Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türk Kızılayı 145 yaşına girdi

Türk Kızılayı 145 yaşına girdi

YAŞAM Haberleri

Türk Kızılayı'nın 145. yıl dönümününde de yardımseverlerin güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ettiği bildirildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 11 Haziran 1868'de bir grup idealist doktorun "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti"ni kurduğu hatırlatılarak, cemiyetin ilk başkanının Dr. Marko Paşa olduğu belirtildi. Cemiyetin 1877'de "Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti" adını aldığı ifade edilerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından kuruluşun adının "Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti" olarak değiştiğine işaret edildi. nbsp;Kurumun isminin 1935'te "Türkiye Kızılay Cemiyeti" olarak değiştirildiği belirtilen açıklamada, "Kuruluşa Kızılay adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı'dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi. Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar geçen sürede, Türkiye'nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu" değerlendirilmesi yapıldı. 1. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'da görülen büyük kolera salgınından bu yana, Türkiye'deki doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini Kızılay'ın sağladıği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Kızılay, yıllar yılı yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzattı. Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya, Güney Asya'dan Kafkaslar'a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösterdi. Dünyanın 78 farklı ülkesinde ihtiyaç anında Türk Kızılayı vardı. Uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye'nin tanıtılmasına da kuşkusuz büyük katkı sağladı. nbsp;


Kızılay'ın hizmetleri sadece savaş ve afet dönemleri ile sınırlı kalmadı. Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı, kan, sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sundu. Yaralıya kan, hastaya ilaç, yoksula aş, öğrenciye burs oldu. Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Türk Kızılayı 145. yaşında, yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...