UEFA pimi çekti, süreç nasıl işleyecek

UEFA pimi çekti, süreç nasıl işleyecek

SPOR Haberleri

Fenerbahçe ve Beşiktaş'tan savunma isteyen Avrupa futbolunun patronu, sarı-lacivertlileri 2; siyah-beyazlıları 1 yıl Avrupa'dan men ederek bombayı patlatabilir.

... Ve UEFA, şike soruşturmasıyla ilgili olarak ilk resmi adımı attı. 3 Temmuz gelişmelerini ilk günden bu yana yakından takip eden UEFA, TFF'nin ve mahkemenin şike konusundaki yargılamasından sonra dosyayı inceliyordu. UEFA Disiplin Kurulu Müfettişlerinin yaklaşık 1.5 yıl süren çalışmaları neticesinde hem Fenerbahçe hem de Beşiktaş, UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Sevk kararı kulüplere tebliğ edilirken, Beşiktaş'ın duruşma tarihi 21 Haziran, F.Bahçe'nin ise 22 Haziran olarak belirlendi. UEFA adı geçen kulüplerden 20 Haziran'a kadar savunma verilmesini isterken, nbsp;kararın 24 Haziran'dan sonra açıklanacağı bildirildi. nbsp;Nihai karar ise 15 Temmuz'a kadar verilmiş olacak. nbsp;Daha önce Şampiyonlar Ligi'nden men edilen F.Bahçe, geçen sezon yaşanan saha olayları sebebiyle 2 senelik men cezasının sınırında gezerken, şimdi şike nbsp;soruşturması sebebiyle yeni bir ceza ile karşı karşıya kalmış durumda.
DURUŞMA İSTİYORUZ
F.Bahçe Kulübü KAP'a yaptığı açıklama, "UEFA Disiplin Müfettişinin 2011 yılında açılan dosyaya ilişkin hiçbir savunma ve delilin yer almadığı, çeşitli kaynaklardan alınmış iddia dayanakları ile tanzim edilmiş raporu tarafımıza ulaşmıştır" denilirken 4 maddelik suçlamalara da yer verildi. Buna göre, nbsp; nbsp; nbsp; 1) Aziz Yıldırım, Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turhan'ın disiplin ihlali işledikleri iddia edilmekte, 2) Adı geçen yöneticilerin futbol faaliyetleri konusunda hak mahrumiyeti talep edilmekte, 3) F.Bahçe'nin doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki edecek eylemde bulunduğu iddia edilmekte, nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;4) Bu sebeplerden F.Bahçe'nin 2 sene Avrupa'dan men edilmesi talep edilmektedir" bilgisi verildi. F.Bahçe Kulübü, UEFA'dan ek belge ve ek sürenin yanı sıra duruşma talebinde bulundu.
ÖMÜR BOYU MEN!
Beşiktaş'ın UEFA Disiplin Kurulu'ndaki duruşması ise 21 Haziran'da yapılacak. Siyah-beyazlı kulüp, KAP'a gönderdiği açıklamada, "11 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş ile İBB arasında Kayseri'de oynanan Türkiye Kupası final maçının sonucuna etki etmek gerekçesiyle eski asbaşkanımız Serdal Adalı ve eski antrenörümüz Tayfur Havutçu ile birlikte kulübümüz Disiplin Kurulu'na sevk edilmiştir. Raporda müfettişin 3 adet iddiası bulunmaktadır. 1) Beşiktaş'ı Avrupa Ligi müsabakalarından men etmek, 2) Disiplin talimatının ihlalinin ciddiyetine bağlı olarak bir süre boyunca gelecekteki UEFA müsabakalarından men etme yönünde ilave yaptırım uygulanmasını değerlendirmek. 3) Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu hakkında futbolla ilgili her türlü faaliyete katılmamalarını kılacak şekilde ömür boyu men cezası uygulamak." ifadeleri yer aldı.


Süreç nasıl nbsp;işleyecek?

