BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Et pahalılığına yeni çözümler

Et pahalılığına yeni çözümler

10 Mayıs 2010 tarihli yazıma çok olumlu tepkiler aldım. Mail göndermek lütfunda bulunan KAÜ Vet. Fak. Zootekni Anabilim Dalından Prof. Dr. Sayın Ali Rıza AKSOY’un konu ile ilgili ve faydalı gördüğüm tekliflerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Hocamızın tekliflerine, bendeniz de ara cümleler ilave ettim:



10 Mayıs 2010 tarihli yazıma çok olumlu tepkiler aldım. Mail göndermek lütfunda bulunan KAÜ Vet. Fak. Zootekni Anabilim Dalından Prof. Dr. Sayın Ali Rıza AKSOY’un konu ile ilgili ve faydalı gördüğüm tekliflerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Hocamızın tekliflerine, bendeniz de ara cümleler ilave ettim: “Halk Etin kurulma zamanı geldi, başlıklı yazınızı okudum. Yazınıza katılıyorum. Fakat “Halk Et” etin “pazarlama tarafını” çözer. Mevcut bazı üretim problemlerini çözemez. Bunların da çözümüne yarayacak yapısal problemler: 1- Miras yoluyla toprakların bölünüp küçülmesi. İşletme masraflarını artırır. Birçok küçük parsel işletilemiyor. Kıraç arazi artıyor. Çözümü miras toprakları mirasçılardan ziraatta en az beş sene kesintisiz kullanacak olanlara bırakılması için yasal düzenlemedir. Osmanlıdaki Çift Bozan vergisine benzer bir düzenleme köyleri boşalmaktan kurtarır. Tarımla uğraşanı da devlet yapabildiği kadar özendirici desteklerle desteklemeli. 2- Riski çok yüksek olan hayvan besiciliği de özendirilecek bir ziraat kolu haline getirilmeli. Kesim kombinlerinde kaynağında kesilen ve halen yüksek rakamlara varan Mera Fonu paralar hızlı bir çalışma ile meralar kurulmasında kullanılmalı. Besicinin yem parası yükü, mera kurarak hafifletilir. 3-Besi yemi üretimi çok dikkatle takip edilmeli, rasyosu düşük, kalorisi az yemler besiciyi batırır. Yasal düzenlemeyle, üretim sıkı kontrol edilmeli. 4-Kesim ve dağıtımda et balık işletmeciliğinde eskiden düşülen zarar ettirici halden kaçınabilirsek, Et Balık Kurumunu aktivitesi arttırılmalı. Devlet kurumlarına var olan güven daha da artar. Eti yenmeyen veya kaçak yollardan giren etleri tek önleme yolu budur. Bilim adamı olarak yaşananlardan çok üzüntü duyuyorum. 5-Besi ahırlarında 50 başlık “aile işletmesi ahırını” gerekirse bedava, veya 20 sene vadeli borç, TOKİ ile kurabilirsek, daha sağlıklı bir besi yapılır. Randıman yükselir. Halen köylerimizde 150 senedir besi yapılan toprak damlı ahırlar görülmekte. Hayvan idrar kokuları arasında bir sene bağlı kalarak canlı ağırlığını artıramaz ve kaybeder. Gönül isterdi ki konu ile ilgili ciddi ve yaptırım gücü olan bilimsel bir toplantıyı hemen yapabilseydik... İşte sayın profesörümüzün teklif özetleri. Nerede benim kekik kokan dağlarım. Soya etiyle ah çekerim ağlarım.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT