Ekonomide 6 iyi haber

- Güncelleme:
Ekonomide 6 iyi haber

Ekonomi Haberleri

Gezi Parkı olaylarını abartma gayretlerine rağmen Türk ekonomisine güven ve yatırımlar sürüyor.

Krizde hem bankaların güçlü duruşu, hem ekonomide istikrarla devam eden gelişmeler, Gazi Parkı olaylarını abartma gayretlerine rağmen devam ediyor. Türkiye'de yatırımlar ve önemli gelişmeler devam ederken, uluslararası yatırımcıların beyanları, olayların kısa vadeli olacağından emin olunduğunu gösteriyor. Dün "iyi haber" olarak nitelenebilecek birkaç olaya baktığımızda, ilk sırada Afyon Dinar'da uzun süredir devam eden çalışmaların 950 milyon ton linyit rezervi bulunmasıyla açıklanan 5 milyar dolarlık yatırım oldu. Bunu, büyümenin öncü göstergesi sanayi üretim verileri izledi. Bu veriler, hükümetin yüzde 4 civarında olan büyüme beklentisine paralel gelişmeye işaret etti. Yatırım Bankası Goldman Sachs da bu verilerin büyüme için önemine işaret eden açıklamalar yaptı. Olumlu açıklamalar bununla kalmadı. JP Morgan Analisti Mehmet Özhabeş, Gezi Parkı olaylarının kısa vadede turizmi olumsuz etkileyebileceğini, ancak Türkiye'nun uzun vadeli büyüme potansiyeline olumlu katkı yapmasını beklediklerini bildirdi. Emlak Konut hisselerine yurt dışından gösterilen talep de bu beklentinin kısa vadeli teyidi olarak gösterildi. Küresel sermaye ligine Türkiye'den 2 bin dolar milyoneri ailenin girmesi de, ülkenin zenginleşmesi yolunda önemli bir veri olarak açıklandı.

ARA MALI İMALATINDA DA ARTIŞ VAR
1- Sanayi üretimi %3.4 arttı nbsp;büyüme için ümit verdi
Sanayi üretimi, geçen yıla oranla yüzde 3.4 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 3.4 artış gösterirken, sektörler itibarıyla madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.1, imalat sanayi sektör endeksi yüzde 3.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretime ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.3 arttı. 2013 yılı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış ise yüzde 13.9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Rakamları değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Nihat Ergün, nisan ayında meydana gelen artışın sadece söz konusu ay ile sınırlı olmayacağını, takip eden aylarda da devam edeceğini, öngörülen patikaya girdiğini söyledi. Ergün, "Türkiye'nin büyüyeceğini ve büyümenin öncüsünün de sanayi üretimi olacağını vurgulamıştık. Nitekim söylediklerimiz yerini bulmaya başlamış, sanayi üretimi önemli bir artış göstermiştir" ifadesini kullandı. Türkiye'nin geçen yıl mütevazı bir büyüme gerçekleştirdiğini, bu yıl elde edilen kazanımları koruyarak daha iyi bir büyüme sergileneceğini dile getiren Ergün, "Türkiye dünyadaki yatırımcıların dikkatini çekiyor. Peş peşe gelen notlar, popülist yaklaşımdan uzak politikalar ve yıllardır sağlanan siyasi istikrar sayesinde gerçekleşti" diye konuştu.
Yatırım Bankası Goldman Sachs da sanayi üretim rakamlarının beklentinin üzerinde geldiğini belirtirken, ilk 3 ayda yüzde 2.3 büyüme beklentisine işaret ediyor.


950 MİLYON TON REZERVLE GELEN YATIRIM MÜJDESİ:
2- nbsp;Dinar'a 5 milyardolarlık dev santral
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde 5 yıldır devam eden sondaj çalışmaları, 950 milyon ton linyit rezervi bulunmasıyla sona ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu rezerv sayesinde bölgede 5 milyar dolar yatırımla 3 bin 500 megavat (MW) gücünde termik santral kurmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu, santral inşası ve maden sahasında 6-7 bin kişilik istihdam demektir" ifadesini kullandı. Türkiye'nin 2023 yılında elektrik üretiminin üçte birini kömürden karşılama hedefi olduğunu hatırlatan Yıldız, "Bunun için yerli kömür santrali kurulu gücünü 10 yıl sonra 30 bin MW'a çıkarmak istiyoruz. Afşin Elbistan, Konya Karapınar, Afyon Dinar, Eskişehir Alpu ve Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) elindeki kömür sahalarında yerli kömüre dayalı termik santraller yapılacak. Son olarak TKİ'nin Bingöl Karlıova'daki kömür sahasının santral kurma şartıyla özel sektöre devri ihalesini gerçekleştirmiştik. Özel sektör Karlıova'ya 80 milyon ton rezervli sahada 700 milyon dolar yatırımla 240 MW'lık termik santral kuracak. Yerli kömüre dayalı yapılacak bütün termik santrallerle, yıllık en az 12 milyar dolarlık doğalgaz ithalinin önüne geçme hedefimiz var" bilgisini verdi. Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerine bakıldığında, petrol rezervlerinin 54, doğalgaz rezervlerinin 63 yıl, linyit rezervlerinin ise 230 yıl ömrü olduğuna vurgu yapan Yıldız, linyit kömürüyle yapılan elektrik üretiminin, hem daha ucuz olması hem de yerli kaynağa dayanması nedeniyle daha da önem kazandığını söyledi. Yıldız, Türkiye'de son 10 yılda 1.2 milyar liralık termik santral çevre yatırımı yaptıklarını, önümüzdeki dönemde 1 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini, bu yatırımların, eski santrallerle alakalı olduğunu söyledi ve "Yeni santrallerde kuruluş aşamasında çevre yatırımlarını tamamlama şartı koşuyoruz. Arıtma tesisleri bu aşamada tamamlanacak" diye konuştu.

