Çin'den uzaya beşinci insanlı uzay aracı

/ Kaynak: CHA
Çin'den uzaya beşinci insanlı uzay aracı

DÜNYA Haberleri  / CHA

Uzaya insanlı uzay aracı gönderen Çin, 5, aracını bugün yerel saat ile 12.38'de gönderecek.

Uzaya insanlı uzay aracı gönderen üçüncü ülke olan Çin, Shengzhou (Kutsal Gemi)-10 adlı insanlı uzay aracı yarın uzaya gönderiyor. Çin İnsanlı Uzay İstasyonu Programı sözcüsü Wu Ping, ülkenin kuzeyindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'de konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, uzay uçuşu gerçekleştirecek astronotların Çin ordusunun pilotlarından Nie Haisheng (ikinci kez uzaya gidyor) ve Zhang Xiaoguang adlı iki erkek ile Wang Yaping adlı bir kadın olduğunu kaydetti. Basın toplantısının ardından astronotlar, sahneye çıktı ve basın mensuplarının soruları yanıtladı. Kocası da pilot olan ve bin 600 saat uçuş tecrübesine sahip Wang, Çin'in uzaya gönderdiği ikinci kadın astronot ve 1980'lerde doğan ilk astronot oluyor. Bugün yerel saatle 17.38'de (TSİ 12.38) gerçekleşecek fırlatma, Çin'in devlet televizyonu CCTV'den de canlı yayınlanacak. Daha önceki seferlerde olduğu gibi Long March 2F (Uzun Yürüyüş) taşıyıcı roketle uzaya gönderilecek Shengzhou-10'un uzayda 15 gün kalacağını söyleyen sözcü Wu, aracın yörüngeye oturduktan sonra Tiangong-1 uzay modülü ile bir kez otomatik, bir kere de elle (manuel) olmak üzere iki kez kenetleneceğini açıkladı. Shengzhou-10 ve Tiangong-1'in kenetlenmesiyle 3 astronot, modüle girerek, tıp deneyleri, teknoloji deneyleri ve eğitim gibi faaliyetler yapacak. Sözcü Wu, bunun ardından Shengzhou-10 ve Tiangong-1'in ayrılacağı, uzay aracının astronotlarla birlikte yeryüzüne dönerken, Tiangong-1'in uzay yolculuğuna devam edeceğini söyledi. Wu, Shengzhou-10'un fırlatma amacını, yörüngede bulunan Tiangong-1 adlı uzay modülü için personel ve malzeme taşıma hizmetini sağlama, kenetleme teknolojisini ve taşımacılık sistemini deneme, uzay modülünün astronotların yaşam, çalışma ve sağlığını koruma gücünü ve astronotların uçuş görevi gücünü deneme, uzay laboratuarı ve yörüngedeki uzay aracına tamir ve benzeri deneyler yapma, uzayda eğitim verme ile uzay uçuş projesi kapsamındaki bütün sistemlerin işlevleri ve aralarındaki eşgüdümünü araştırma olarak sıraladı. Çin, Ekim 2003'te Shenzhou 5 adlı araçla Rusya ve ABD'den sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke olmuştu. Yarınki misyon, Çin'in beşinci mürettebatlı uzay uçuşu olacak.


UZAYDAN DERS ANLATACAK
Sözcü Wu ayrıca astronotlardan 33 yaşındaki Bayan Wang Yaping'in, aracın yörüngeye oturmasından sonra uzayın daha popüler hale gelmesi için ilk ve ortaokul öğrencilerine canlı yayınla ders anlatacağını ve öğrenci ve öğretmenlerle konuşacağını ifade etti. Wang ayrıca uzayda Çin'in ilk öğretmeni olacak. Wang, buradaki dersinde öğrencilerin mikrogravite ortamı, sıvı yüzey gerilimi, ağırlık, kütle ve Newton Kanunları'nı anlamalarına yardımcı olacak. Uzayda dünyanın ilk öğretmeni, ABD'den 37 yaşındaki ortaokul öğretmeni Christa McAuliffe'ydi. Ancak Uzay Mekiği Challenger'ın 28 Ocak 1986 tarihinde uçuştan 73 saniye sonra parçalanmasıyla birlikte McAuliffe ve diğer altı mürettebat ölmüştü. Daha sonra astronot olan Barbara Morgan, McAuliffe'nin misyonunu 2007'de Endeavor uzay aracı ile tamamladı. Morgan, video linki üzerinden öğrencilere uzayda egzersiz ve suyun nasıl içildiğini göstermişti.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...