15 TEMMUZ'A nbsp;KADAR...
F.Bahçe ve Beşiktaş'ın UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilmesinin ardından gözler Nyon'a çevrildi. Buna göre adı geçen kulüpler ve yöneticiler biri 20 diğeri 21 Haziran'a kadar Disiplin Kurulu'na yazılı savunma yollayacak. UEFA, kararını 3 gün içinde yazılı olarak açıklayacak. Ardından taraflar 7 günlük süre içinde gerek gördükleri takdirde kararı temyiz yoluna gidebilecek. Tahkim Kurulu'nun vereceği kararın ardından taraflar yine gerek gördükleri takdirde CAS'a veya İsviçre federal mahkemelerine başvuruda bulunacak. Nihai karar ise 15 Temmuz'a kadar verilmiş olacak. nbsp;


YARGITAY BEKLENMELİYDİ
F.Bahçe, hazırlanan raporun sadece 16.Ağır Ceza Mahkemesinin kesinleşmemiş kararına dayanılarak hazırlandığını öne sürdü. Sarı-lacivertliler, Yargıtay temyiz aşamasının beklenmesini ve yargılama sürecinin kararın kesinleşmesine kadar ertelenmesini istedi. Yapılan açıklamada taleplerin kabul edilmemesi halinde etkin savunma hakkının kullandırılmasını teminen makul ek sürenin verilmesi, yargılamada adil yargılama prensibinin sağlanabilmesi için duruşma yapılması talep edildi.



Kupa ne olacak?

UEFA'nın şike kararını vereceği tarihi açıklamasının ardından spor kamuoyu şampiyonluk kupasının ne olacağını tartışmaya başladı. Avukat Hakan Orhan, F.Bahçe'nin ceza alması durumunda Trabzonspor'un 2011-2012 sezonun tescilin iptali için TFF'ye müracaat nbsp;edeceğini söyledi.



Puan ya da para!
Türk futbol kamuoyu UEFA Disiplin Kurulu'nun 22 Haziran'da açıklayacağı karara kilitlenirken, konunun uzmanları, verilecek muhtemel cezalarla ilgili yorumlar yapmaya başladı. Muhtemel yaptırımlar arasında ilk olarak puan silmenin olacağı belirtilirken, Avrupa kupalarından menin yanı sıra para cezası da olabileceği ileri sürüldü.


Serdal Adalı nbsp;çekilecek mi?

Şike süreciyle ilgili UEFA'ya savunma yapacak olan Beşiktaş'ta o dönem yöneticilik yapan Serdal Adalı'nın suçlanmasının ardından gözler başkanlık sürecine çevrildi. Siyah-beyazlı kulübün 16 Haziran'da yapılacak seçimli genel kurulu öncesinde başkanlığa adaylığını koyan Serdal Adalı'nın çekilip çekilmeyeceği merakla beklenmeye başlandı.



Ya ceza çıkarsa...
UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulu'nun F.Bahçe ve Beşiktaş'ı UEFA müsabakalarından men etmesi durumunda, Türkiye'yi Avrupa'da temsil edecek takımlar da değişecek. Böyle bir durumda Şampiyonlar Ligi ön elemesinde F.Bahçe'nin yerine lig dördüncüsü Bursaspor; sezonu 3. bitiren Beşiktaş'ın yerine de UEFA Avrupa Ligi'nde Kayserispor boy gösterecek.


Eskişehir-Sivas'ı bekleyen tehlike
UEFA disiplin müfettişlerinin, hazırladıkları dosya ile ilgili sevk işlemlerini henüz tamamlamadıkları ortaya çıktı. Müfettişlerin yine dosyada yer alan Sivasspor ve Eskişehirspor'la ilgili de önümüzdeki günlerde sevk işlemi yapabileceği iddia edildi.


Alınlarının akıyla nbsp;
G.Saray Başkanı Ünal Aysal, Beşiktaş ve F.Bahçe'nin UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilmeleriyle ilgili olarak, "Ben iki takımın da alnının akıyla buradan çıkacağına inanıyorum. Biz G.Saray ile meşgulüz. Diğer güzide büyük kulüplerimizle ilgili herhangi bir söz söylemem yakışık almaz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...