JP MORGAN ANALİSTİ:
3- Türkiye'nin nbsp;büyüme potansiyeli nbsp;şimdi daha güçlü
JP Morgan Chase Bank Ekonomisti Mehmet Özhabeş, yabancı yatırımcıların Gezi Parkı olayları üzerine gayrimenkul yatırımından vazgeçtiği iddialarının söz konusu olmadığını bildirdi. Yabancı yatırımcıların gayrimenkulde uzun vadeli faktörleri düşünerek yatırım yaptığını, kararlarında nüfus artışı, demografik dağılım, uzun vadeli ekonomik büyüme, yurt içi ve yurt dışı göç, şehirleşme ve AVM kullanımı gibi değişen hayat şekilleri ile ilgili faktörlerin kararda etkili olduğunu belirten Özhbeş, "Gezi Parkı olaylarına rağmen Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeli kuvvetli görünüyor. Bu gösterilerin uzun vadede Türkiye'de demokrasinin daha da sağlamlaşmasına sebep olacağını düşünüyorum" dedi.

THE ECONOMIST'İN YAYINCISI:
4- Türkiye'de çekici nbsp;ortam devam eder
Gezi Parkı olaylarını kapağına taşıyon İngiliz ekonomi dergisi The Economist'i bünyesinde barındıran yayıncılık kuruluşu Pearson, yöneticilerine gönderdiği e-postada 'Türkiye'de varlık ve yatırımlarınız için acil bir risk yok" dedi. Olayların 2-3 hafta içinde kendi kendine tükeneceğini, protestoların Türkiye'deki yatırım ortamını değiştirmeyeceği belirtilen e-postada, Türk Lirası'nın da dalgalanma bittikten sonra kayıplarını geri alacağını vurguladı. Kuruluş mesajında, "Ülke çekici yatırım ortamı ile yabancı şirketlere açık olmaya devam edecek. Hükümetin popülerliği devam edecek" görüşünü dile getirdi.

HOCALAR "ETKİ SINIRLI" DEDİ
5- Fitch: Türk bankalarının nbsp;kredi ölçütlerinde nbsp;güven devam ediyor
Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye ilk çıkaran kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch, Türkiye'ye ilişkin beklentilerini açıkladı. Kuruluş, krizde diğer ülkelerden de büyük övgü alan Türk bankalarının kredi ölçütlerini koruduğunu açıkladı. Takipteki alacaklarda ılımlı bir artış bekleyen kuruluş, ekonomik büyüme kredi kalitesini desteklediklerini belirten açıklama yaptı ve "Güçlü fon ve sermaye rasyolarında muhtemel aşınmanın sınırlı olmasını bekliyoruz" dedi. Moody's ise protestoların devam etmesi halinde yabancı yatırımların olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

6- Milyoner aile sayısı nbsp;2 bin hane arttı
Küresel servet, 2012 yılında yüzde 7.8 nbsp;büyüdü, toplamda 135.6 trilyon dolara ulaştı. Danışmanlık şirketi The Bostan Consulting Group'un 2013 Küresel Varlık Raporu'na göre, önümüzdeki 5 yıl boyunca global servet büyümesinin neredeyse yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacak. Gelişmekte olan ülkeler arasında olan Türkiye'de de finansal varlıkları 1 milyon doları aşan 22 bin hane bulunduğu, bu sayının önceki yıla göre yaklaşık 2 bin hane artışına işaret ettiği de yine raporda verilen bilgiler arasında. Rapora göre, milyoner yoğunluğunun en fazla olduğu ülke Katar. Katar'da her 1,000 hanenin 143'ünün özel varlığı en azından 1 milyon Amerikan Doları'nı buluyor. Katar'ı izleyen ülkeler, her 1,000 hanede 116 milyonerle İsviçre, 115 milyonerle Kuveyt, 94 milyonerle Hong Kong ve 82 milyonerle Singapur oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...