BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kahveyi dünya tadacak

Kahveyi dünya tadacak

Türk kahvesinin ve kültürünün tanıtımı ve marka tescilinin yapılması için iş dünyasından, basından, yeme-içme dünyasından bir grup gönüllü dernek kurarak çalışmalara başladı



Türk kahvesinin ve kültürünün tanıtımı ve marka tescilinin yapılması için iş dünyasından, basından, yeme-içme dünyasından bir grup gönüllü dernek kurarak çalışmalara başladı Bu hafta, köşemi yeme/içme dünyasından haberlere ayırdım. İşim icabı gastronomi medyasının içindeyim. Neler olup, bitiyor, ne gibi yenilikler var. Çoğunu yakından takip ediyorum. İlginç ya da önemli bulduğum yenilikleri, gelişmeleri, oluşumları, gördüklerimi yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. İki güzel haberim olacak. İlk haber hepimizi yakından ilgilendiriyor. Konu Türk Kahvesi... 4 Mayıs salı günü, 2008 yılında kurulan, ancak medyaya resmi duyurusu yeni yapılan bir derneğin açılışındaydım. “Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği...” İş dünyasından, basından, yeme/içme dünyasından, geleneksel mirasımız Türk kahvesinin kültürel değerine inanan, bu kültürü ulusal düzeyde korumak ve uluslararasında tanıtmak amaçlıyla 28 kişinin bir araya gelerek kurduğu bir dernek. Başkan, Merve Gürsel, Başkan Yardımcısı Ahmet Örs. Kahvemizin yakın gelecekte bir dünya markası olması yolunda çalışmalar yapacaklarını açıklıyorlar. Projeleri arasında: 1- Türk kahvesinin yapımı, kahvenin tipi, kavurma tekniği, öğütme dereceleri, kullanılacak kahve ve şeker miktarı, su, cezve, fincan özellikleri, köpük, kıvam, sıvı, içim, telve kriterlerinin belirleneceği bir standardizasyon oluşturulması, 2- Türk kahvesinin ulusal ve uluslararası standartlarını belirledikten sonra marka tescilinin yapılması, 3- Üniversitelerle iş birliği yapılarak ilgili kurum, kuruluş, uzmanlarla birlikte dil, tarih, sanat tarihi, antropoloji, sosyoloji, edebiyat, müzik gibi bilim dalları ışığında kahvemizin geçmişten bugüne kültürünün işleneceği sempozyumlar yapılması, 4- Bu konuda gelecek nesillere kaynak olabilecek bir kitap hazırlanması, 5- Sanal bir müze oluşturulması, 6- Türk kahvesinin hikâyesi çerçevesinde, kahvenin dünden buğüne serüveni üzerine eğitici, tanıtıcı bir belgesel yapılması. Benim de gönülden desteklediğim bu oluşum yukarıda sıraladığım proje çalışmalarına süratle başlıyor. Bu konuda bir anket bile hazırlandı. Daha fazla bilgi için www.turkkahvesidernegi.org’a bakabilirsiniz.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 95360
    % 1.18
  • 5.7591
    % -1.28
  • 6.5122
    % -0.49
  • 7.3115
    % -0.12
  • 256.785
    % 1.39
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT