıklamada, buna rağmen bu talimatın sadece Mersin Gümrük Müdürlüğünde söz konusu eşyanın Yemen'e gönderilmesiyle ilgili olarak vermenin ''kastı aşan, iftira niteliği taşıyan'' bir değerlendirme olduğunun altı çizildi. nbsp;Açıklamada, ''Söz konusu muhabirin mantığı ile hareket edersek 'kolileri sakın açmayın' olarak yorumladığı talimata göre bütün gümrüklerde eşyanın muayene edilmemesi lazım'' ifadesi kullanıldı.Talimatın, ihracat eşyasının muayenesi sırasında gecikmeler yaşanmaması için gümrük işlemlerinde birtakım sıkıntı ve mağduriyetlerin önüne geçmek için yapıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, ''Yine ihracata ilişkin mesai başvuruları ile ihracat beyannamelerinin kapatılması hususlarında da gereken özenin gösterilmesini sağlamak üzere tüm gümrük idareleri talimatlandırılmıştır. Kaldı ki, eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılması talimatı, muayene sırasında ambalajın yırtılması veya parçalanması durumunda eşyanın tekrar ambalajına konulamaması, konulsa dahi yurt dışındaki alıcısı tarafından iade edilmesi gibi sonuçların doğması nedeniyle söz konusu talimat yazımız yazılmış ve muayene sırasında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi istenilmiştir'' denildi.
nbsp;Ayrıca, Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerinin muayenenin hangi durumlarda ve nasıl yapılacağını açıkladığına ve talimat yazısının anılan hükümlere aykırılık teşkil etmediğine işaret edilen açıklamada, yanlış anlaşılmaların giderilmesi, olayın yerinde tespiti ve ilgili karşı makamların bilgilendirilmesi amacıyla Bakan Yazıcı'nın mayıs ayında Yemen'e gittiği anımsatıldı.
Açıklamada; belgelerin, müfettiş raporlarının, kamera kayıtlarının ve diğer unsurların birlikte tetkik edilmesi neticesinde Yemen Devleti ve Gümrük İdaresinin, Türk Devletinin nitelikli kaçakçılık olaylarıyla hiçbir ilgisinin olmadığı konusunda ikna olduğu kaydedilerek, bu sebeple iki ülke temsilcileri tarafından Serbest Ticaret Antlaşması imzalandığı belirtildi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...