Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türk tezhib sanatı Vatikan'da

/ Kaynak: İHA
Türk tezhib sanatı Vatikan'da

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / İHA

Münevver Üçer, Kaya Üçer ve Reyhan İsen, Vatikan Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerine Palazzo Cancelleri'de sergi açtı

Münevver Üçer, Kaya Üçer ve Reyhan İsen, nbsp; Vatikan Kültür Bakanlığı'nın daveti nbsp; üzerine Palazzo Cancelleri 'de açtıkları sergiyle tezhib sanatımızı Avrupalılarla buluşturdu. Sergi 23 Haziran'a kadar açık kalacak. Osmanlı tezhib sanatı çağdaş teknik ve yorumlarla Avrupa'da görücüye çıktı. Vatikan'da gerçekleştirilen nbsp; "Kutsal Kelam'ın Taneleri" isimli sergide üç Türk sanatçının eserleri yer alıyor. 06-23 Haziran 2013 tarihleri arasında Vatikan'da ziyarete açık olan "Kutsal Kelam'ın Taneleri" isimli sergide üç Türk sanatçının eserleri yer alıyor. Yüzyıllar içinden süre gelen Türk Tezhib Sanatının çağdaş yorumlarının yer aldığı sergi, Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy'un himayesinde "Vatikan Palazzo Cancelleri-Cancelleri Sarayı" nbsp; sergi salonunda gerçekleştiriliyor. "Gelenek Gelecektir" felsefesiyle kurallarına sıkı sıkıya bağlı olduğu Tezhip sanatına çağdaş bir yaklaşım getiren sanatçı MSGSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer, yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Kalemişi sanatının temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer ve Yapraklar üzerine yaptığı tezhip ve minyatür çalışmalarıyla tanınan sanatçı nbsp; Reyhan İsen'in birbirinden değerli eserleri Vatikan'da sanatseverlerle buluştu.
Sergi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer, 2009 ve 2011 yıllarında Floransa'da katıldıkları sanat bienallerinde kazandıkları ödüller, Avrupa sanat otoritelerinin geleneksel tezhip sanatımıza ilgisini artırdığını ve Vatikan Kültür Bakanlığı'ndan sergi daveti aldıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Üçer tezhip sanatıyla ilgili şunları söyledi: "Altınlamak anlamına gelen tezhip kelimesi, eski yazıların kenar süslemesi olarak yüzyıllar boyunca uygulanmış ve el yazması eserlerin süsleme unsuru olarak doğup gelişmiştir. Hüsn-i hattın elbisesi de diyebiliriz. Tezhibe yaklaşımımda sanat prensibimin ana fikrini; yüzyıllardır süregelen geleneksel kurallara sadık kalarak, çağdaş sanat kuramı içinde sanatı yeniden yorumlamak ve eserler vücuda getirmek oluşturuyor. Klasik kuralları korurken yenilikçi yaklaşımlarla evrenselliği yakalamanın, kültürümüzü her platformda temsil edeceğine inanıyorum. 16. yüzyılda ekol olmuş Kara Memi, Şahkulu; 18. yüzyılda Ali Üsküdari gibi üstad sanatçılarımızın yenilik ve arayış mantığının izlerinden gitmeye çalışıyorum. Çağdaş sanat anlayışıyla evrensel bir dil yakalamayı çok önemsiyorum." diye konuştu.
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy himayesinde Vatikan Palazzo Cancelleri Sarayı Sergi Salonu'nda açılan sergide, 3 Türk tezhip sanatçısının eserleri görülebiliyor. Münevver Üçer, tezhip sanatının unsurlarından yola çıkarak bir ekip çalışmasıyla tezhip heykellerini vücuda getirerek, bu anlamda bir ilke imza attı. Tezhip çalışmalarında kâğıt yüzey üzerine çalışan sanatçı, bu geleneksel malzemenin yanı sıra ahşap yüzey üzerinde altın ve su bazlı boyalarla yaptığı tezhip çalışmalarını bu sergide ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Sergide, sanatçının 20 eseri görülebiliyor. Reyhan İsen'in Cumhurbaşkanlığı seralarında yetiştirilen bitkilerin yapraklarını kurutarak elde ettiği çalışma yüzeylerine yaptığı kendine has tezhip ve minyatür çalışmaları ise serginin bir diğer bölümünü oluşturuyor. Sanatçının, altın, su bazlı boyalar kullanılarak yapılan 7 eseri, aynı şekilde kâğıt çalışma yüzeylerindeki uygulamalarıyla sanatseverlerle buluştu. Sergide 3 eseri ile yer alacak Kaya Üçer ise yıllardır süre gelen kalemişi sanatının restorasyon ve tasarım uygulamalarının yorumlarını çağdaş konsept tasarımıyla Lale devrinin süsleme unsuru olan "eklektik" tarz bezemelerle ziyaretçilerin karşısında . Altın varak uygulamaları, ahşap, tuval üstü çalışmaları ve kağıt yüzey değerlendirmeleriyle sanatçı, yenilikçi tarzını sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Sergi, 23 Haziran'a kadar ziyarete açık kalacak.
nbsp;GELENEK GELECEKTİR
"Gelenek Gelecektir" felsefesiyle kurallarına sıkı sıkıya bağlı olduğu Tezhip sanatına çağdaş bir yaklaşım getiren sanatçı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer (ortada), nbsp;Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer ve Reyhan İsen'in birbirinden değerli eserleri Vatikan'da sanatseverlerle buluştu.
##tgvideo##
KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...